EATON: Piata de solutii UPS are putea sa creasca cu 4,7% in perioada 2023-2029 |
Produse & Tehnologii Publicat de AG&F 24 Sep 2024 10:47 |
Nevoia de a folosi dispozitive electrocasnice nu a fost niciodata mai mare decat in era digitala de astazi. Fie ca lucram de acasa, ne implicam in educatia online sau ne bucuram de emotia eSport, nevoia constanta de electricitate neintrerupta este esentiala. Cu toate acestea, odata cu cresterea cererii de electricitate, dispozitivele au devenit mai vulnerabile ca niciodata in fata supratensiunilor si a penelor de curent. Fenomenele meteo extreme, cauzate de schimbarile climatice, precum si de slaba infrastructura electrica, accentueaza vulnerabilitatea dispozitivelor si evidentiaza nevoia adoptarii unor masuri de protejare ale acestora.
Aici ne poate ajuta o sursa de alimentare neintreruptibila (UPS). Investitia intr-un UPS reprezinta o modalitate simpla si eficienta de a preveni pierderea de date si deteriorarea echipamentelor in timpul unei pene de curent sau a supratensiunilor. In ultimii ani piata de UPS-uri a inregistrat o crestere constanta, cu precadere in Europa, care detine astazi peste 30% din veniturile globale, conform unui studiu realizat de Cognitive Market Research. Tendinta se reflecta si pe piata din Romania care s-a dezvoltat semnificativ si care se asteapta sa ajunga la o crestere anuala (CAGR) de 4.7% intre 2023-2029, potrivit 6Wreasearch. In acest sens este extrem de important sa alegi UPS-ul potrivit nevoilor tale. Dar cum faci asta?
"In cadrul Eaton intelegem cat de important este pentru clientii nostri sa isi protejeze dispozitivele in fata fluctuatiilor electrice si sa isi mentina datele in siguranta. Dispozitivele electronice din case si birouri sunt adesea cele mai vulnerabile la fluctuatiile de electricitate, in special astazi pe fondul evenimentelor meteo extreme cauzate de schimbarile climatice. Ne dorim sa oferim produse de calitate, fiabile si sigure, care sa protejeze viata dispozitivelor electronice ale clientilor nostri, sprijinind astfel tranzitia spre digitalizare si un mediu mai curat. De aceea este extrem de important ca viitori utilizatori de UPS sa faca o alegere documentata si sa urmeze sfaturile expertilor in domeniu.”, a explicat Gabriel Tache, General Manager Eaton Romania.
Discutia cu un specialist te poate ajuta sa alegi si sa achizitionezi UPS-ul potrivit pentru nevoile tale, iar in acest sens merita sa ai in vedere urmatoarele sfaturi:
1.Identifica dispozitivele pe care vrei sa le protejezi
De la computere, routere si console de joc, pana la servicii de home cinema si sisteme de securitate, un UPS poate proteja o gama larga de dispozitive din casa sau biroul tau. Tine minte, chiar si o mica pana de curent poate cauza daune grave echipamentelor electronice sensibile. UPS-ul iti mentine dispozitivele in functiune in timpul unor intreruperi scurte sau a penelor de curent, salvandu-ti munca si prevenind pierderile de date.
Indiciu util: Evita conectarea imprimantelor laser direct la UPS. Conditiile de tensiune joasa pot duce la frecvente transferuri de baterie, epuizand prematur bateria. Utilizeaza, in schimb, doar priza de iesire pentru supratensiuni.
2.Ia in calcul nivelul de protectie de care ai nevoie
UPS-urile au niveluri diferite de protectie impotriva problemelor de alimentare cu energie electrica. UPS-ul in stand-by, sau offline, ofera protectie in cazul supratensiunii prin comutarea pe baterii in cazul unei pene de curent, fiind ideal pentru echipamente cum ar fi monitoarele LED, sisteme de modem-uri si routere. UPS-urile line interactive regleaza tensiunea prin amplificarea sau diminuarea acesteia, in functie de nevoie, fiind potrivite pentru computerele de inalta calitate si electronicele sensibile in zonele cu surse de curent instabile sau cu furtuni frecvente.
3.Intelegerea cerintelor de alimentare
Atunci cand selectati un UPS este important sa intelegeti relatia dintre wati si volti-amperi (VA). Clasificarea watilor reprezinta cantitatea de putere reala disponibila, iar majoritatea UPS-urilor de casa si birou sunt clasificate intre 450 si 2.200 VA. Pentru a preveni suprasolicitarea in timpul unei intreruperi, UPS-ul trebuie sa poata sustine voltajul maxim pentru fiecare dispozitiv. Alege un UPS cu o capacitate de iesire (VA) cu 20% mai mare decat puterea estimata necesara pentru echipamentele conectate.
Indiciu util: Nu incarca niciodata un UPS cu mai mult de 80% din capacitatea sa. Aceasta actiune va functiona ca un amortizor in cazul in care va atinge conditiile maxime si va compensa degradarea normala a bateriei care apare in timp.
4.Verifica numarul de prize
Asigura-te ca sistemul UPS are destule prize de iesire pentru a acomoda toate echipamentele. De exemplu, UPS-ul Eaton 3S Gen2 are 6 sau 8 prize de iesire, jumatate avand protectie pentru supratensiune si baterii, iar cealalta jumatate doar protectie pentru supratensiune. Unele modele vin echipate si cu porturi USB suplimentare pentru a incarca dispozitivele mobile chiar si in timpul penelor de curent.
Indiciu util: Evita conectarea mai multor dispozitive la un UPS, intrucat poate duce la supraincarcarea acestuia.
5.Ia in calcul toleranta la sunet
Unele sisteme UPS pot fi surprinzator de zgomotoase, in special cele create pentru tablourile de retea, camerele de server si mediul industrial. Daca ai nevoie de un spatiu linistit pentru concentrare sau apeluri, verifica specificatiile de zgomot ale UPS-ului. Unele modele UPS, cum ar fi 3S Gen2 si Ellipse ECO, sunt cunoscute pentru functionarea foarte silentioasa. UPS-ul 5E Gen2 este un model fara ventilator, pentru puteri de pana la 1.200 VA, fiind o alta optiune pentru operatiunile silentioase.
6.Ia in calcul instalarea
Un sistem UPS necesita un spatiu adecvat pentru degajarea caldurii, asa ca evita instalarea intr-un loc ingust sau inchis. Daca spatiul reprezinta o problema, ia in calcul un UPS mai mic, cu protectie la supratensiuni, asa cum este Ellipse ECO. Forma sa subtire ii permite sa incapa in spatii mici si poate fi amplasat in pozitie verticala sau ca si suport pentru monitor.
Indiciu util: Temperaturile inalte pot afecta in mod substantial viata bateriei, asa ca asigurati-va ca sursa de alimentare neintrerupta (UPS) are ventilatie potrivita.
7.Acces rapid la interfata UPS-ului
Pentru acces imediat la informatii importante, poti folosi o unitate UPS cu interfata LCD. Aceste display-uri ofera date cheie despre operatiunile sistemului, cum ar fi durata de functionare a bateriei si urmarirea intreruperilor. Unele modele, asa cum este UPS-ul Eaton PRO Ellipse, permit utilizatorilor sa configureze parametri precum tensiunea de iesire, alarmele audio si toleranta pentru tensiunea de intrare.
8.Intelege garantia
Atunci cand comparati modele de UPS pentru utilizare casnica trebuie sa cititi cu atentie termenii de garantie. Cat timp dureaza? Produsele Eaton, spre exemplu, vin cu o garantie extinsa, care acopera atat unitatea UPS, cat si bateria. Ofera si un plan de garantie care include schimbari si reparatii standard a componentelor electronice si bateriilor, alaturi de o linie telefonica de suport tehnic.
9.Imbunatateste protectia cu ajutorul software-ului
Acumulatorul de rezerva al UPS-ului protejeaza echipamentele conectate de anomaliile de tensiune si serveste ca o sursa de rezerva in timpul unei caderi de tensiune. Cu toate acestea, in cazul in care curentul nu este restabilit inainte ca bateria sa ramana fara putere, aceasta nu mai poate oferi protectie. Prin asocierea unui UPS Eaton cu un Eaton UPS Companion, pierderea de date poate fi evitata. Software-ul permite o configurare usoara a parametrilor de oprire si acces facil pentru utilizator utilizator in setarile UPS-ului.
*** Articol publicat de specialistii de la Eaton Romania, furnizor de echipamente electrice si pentru managementul energiei.
|