Agenda Constructiilor
Vineri, 19 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - HOLCIM dezvaluie primul pod pietonal din lume construit cu beton printat 3D
HOLCIM dezvaluie primul pod pietonal din lume construit cu beton printat 3D
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 22 Iul 2021 10:58
Grupul Holcim, lider global in productia materialelor de constructii, a dezvaluit, in cadrul Bienalei de Arhitectura de la Venetia, primul pod pietonal din lume construit cu beton printat 3D. Podul Striatus este realizat cu sprijinul Block Research Group, al casei de arhitectura Zaha Hadid si al Incremental3D.
Realizarea acestui proiect stabileste o premiera in sectorul constructiilor prin noua modalitate de utilizare a betonului: una digitala, prietenoasa cu mediul si cu un design circular inovator.
Podul pietonal se auto-sustine, gratie design-ului inedit, ce incorporeaza metode si calcule specifice tehnologiei 3D. Structural vorbind, elementele sunt solicitate doar la compresiune, fara sa fie necesara utilizarea armaturii din metal. Se foloseste, astfel, o cantitate minima de material, in conditii de rezistenta optima.
Podul Striatus deschide drumul catre constructiile viitorului
“Striatus a fost proiectat de unii dintre cei mai inovatori si creativi arhitecti si ingineri din lume. Acest pod este o dovada a posibilitatilor infinite pe care le ofera betonul printat 3D, permitand structuri de constructii mai durabile, mai rapide si mai eficiente, fara compromisuri in ceea ce priveste estetica si functionalitatea. Designul sau digital si circular utilizeaza betonul la cel mai inalt nivel de optimizare, cu minimum de material si blocuri de beton, care pot fi reasamblate si reciclate in mod repetat”, a declarat Jan Jenisch, CEO al grupului Holcim.
Structura complexa a podului Striatus a fost realizata cu cerneala personalizata din gama Holcim Tector Print. Grupul Holcim deschide, astfel, drumul catre constructiile viitorului, folosind cele mai avansate tehnologii. Urmatoarele generatii de cerneala vor putea include solutii ECO, precum cimentul verde ECOPlanet, gama de betoane verzi ECOPact sau deseuri reciclate, rezultate din constructii si demolari.
“Numele Striatus reflecta logica structurala a podului si procesul de fabricatie. In structurile arcuite si boltite, materialul este asezat astfel incat fortele care apar in elementele de structura sa fie doar de compresiune pura. Insasi geometria contribuie la rezistenta, fiind folosita doar o fractiune din materialele utilizate in grinzile de beton conventionale. Acest proiect deschide noi oportunitati de a construi cu mai putin efort si intr-un mod mai ecologic”, precizeaza Philippe Block, co-director Block Research Group.
Proiectul Striatus face parte din expozitia “Time Space Existence”, gazduita de Centrul Cultural European (ECC), in cadrul Bienalei de Arhitectura de la Venetia (Italia).
Nu este prima data cand Holcim isi indreapta atentia asupra unei noi modalitati de a construi. Compania lucreaza la o gama de aplicatii de printare 3D a betonului prin care sa dezvolte atat infrastructura de transport, cat si mediul construit. De exemplu, in Malawi, Holcim a lansat prima scoala din lume tiparita cu beton 3D. Doar 18 ore au fost necesare pentru construirea zidurilor scolii, pentru care au fost folosite cu 70% mai putine materiale decat cele necesare prin tehnicile traditionale de constructie. Totodata, Holcim, GE Renewable Energy si COBOD lucreaza la o turbina eoliana de mari dimensiuni, din beton printat 3D. Datorita inaltimii semnificativ mai mari, turbina ar putea capta cu 33% mai multa energie.
Podul printat 3D este deschis publicului si poate fi vazut pana in noiembrie a.c., in Gradinile Marinaressa din Venetia, Italia. Imagini video de prezentare, cat si din timpul procesului de constructie al podului Striatus, gasiti la urmatoarele adrese:
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKALLBIMVideoConfAC-iulTERAPLAST
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
hilti
BMI_Icopal
CELCO 2020
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
hidroplasto
viarom
Ubitech
Acvatot 2019
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
leviatan
MAKITA
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere