Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - Knauf Insulation: Vata minerala este esentiala pentru nivel inalt de protectie la foc
Knauf Insulation: Vata minerala este esentiala pentru nivel inalt de protectie la foc
Produse & Tehnologii Publicat de AG&F 22 Iul 2024 10:28
Cladirile ar fi locuri mai sigure materiale de izolare rezistente la foc, neinflamabile. Vata minerala bazaltica sau vata minerala de sticla de la Knauf Insulation actioneaza ca o bariera naturala impotriva raspandirii focului.
Din dorinta de a economisi bani apar greseli esentiale, iar imobilele sunt adesea izolate cu vata minerala in combinatie cu alte materiale, considerate mai accesibile din punct de vedere financiar. Aceasta varianta poate avea consecinte periculoase. Prevenirea focului ar trebui sa fie prioritatea numarul 1 atunci cand se aleg materialele pentru izolarea cladirilor. Combinarea diferitelor materiale este complicata din punct de vedere tehnic si poate cauza probleme. Materialele individuale au proprietati fizice, de dilatare termica si de rigiditate, diferite. Atunci cand sunt combinate, poate fi afectata siguranta la incendiu a cladirilor.
Capcana variantei ”rentabile” se dovedeste in timp a fi una costisitoare. Din cauza conexiunii slabe dintre materiale, izolatia nu va performa la standarde optime si se ajunge inevitabil la lucrari de imbunatatire a izolatiei sau chiar la inlocuirea acesteia. Costurile implicate intr-un astfel de proiect sunt mari, generate de lucrarile destul de laborioase.
Ne petrecem 90% din timp in interiorul cladirilor si avem nevoie de constructii sigure si rezistente la situatii neprevazute, cum sunt incendiile. Produsele Knauf Insulation sunt incombustibile si ating cel mai inalt standard de protectie la incendiu, avand Clasa A1, in conformitate cu SR EN 13501.
Vata minerala Knauf Insulation bazaltica sau de sticla, au clasa de reactte la foc A1, nu intretin arderea, nu produc flash-over, nu emana fum sau picaturi in cazul expunerii la foc. Aceste produse pot fi utilizate in izolarea peretilor, podelelor, acoperisurilor, jucand un rol foarte important si in izolarea fonica. De asemenea, vata minerala poate fi folosita si pentru anveloparea cladirilor.
Prevazuta cu tehnologia ECOSE®, vata minerala produsa de Knauf Insulation mentine un aer mai curat in interior. Fara formaldehida adaugata, acrili, adezivi si aditivi chimici, vata minerala cu ECOSE® contribuie la un mediu sanatos atat pentru oameni, cat si pentru mediul inconjurator.
In plus, fibra de sticla rezista fara sa se topeasca pana la o temperatura de 600°C, in timp ce firba vatei bazaltice rezista pana la temperaturi de 1000°C.
 
Care este diferenta dintre ”reactia la foc” si ”rezistenta la foc” a materialelor de izolare?
Reactia la foc si rezistenta la foc sunt doua lucruri diferite, dar foarte importante atunci cand vine vorba despre siguranta unei locuinte.
Reactia la foc se refera la material si ne arata cum se comporta acesta in cazul expunerii la foc.
Conform SR EN 13501, tuturor materialelor de izolare le este atribuita o clasificare Euroclass cu privire la reactia la foc. Aceasta clasificare ajuta proiectantii si arhitectiisa inteleaga cat de mult „combustibil” este adaugat in constructia cladirii si cum vor contribui materialele de izolare la raspandirea incendiului aflat in stadiu incipient. Pentru a determina reactia la foc, se efectueaza anumite teste care stabilesc performanta materialelor in ceea ce priveste comportamentul acestora la foc, nivelul de emisii de fum si de producere de picaturi si/sau particule de flacari. Dupa evaluarea performantelor, materialele sunt clasificate si le este atribuita o clasa.
Vata minerala de la Knauf Insulation este incombustibila si se incadreaza in clasa A1, cea mai inalta clasa a produselor rezistente la foc. Produsele non-combustibile utilizate pentru izolatia imobilelor ofera constructorilor posibilitatea proiectarii corecte a riscului la foc dat de materialele din structura cladirii.
Rezistenta la foc se refera la proprietatea unui element de constructie sau a unei structuri de a-si pastra pe o durata determinata stabilitatea, etanseitatea la foc si/sau izolarea termica cerute sau alte caracteristici specifice, intr-o incercare la foc standardizata.
 
 
Pentru rezistenta la foc, este masurata abilitatea unui material sau a unui sistem de a rezista la foc si, ideal, de a preveni trecerea focului dintr-o zona in alta. Reglementarile din constructii impun ca anumite elemente, cum ar fi peretii despartitori, tavanele, grinzile sa asigure un anumit nivel de protectie la foc. Clasificarile de protectie impotriva incendiilor sunt raportate in mod normal in termenii unui interval de timp in care materialele rezista la foc: 30, 60 sau 90 de minute. Aceste clasificari se refera la Integritate (E), izolare termica (I) si capacitate portanta (R) a elementelor de constructie. Pe scurt, acest lucru inseamna cum materialele – fie in combinatie, fie individuale – impiedica propagareafocului, cum restrictioneaza acestea cresterea temperaturii si cum este mentinuta capacitatea portanta a elementelor cladirii.
Materialele de izolare dezvoltate de Knauf Insulation au fost testate pentru utilizarea intr-o varietate de aplicatii. Produsele din vata minerala au oferit perioade de rezistenta la foc care au variat de la 30 pana la 240 de minute. Solutiile non-combustibile oferite de Knauf Insulation ajuta la oprirea raspandirii focului, mentinerea integritatii structurale a cladirii si limiteaza propagarea incendiului si a fumului de la o zona la alta, oferind astfel locuinte sigure pentru locatari.
Solutiile de izolare propuse de Knauf Insulation se bazeaza pe materiale cu performanta superioara in ​​ceea ce priveste reactia si rezistenta la foc. 
Alegerea materialelor de izolare adecvate poate face diferenta cruciala intre siguranta si dezastru in caz de incendiu.
 
Beneficiile vatei minerale Knauf Insulation
  1. Incombustibila si rezistenta la foc. Vata minerala de sticla si cea bazaltica sunt recunoscute pentru proprietatile lor incombustibile. Acestea nu ard si nu contribuie la raspandirea incendiilor, fiind capabile sa reziste la temperaturi ridicate. Aceste caracteristici asigura un timp pretios pentru evacuarea locatarilor si interventia echipelor de salvare.
  2. Protectia structurii cladirii. In caz de incendiu, integritatea structurala a cladirii este esentiala pentru prevenirea prabusirii si limitarea pagubelor. Vata minerala Knauf Insulation ajuta la mentinerea integritatii structurale, oferind o bariera impotriva focului care protejeaza peretii, tavanele si alte elemente constructive.
  3. Imbunatatirea sigurantei generale. Datorita absentei formaldehidei si a altor substante chimice nocive, vata minerala cu tehnologia ECOSE® contribuie la un mediu interior mai sanatos. Aceasta reduce riscul de inhalare a gazelor toxice in caz de incendiu, protejand astfel sanatatea ocupantilor.
  4. Performanta certificata. Produsele Knauf Insulation sunt testate riguros si certificate pentru performantele lor superioare. Au obtinut clasificari de top in testele de reactie si rezistenta la foc, oferind astfel garantia unei protectii eficiente. Vata minerala asigura un nivel ridicat de siguranta in diverse aplicatii de constructie.
  5. Durabilitate si fiabilitate. Materialele de izolare Knauf Insulation sunt durabile si isi mentin proprietatile pe termen lung, asigurand protectia cladirii pe toata durata de viata a acesteia. Aceasta inseamna ca investitia in izolatie de calitate ofera siguranta si protectie continua, reducand riscul de incendiu si contribuind la siguranta generala a cladirii.
Izolarea potrivita previne incendiile si salveaza vieti, iar alegerea vatei minerale de la Knauf Insulation este esentiala pentru a asigura un nivel inalt de protectie. In plus, produsele Knauf Insulation contribuie si la un mediu interior mai sanatos si la integritatea structurala a cladirii.
***
Articol publicat de Knauf Insulation.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
konsent
SIGM
BogArt
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
siniat
viarom
concelex
strabag nivel 1
MAKITA
leviatan
quadratum
theda mar
SSAB
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ness project
EDIT-Structural
noark
rigips
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander