Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - KADRA: Trapele de desfumare, solutii moderne si fiabile de protectie la incendiu
KADRA: Trapele de desfumare, solutii moderne si fiabile de protectie la incendiu
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 24 Dec 2021 06:30
Incendiul de la Colectiv - 64 de victime, incendiul de la sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra-Neamt - 10 victime, incendiul de la Institutul „Matei Bals” din Capitala - 3 victime au fost gasite carbonizate, iar 102 pacienti cu COVID-19 au fost evacuati. Lista ar putea sa continue, pentru ca, doar in ultimul an, nu mai putin de 10 incendii au avut loc in spitale din Romania. Cazurile din sistemul sanitar sunt cele mai cunoscute, insa incendiile din spatii de productie, depozite sau locuinte sunt prezente munt prea des in jurnalele de stiri. Cum pot fi evitate pierderile de vieti omenesti in astfel de tragedii care au marcat societatea prin amploarea si frecventa lor? Legislatia romaneasca, aliniata standardelor europene prevede norme clare de siguranta la incendii. Implementarea unora dintre aceste solutii ar limita numarul victimelor, pagubele materiale si ar facilita interventia salvatorilor. Normativul in vigoare de siguranta la foc a constructiilor mentioneaza desfumarea ca o componenta esentiala a protectiei la incendii. Simpla instalare a unor trape de fum poate salva vieti, fie ca este vorba despre linii de productie, cladiri de birouri sau unitati medicale.
Cum ajuta concret trapele electrice de fum in caz de incendiu?
Trapele de fum sunt o solutie foarte eficienta de protectie la incediu atat a persoanelor, cat si a cladirilor, pentru ca sunt sisteme de evacuare a fumului si micsorare a caldurii din incinta cuprinsa de flacari. Prin deschiderea automata a trapelor electrice, fumul si gazele toxice sunt urgent evacuate. Este cunoscut faptul ca, in majoritatea cazurilor, cele mai multe victime sunt facute de fumul si gazele emanate si nu neaparat de contactul cu focul. Trapele electrice de fum sunt o solutie si pentru protectia cladirilor. Prin evacuarea caldurii este prevenita ajungerea in faza de flash-over (cand toate materialele combustibile se aprind si se pot atinge temperaturi de 1000-2000°C). Concret, intr-o cladire prevazuta cu trape electrice de desfumare:
- Fumul e rapid evacuat;
- Persoanele sunt evacuate in siguranta;
- Vizibilitatea este optima, iar salvatorii intervin in siguranta si mai rapid pentru stingerea focului asadar sunt limitate pierderile de vieti omenesti si materiale;
Ce caracteristici trebuie sa aiba trapele electrice pentru a fi aprobate de IGSU
Desfumarea prin tiraj natural organizat presupune existenta unor guri de evacuare a fumului si gazelor fierbinti si a unor guri de admisie a aerului din exterior. Un tip de gura de evacuare acceptat pentru desfumare este trapa de fum (trapa de desfumare). Fie ca este cu actionare pneumatica sau electrica, o varianta mai moderna, ce ofera control total asupra dispozitivului, trapa de fum trebuie sa indeplineasca niste conditii obligatorii pentru obtinerea avizului de la IGSU. Trapa de fum trebuie sa fie insotita de o Declaratie de Performanta emisa de producator in care sa se specifice, conform normei europene EN12101-2:
- rezistenta la gaze fierbinti - minimum 30 de minute, la 300°C;
- testare durabilitate - minimum 1000 cicluri sau 10.0000 cicluri, daca se utilizeaza si pentru ventilatie zilnica;
- aria geometrica libera (lumina);
- coeficient de evacuare (CV) sau aria aerodinamica (aria de evacuare);
- incarcarea normata din vant si zapada;
- clasa de reactie la foc a componentelor (soclu, cupola).
In plus, unitatea de comanda a trapei trebuie sa fie insotita de o Declaratie de Performanta emisa de producator, in raport cu norma europeana EN12101-10.
KADRA, furnizor de solutii de desfumare de peste 20 de ani
Dupa ce, in urma cu 2 ani, fabrica Solina a fost distrusa in totalitate de un incendiu stins abia dupa 5 zile, cel mai mare producator de condimente din Romania reconstruieste hala de productie cu grija maxima fata de protectia la indendii. KADRA, singura companie din Romania care ofera solutii tehnice integrate de inginerie si management al cailor de acces, a montat aproape 50 de sisteme de desfumare moderne, trape electrice de fum, care permit deschiderea sau inchiderea automata in caz de incendiu, dupa cum considera pompierii. Trapele electrice de fum de diferite dimensiuni, cu deschidere de 160 grade, conforme cu norma europeana EN12101-2 si produse de SKYLUX NV, partenerul belgian al KADRA, au avantajul ca pot fi utilizate si pentru ventilatie naturala zilnica.
In vederea obtinerii autorizatiei de functionare la incendiu, KADRA a livrat si instalat aproape 200 de trape de fum pneumatice si la Conex Distribution, unul dintre cei mai mari distribuitori de piese de schimb pentru autoturismele de productie nationala. In ambele proiecte, trapele si unitatile de comanda instalate de KADRA sunt insotite de documentele de conformitate legale, solicitate de IGSU, conform legislatiei in vigoare. In plus, prin modelul sau de business integrat, KADRA ofera o solutie completa - de la consultanta gratuita pentru alegerea celor mai potrivite sisteme de prevenire a incendiilor, la produse eficiente si fiabile, montaj asigurat de profesionisti, garantie si service post-garantie.
Pentru protectia persoanelor, a cladirilor si a investitiilor, pana la urma, trapele de desfumare care implementeaza tehnologii de ultima ora sunt solutii moderne si fiabile de protectie la incendii, sisteme care permit interventiile facile si eficiente.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
GEWISS
EURO BUILD
BogArt
VEGO
AED
Ubitech
leviatan
concelex
DRS
strabag nivel 1
rigips
Acvatot 2019
Arduro
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
noark
theda mar
CDS
quadratum
konsent
SIGM
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<