Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - ISOTERM: Programul Casa Eficienta Energetic si utilizarea spumelor poliuretanice
ISOTERM: Programul Casa Eficienta Energetic si utilizarea spumelor poliuretanice
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 06 Nov 2020 14:48
Conceptul de eficienta a cladirilor s-a facut simtit destul de tarziu in tara noastra si din pacate abia in prezent ne dam seama cat de important este de fapt acest lucru pentru noi. Eficienta cladirilor nu face referire doar la ideea de confort si de a pastra la interior caldura de care avem nevoie, ci si la nevoia de a consuma mai putine resurse astfel incat sa platim mai putin si fireste, sa poluam mai putin.
Problema este cu siguranta serioasa, deoarece foarte multe dintre casele anilor ‘60-‘80 au fost construite fara a se lua in seama nevoia de a eficientiza consumurile (si asa reduse la acel moment). In prezent insa se pune un mare accent pe aceasta problema si iata ca un raspuns in acest sens il avem prin demararea programului Casa Eficienta Energetic.
 
Ce este programul Casa Eficienta Energetic?
Programul Casa Eficienta este un program de finantare, realizat de catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), prin care se ofera fonduri speciale pentru eficientizarea energetica a circa 9000 de locuinte din Romania.
Initiativa este una speciala, deoarece pune la dispozitie un buget total de 430 de milioane de lei, decontand astfel 60% din costurile fiecarei lucrari de eficientizare energetica. Se incearca astfel motivarea proprietarilor in a-si reabilita energetic locuintele, astfel incat acestea sa aiba pierderi cat mai mici de energie, dar pe de alta parte vorbim si despre lucrari de reducere a emisiilor poluante prin instalarea unor echipamente si dispozitive moderne, cu mult mai eficiente si calitative.
Primele ce pot fi obtinute de catre beneficiari sunt in cuantum de 15000 de euro, iar plafonul nu poate fi depasit.
 
Programul se adreseaza exclusiv caselor deja construite, dar care nu au fost reabilitate din punct de vedere energetic si care au pierderi de caldura dovedite printr-un audit energetic si un certificat care atesta clasa de incadrare a locuintei din punct de vedere a eficientei energetice.
Decontarea sumelor se face ulterior realizarii lucrarilor, iar conditia de baza este aceea ca gradul de eficienta al locuintelor reabilitate trebuie sa creasca cu cel putin o clasa.
 
Care sunt lucrarile finantate de programul Casa Eficienta Energetic?
Pierderile de caldura in interiorul unei locuinte neizolate sunt semnificative, ajungand pana aproape de circa 30%. Din acest motiv se atrage atentia asupra faptului ca este nevoie ca lucrarile sa acopere problemele pe care le ridica elementele de constructie din acest punct de vedere, atingandu-se astfel subiectul puntilor termice, despre care am discutat aici.
Punctual, puntile termice reprezinta zone din locuinta sau din interiorul elementelor structurale de constructii prin se face un schimb de temperatura cu exteriorul, acest lucru ducand la pierderi semnificative de energie si fireste, de bani.
Din acest motiv, finantarea oferita prin Programul Casa Eficienta incearca sa acopere aceste deficituri, oferind proprietarilor o cota parte din totalul lucrarilor, astfel incat reabilitarea cladirilor sa poata fi facuta fara a mai exista problema pierderilor si a poluarii.
 
Dintre lucrarile agreate si acceptate de catre Administratia Fondului de Mediu putem mentiona:
- Realizarea lucrarilor de izolare si anvelopare a cladirii, incluzand aici realizarea izolatiilor in zona tamplariei, a glafurilor, a elementelor de inchidere, a peretilor interiori si exteriori. Izolarea se poate face cu orice tip de material: vata minerala bazaltica, spuma poliuretanica, vata minerala de sticla sau polistiren.
- Realizarea si implementarea unor dispozitive menite sa asigure o temperatura potrivita in interiorul locuintei: achizitionarea si montarea de cazane in condensare, realizarea de sisteme de incalzire in pardoseala, inlocuirea unor tronsoane vechi de conducte de alimentare cu apa in scopul alimentarii cu agent termic, izolarea termica a conductelor responsabile de transmiterea agentului termic, realizarea instalatiilor uzuale de consum (robinete, boilere, conducte, corpuri de incalzire, schimbatoare de caldura, etc.)
- Implementarea si montajul unor sisteme performante de monitorizare si eficientizare a consumurilor: montajul variatoarelor pentru energie electrica, montarea termostatelor moderne pentru centrale termice, controlate si la distanta, montarea de centrale termice, montarea repartitoarelor sau a altor unitati si echipamente care conduc catre utilizarea rationala a energiei si care reduc consumurile in exces.
- Instalarea panourilor solare pentru producerea caldurii si a apei calde menajere sau pentru producerea electricitatii.
- Inlocuirea corpurilor de iluminat uzuale, cu tehnologie de iluminare fluorescenta si incandescenta cu surse de iluminat pe baza tehnologiilor moderne de iluminat LED.
- Instalarea senzorilor de miscare, a senzorilor de prezenta, in special in zonele mai putin accesibile, precum in cazul subsolurilor, debaralelor sau a mansardelor si a podurilor.
- Realizarea auditului energetic si eliberarea certificatului de atestare energetica a cladirii pentru care s-au efectuat lucrarile. Se acorda un anumit plafon pentru contractarea unui auditor si realizarea auditului energetic, care sa ateste punctul de plecare si necesitatile cladirii inainte de inceperea lucrarilor. In urma auditului cladirea va fi incadrata in una din clasele de eficienta, urmand a fi specificate problemele intalnite si solutiile agreate pentru remedierea lor.
- O data ce o aplicatie este considerata valida, fondurile pot fi folosite pentru lucrari de reabilitare, durata in care un beneficiar trebuie sa se incadreze fiind de 16 luni. Decontarea se face ulterior finalizarii lucrarilor, in baza documentatiei prezentate de catre beneficiari.
 
Decontarea certificatelor energetice si a auditului energetic
Una dintre cheltuielile importante ce sunt decontate de catre Administratia Fondului de Mediu este reprezentata de realizarea auditului energetic. Auditul energetic reprezinta de fapt un set de verificari la nivelul cladirii prin care se poate afla care este nivelul pierderilor de energie si care sunt locurile care permit acest transfer. Acest lucru nu face referire doar la nivelul elementelor de constructii din care este realizata o locuinta, cat si la nivelul instalatiilor pentru constructii.
Prin acest program se ofera suma de 2500 lei pentru cheltuielile ce au in vedere auditul si certificarea energetica, insa aceasta cheltuiala trebuie sa fie de asemenea dovedita cu acte, in decontul total. Aceasta finantare reprezinta de asemenea un cuantum de 60% din totalul etapei, conform specificatiilor de finantare anuntate de AFM, iar aceasta suma face parte din totalul creditat, ce va fi decontat la finalul lucrarilor.
Auditul are rolul de a evidentia pierderile de caldura in timpul iernii, lucru care conduce la consumarea unei cantitati mai mari de energie, dar si potentialele solutii pentru remedierea efectului de ”sauna” din timpul verii. Izolarea elementelor de constructie este cu siguranta una dintre masurile propuse in urma auditarii energetice, drept pentru care va trebui sa iei in calcul folosirea materialelor izolatoare potrivite atat din punct de vedere a coeficientilor termici, cat si din punct de vedere al pretului.
Spuma poliuretanica face parte din categoria materialelor izolante recomandate pentru inchiderea puntilor termice, avand caracteristici ridicate de performanta din punct de vedere al izolarii si preturi accesibile, astfel incat valorile sa nu depaseasca plafonul impus de catre AFM.
 
Criteriile de eligibilitate pentru Proiectul Casa Eficienta Energetic
Pentru a putea aplica pentru finantarea propusa de catre AFM este nevoie ca beneficiarii sa se incadreze in criteriile de eligibilitate. Acestea vizeaza:
- dreptul de proprietate- beneficiarul trebuie sa demonstreze dreptul de proprietate si acordul coproprietarilor pentru a putea depune cererea de finantare.
- degrevarea de sarcini a imobilului- acesta nu figureaza cu datorii neplatite la institutiile statului si nici nu face obiectul unor litigii.
- beneficiarul nu a fost niciodata condamnat pentru infractiuni impotriva mediului
Lucrarile de eficientizare energetica a locuintei pot fi realizate si in regie proprie, insa se prefera realizarea acestora cu ajutorul echipelor specializate tocmai pentru ca in final, rezultatele interventiei asupra cladirii, in urma finantarii, trebuie sa se incadreze in parametrii impusi de catre AFM ca indicatori de eficienta energetica. Vorbim aici despre coeficientul maxim de transfer termic al peretilor exteriori dupa izolare, sau despre coeficientul maxim de transfer termic in cazul tamplariei noi montate, dar si despre coeficientul maxim de transfer termic al acoperisului, ulterior lucrarilor de izolare. Ca suma a acestor specificatii si ca linie directoare de baza, este nevoie ca la finalul lucrarilor clasa energetica initiala a cladirii, stipulata prin auditul energetic, sa fie depasita cu cel putin inca o clasa.
Acest lucru inseamna ca daca o cladire este incadrata la inceputul lucrarilor in clasa D din punct de vedere al eficientei energetice, ulterior lucrarilor de eficientizare ea ar trebui sa fie incadrata in clasa C, cel putin, cu specificatia ca regimul claselor energetice este dispus de la A la G, cu A fiind cea mai performanta clasa de eficienta si G cea mai slaba clasa de eficienta.
 
Cum te putem ajuta noi?
Majoritatea locuintelor deja existente au pierderi mari de energie si consumuri pe masura. Grija fata de eficienta energetica a crescut in ultimii ani, insa inca sunt beneficiari care nu inteleg ca o casa trebuie sa fie bine izolata pentru a consuma mai putin. Din acest motiv noi oferim solutii profesionale de izolare cu spuma poliuretanica pentru a arata ca materialele inovative moderne te pot scapa de costuri suplimentare, fara prea mult efort.
Spuma poliuretanica este folosita cu succes in orice tip de izolatie, uneori chiar si in sistem hibrid, alaturi de alte materiale de izolare traditional cunoscute. Spuma poliuretanica este un excelent sigilant, datorita densitatii sale, facand astfel ca izolatiile realizate sa nu permita transferul de caldura la exterior. In acest fel sunt reduse considerabil nu doar consumurile, ci si costurile aferente incalzirii locuintei, lucru care conduce la o eficienta energetica reala.
Spuma poliuretanica este un material potrivit izolatiilor de orice tip, iar recomandarea noastra de utilizare se face in functie de elementele de constructii considerate ca fiind punti termice, stabilindu-se in functie de acest aspect si grosimea straturilor, dar si tipul spumei poliuretanice folosite: spuma poliuretanica cu celula inchisa sau spuma poliuretanica cu structura deschisa.
Iata cateva dintre solutiile constructive propuse de noi pentru izolarea corecta a elementelor de constructii cunoscute deja ca fiind principalele punti termice dintr-o cladire:
- izolarea peretilor din materiale prefabricate, din BCA, caramida sau zidarie va necesita folosirea spumei poliuretanice cu celula inchisa cu grosime de minim 5cm.
- izolarea planseelor de beton va necesita izolarea cu spuma poliuretanica cu celula inchisa, intr-un strat cu grosime de minim 7 cm
- izolarea mansardei, inclusiv a planseului superior se face cu spuma poliuretanica cu celula inchisa, in strat de minim 10cm.
- izolarea planseelor peste subsol si a subsolurilor se face cu spuma poliuretanica cu celula inchisa, in strat cu grosimea minima de 7 cm.
 
Ce iti oferim pentru a te sustine in proiectul Casa Eficienta Energetic?
In contextul oferit de programul Casa Eficienta Energetic noi va stam la dispozitie cu urmatoarele servicii:
- consultanta specifica privind caracteristicile materialelor pe care le oferim (spuma poliuretanica cu celula inchisa si spuma poliuretanica cu celula deschisa)
- consultanta profesionala personalizata privind modalitatile de punere in opera a materialelor si aplicare, personalizat, in functie de specificul elementelor de constructie si in raport cu cerintele locuintei (conform proiectului tehnic si auditului energetic)
- oferte personalizate de pret pentru spuma poliuretanica cu celula inchisa sau cu celula deschisa, in functie de cerintele locuintei.
Va stam la dispozitie pe intreaga durata a proiectului pentru a putea gasi cele mai bune solutii pentru o izolare eficienta a casei, a puntilor termice si a zonelor cu potentiale probleme, specialistii nostri fiind pregatiti sa raspunda intrebarilor dumneavoastra.
Izolarea locuintelor este foarte importanta mai ales acum, in contextul actual, cand avem nevoie de toate resursele disponibile si cand devine imperios necesar sa reducem consumurile. Spuma poliuretanica iti poate fi un aliat de nadejde indiferent daca apelezi la ajutorul programului Casa Eficienta Energetic sau nu.
Spuma poliuretanica cu celula deschisa sau celula inchisa poate fi folosita pentru izolarea elementelor de constructii care permis schimbul de caldura cu exteriorul, precum planseele, planseele peste subsol sau peste ultimul etaj, tamplaria si suprafetele vitrate, mansarde sau socluri.
Izolarea corecta a locuintei trebuie sa fie facuta, indiferent daca finantarea se face prin programe oferite de catre stat sau in regie proprie, ca urmare a unor nevoi vizibile sau a unei auditari energetice.
Va stam la dispozitie cu informatii actualizate despre Programul Casa Eficienta Energetic si va oferim toate detaliile tehnice cu privire la produsele pe care le oferim: spuma poliuretanica cu celula inchisa si spuma poliuretanica cu celula deschisa, astfel incat sa puteti aplica in siguranta pentru realizarea proiectelor dumneavoastra de izolare.
Contactati-ne si discutati acum cu un specialist care sa va ofere detaliile necesare despre produsul de izolare care va intereseaza!
 
*** Articol realizat de Isoterm Romania, companie specializata in executia de termoizolatii cu spuma poliuretanica. Pentru informatii suplimentare, https://isoterm.ro/noutati/
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
leviatan
Ubitech
Acvatot 2019
strabag nivel 1
siniat
noark
concelex
ERBASU CONSTRUCT
ness project
viarom
theda mar
CDS
rigips
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander