Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - ISOTERM: Izolatia cu spuma poliuretanica reduce semnificativ riscul de condens
ISOTERM: Izolatia cu spuma poliuretanica reduce semnificativ riscul de condens
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 26 Oct 2022 11:51
O data cu sosirea sezonului rece incep sa apara si problemele la nivelul constructiilor. Prea reci sau prea umede, cladirile se deterioreaza cel mai repede in timpul iernii. Izolarea cladirii cu spuma poliuretanica reduce pericolul aparitiei condensului, iar despre efectele nocive ale acestuia asupra cladirilor si sanatatii umane discutam in cele ce urmeaza.
 
Ce este condensul?
Condensul reprezinta un proces fizic prin care are loc transformarea de stare a vaporilor de apa. Astfel, are loc trecerea din starea lor gazoasa in stare lichida, ca urmare a diferentelor de temperatura. Intr-o constructie este foarte usor sa apara condensul, tocmai pentru ca vor exista intotdeauna diferente intre mediul interior si mediul exterior. La confluenta dintre aceste zone sunt peretii de rezistenta, ferestrele si planseele, care sunt de fapt si elemente de trecere sau punti termice.
Puntea termica este zona dintr-o constructie care permite schimburi de temperatura cu exteriorul. Puntile termice sunt considerate a fi o problema, mai ales in contextul eficientei energetice.
Condensul poate aparea la nivelul cladirii din mai multe cauze, desi cel mai adesea in constructii se discuta despre condensul provocat de existenta puntilor termice. Condensul poate fi provocat si de lipsa izolatiei termice, de gatitul continuu si de aburul produs de acest proces si chiar de simpla respiratie. Practic, vaporii expirati in aer condenseaza, iar acest lucru conduce la aparitia condensului.
 
Cand apar problemele generate de condens?
In mod normal exista in permanenta vapori de apa in aerul unei locuinte. Problemele apar atunci cand, din cauza unei cantitati prea mari de vapori apare saturatia. In conditiile unui aer saturat cu umiditate, devine foarte probabila condensarea pe suprafete si implicit aparitia igrasiei si a mucegaiului, care nu doar ca strica aspectul unei locuinte, ci are si implicatii asupra sanatatii umane.
 
Care sunt factorii care predispun la aparitia condensului?
Condensul poate avea mai multe cauze, insa in final discutam despre un cumul de factori. De unii dintre acestia suntem constienti, insa cea mai mare parte a factorilor sunt ignorati, considerandu-se intr-un mod eronat ca acestia nu influenteaza aparitia condensului.
Iata care sunt acesti factori:
- Pozitionarea camerelor cu umiditate mare in raport cu restul locuintei
Baile si bucatariile sunt zonele cu cel mai mare nivel de umiditate, iar acestea au nevoie de o aerisire foarte buna. De asemenea, acesta este de obicei si motivul pentru care aceste camere sunt amplasate la o distanta rezonabila unele fata de celelalte.
- Lipsa izolarii termice
Legatura dintre izolatia termica si condensul in case este un subiect foarte analizat in prezent, deoarece in functie de tipul materialului izolator folosit lucrurile pot sta diferit. In cazul izolatiei termice realizate cu ajutorul spumei poliuretanice se pune cel mai adesea problema izolarii continue fara locuri in care aerul sa scape.
Astfel de multe ori am auzit problema acestui mit legat de respiratia casei si a faptului ca spuma nu lasa casa sa respire. Acest lucru este cat se poate de fals. Scopul unei izolatii realizate corect este tocmai acesta, de a etansa perfect structura si a nu mai lasa aerul sa treaca de izolatie. Tocmai aceasta pierdere de aer reprezinta una din cauzele principale pentru formarea condensului. Mai exact atunci cand aerul cald din camera trece de izolatie si ajunge la astereala rece(spre exemplu), acolo unde va condensa. Din acest motiv, pentru obtinerea certificarii de casa pasiva sau nZEB, este recomandat sa se realizeze un test de etansare(blower door test).
Din contra, atunci cand nu este realizata izolarea termica a cladirilor pericolele sunt mai mari. O casa care nu este izolata va avea de suferit de pe urma diferentelor de temperatura de la nivelul peretilor. Astfel, in zona peretilor se va resimti cel mai mult aceasta diferenta de temperaturi, deoarece zidul va functiona ca un separator intre temperaturile de afara si temperaturile de la interiorul locuintei. In vreme ce la interior locuinta va fi incalzita, in perioadele de toamna-iarna temperatura exterioara va scadea, iar acest lucru va conduce la aparitia condensarii vaporilor de apa pe suprafata de perete.
Izolarea termica cu spuma poliuretanica reduce pierderile de temperatura si implicit riscul ca pe structura peretilor sa apara condensul. Prin izolare se creaza un strat care permite o crestere continua a temperaturii la nivelul peretilor, fara a mai exista diferentele majore de temperatura care sa conduca la formarea condensului.
- Pozitionarea in locuinte a unor surse generatoare de umiditate
O problema majora este aceea a gatitului in casa ori chiar uscarea hainelor in interiorul locuintelor. Aceste procese nu fac altceva decat sa produca o cantitate foarte mare de vapori, care in lipsa unei aerisiri corecte se vor depune pe peretii locuintelor.
In aceasta situatie se afla bucatariile open space, casele tip studio, folosirea uscatoarelor de camera, dar si aparatele precum umidificatoarele de aer.
- Lipsa incalzirii eficiente a caselor
O casa care nu este incalzita in mod constant prezinta riscuri mai mari de a se confrunta cu condensul deoarece frigul presupune o cantitate foarte mare de vapori.
Este important asadar ca in interiorul locuintei sa fie mentinuta o temperatura constanta, care sa permita uscarea aerului si mentinerea unei cantitati constant echilibrate de vapori.
- Lipsa aerisirii constante a camerelor
Este foarte important ca o locuinta sa beneficieze de o aerisire recurenta zilnica, pentru a putea aduce un echilibru in interiorul camerelor.
De asemenea, este important sa nu fie folosite sisteme de acoperire a surselor de aerisire, cum ar fi draperiile sau perdelele foarte groase.
- Lipsa unor ferestre potrivite
Golul pentru ferestre trebuie sa fie foarte bine izolat, iar in acelasi timp este important si sa alegi ferestre de calitate, care sa etanseze foarte bine camerele.
Totusi, este important ca aceste sisteme de fereastra sa iti ofere posibilitatea de a aerisi camerele, astfel incat sa nu existe diferente de temperatura nici la nivelul foii de geam si nici la nivelul betonului in care este incastrata fereastra.
Punctul de roua- ce este si cum ne raportam la aceasta?
Probabil ai auzit vorbindu-se destul de mult despre punctul de roua, mai ales daca te-ai gandit sa iti izolezi locuinta. Temperatura punctului de roua reprezinta temperatura la care exista posibilitatea sa apara condensul pe o suprafata in functie de umiditatea relativa a unei incaperi.
Umiditatea relativa reprezinta cantitatea de vapori determinata in interiorul unei camere. Aceasta cantitate de vapori este influentata de procesele zilnice care se desfasoara in locuinta (spalat, calcat cu aburi), de izolarea termica cu spuma poliuretanica in grosimi de strat potrivite, dar si de numarul de persoane din locuinta. Masurarea se poate face cu ajutorul unui higrometru de camera, iar exprimarea umiditatii se face in procente. Ca idee, intr-o locuinta umiditatea nu ar trebui sa fie mai mare de 70%.
Exemplificand, putem lua in considerare urmatoarele aspecte.
In general se recomanda ca temperatura la nivelul unei locuinte sa fie cuprinsa intre 21-23 de grade Celsius. Luand ca medie o temperatura interioara de circa 22 de grade Celsius si o umiditate relativa a camerei de circa 65 % vom vedea ca temperatura punctului de roua va fi de 15.2 grade. Explicand pe larg, acest lucru inseamna ca daca temperatura in interiorul unei camere va fi mai mica de 15.2 grade, exista un risc major de aparitie a condensului, care creste pe masura ce temperatura scade.
Ce trebuie facut in acest caz este sa pastrezi o temperatura constanta a obiectelor din casa la valoarea indicata, inclusiv la nivelul peretilor. Acest lucru poate fi obtinut prin folosirea unor sisteme potrivite de incalzire si prin izolarea termica a locuintei.
Atunci cand folosesti o centrala termica pentru incalzire vei vedea ca si temperatura in camera creste foarte mult, insa ca este necesar sa o pastrezi. Daca locuinta are punti termice masive, cantitatea de caldura generala se va pierde, asadar va fi nevoie sa optezi si pentru izolarea corecta a peretilor si planseelor.
Spuma poliuretanica este in prezent unul dintre cele mai performante materiale de izolare deoarece poate pastra temperatura constanta la interior si poate acoperi chiar si cele mai dificile zone ale casei, astfel incat izolarea sa fie continua, fara rosturi.
Alaturi de sistemul de izolare si de centrala termica opteaza si pentru un termostat cu ajutorul caruia sa poti stabili o temperatura potrivita la interiorul locuintei.
Asadar exista o interdependenta intre temperatura si umiditate, dar si intre procesele zilnice pe care le realizam.
Ce poti face pentru a reduce riscul de aparitie a condensului?
Condensul este o problema reala cu care se poate confrunta oricine, insa este important de stiut faptul ca exista solutii prin care poti evita aparitia condensului. Iata care sunt aceste optiuni:
- alegerea unei tamplarii eficiente, care sa permita o aerisire corecta a locuintei;
- izolarea locuintei cu spuma poliuretanica, in functie de tipul elementelor structurale, conform specificatiilor din proiectul tehnic sau in conformitate cu recomandarile specialistilor. In functie de tipul elementelor structurale se determina si grosimea de strat necesara pentru izolare, atat pentru spuma poliuretanica cu celula inchisa, cat si in cazul spumei poliuretanice cu celula deschisa;
- realizarea reparatiilor la nivelul peretilor si a zidurilor, indiferent daca vorbim despre crapaturi, fisuri sau goluri. Este importanta realizarea unui microclimat potrivit pentru aceste lucrari, mai ales la interior, deoarece de obicei lucrarile de zidire sau reparare contribuie la cresterea umiditatii;
- pastrarea unei temperaturi potrivite la interior, in mod constant. Specialistii recomanda un interval cuprins intre 18-23 de grade, in functie de sezon, pentru ca suprafata peretilor sa fie complet protejata, iar condensul sa fie eliminat;
- folosirea unor dispozitive speciale pentru reducerea umiditatii relative din aerul locuintei (folosirea hotei, a uscatoarelor profesionale pentru haine, eliminarea umidificatoarelor acolo unde acestea nu sunt necesare).
Izolatia termica si condensul – Care sunt elementele care trebuie izolate?
Vorbim in ultima perioada foarte mult despre izolare termica si despre eficienta energetica a cladirilor. Dincolo de aceste aspecte insa, se discuta putin punctual despre lucrurile care trebuie sa fie facute astfel incat izolarea sa fie un succes. Iata care sun elementele care au nevoie de izolare termica cu spuma poliuretanica cu celula inchisa sau spuma poliuretanica cu celula deschisa.
- Izolarea acoperisurilor
Acoperisul este una dintre zonele care are cel mai mare potential de pierdere a temperaturilor interioare. Legile fizicii ne spun ca aerul cald urca si se va acumula in cel mai inalt punct. Mai ales in zone precum baia sau bucataria, se formeaza condensul, deoarece de cele mai multe ori vorbim si despre o umiditate foarte mare.
Izolarea acoperisurilor se poate face cu spuma poliuretanica, astfel incat temperatura la interior sa poata fi mentinuta constanta, chiar si daca vorbim despre tavane spre mansarde sau poduri.
- Izolarea peretilor
Peretii trebuie izolati mai ales la exterior, deoarece prin realizarea acestui proces nu mai apar diferentele de temperatura in structura peretelui. Aerul rece nu mai intalneste suprafete calde, iar depunerea vaporilor este impiedicata.
Specialistii in domeniul constructiilor recomanda si izolarea la interior, deoarece prin aceasta se reduce total riscul aparitiei de igrasie si condens.
- Izolarea pardoselilor
Pardoselile sunt conducatoare de caldura, iar izolarea acestora este un mare beneficiu adus la nivel de confort. Practic, prin izolare se reduce transferul termic, insa in acest caz trebuie analizate foarte bine situatiile de fapt. Astfel, este nevoie de verificarea substratului din punct de vedere al umiditatii, integritatii si trebuie analizate foarte bine solutiile de amenajare (incalzire in pardoseala, tip de finisaj, etc.
 
*** Articol realizat de Isoterm Romania, companie specializata in executia de termoizolatii cu spuma poliuretanica. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
CDS
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
strabag nivel 1
MAKITA
theda mar
viarom
ness project
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
siniat
concelex
EDIT-Structural
rigips
noark

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander