Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Punct de vedere - Adrian Sarbu: “Economia Romaniei a mai murit cu 500 de milioane de euro”
Adrian Sarbu: “Economia Romaniei a mai murit cu 500 de milioane de euro” Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 03 Apr 2020 11:42
"Astazi, economia Romaniei a mai murit cu 500 de milioane de euro. Adica jumatate din cifra de afaceri a unei zile. 100 de zile, cat e estimarea minima a opririi economiei, inseamna 50 de miliarde de euro. Daca mai calculam pierderea pana la sfarsitul anului, mai adaugam inca pe-atat. 100 de miliarde de euro. Asta inseamna ca PIB-ul acestui an va fi cu cel putin 20% mai mic decat cel al anului trecut. (...) Pierderea poate fi si mai mare", a scris ieri pe pagina sa de Facebook Adrian Sarbu, fostul patron al ProTV.
Omul de afaceri considera ca, singura optiune pentru a limita distrugerea capitalului national si personal este repornirea motoarelor economiei, astazi, si ca, spre deosebire marile economii ale lumii, Romania nu isi poate permite injectii uriase de stimulente financiare.
 
"America, Germania, Marea Britanie si altii injecteaza un stimul financiar de 10%-15% din PIB si pregatesc discret repornirea economiilor. Isi permit, pentru ca au de unde sa se imprumute si cum sa garanteze sute de miliarde si trilioane de dolari sau de euro, ca sa finanteze sectorul medical, sa plateasca integral salariile milioanelor de angajati trimisi acasa, sa sustina amanarea ratelor bancare si non-bancare, dar si a taxelor, sa-si crediteze la costuri infime firmele si in special IMM-urile, ca sa impiedice falimentul. Sa incerce cu disperare evitarea unei crize financiare care va urma crizei de sanatate si carantinei.
Romania nu are acesti bani, 10% din PIB, 22 de miliarde de euro pe care sa-i injecteze in economie ca sa tina Romania in viata.
Pentru ca businessul tau - cei 4 milioane de salariati angajati de sectorul privat care genereaza 90% din valoarea economica a tarii - sa supravietuiasca.
Guvernul face promisiuni.
Cat din aceste 22 de miliarde de euro are la dispozitie si cum intentioneaza sa le aloce, nu stim.
Stim insa ca, in aprilie, necolectarea de taxe, obligatia platii integrale a salariilor pentru personalul bugetar si a somajului tehnic pentru cel putin doua milioane de angajati din sectorul privat trimisi acasa, costurile campaniei medicale insumeaza un deficit bugetar de cel putin 5 miliarde de euro", explica Adrian Sarbu.
 
Intr-o nota pesimista, omul de afaceri mai scrie ca, odata cu inrautatirea situatiei medicale si cu cresterea accelerata a numarului celor infectati si al mortilor, Guvernul va fi depasit de situatie si va cauta vinovati.
"Guvernul va da vina pe banci ca nu-l imprumuta, pe Banca Nationala ca nu tipareste bani, pe UE, pe FMI, pe opozitie, si va ajunge in final la tine. Tu vei fi de vina ca Guvernul nu are bani. Si se va intoarce la tine cerandu-ti ajutor: economiile tale. Si poate atunci te vei intreba daca a fost bine sa stai acasa, murind putin cate putin, asteptand bani care sa iti vina din cer, amanari si scutiri de taxe, amanari de rate, amanari de utilitati, salarii intregi, credite, ajutoare, inlesniri, moca, gratis, de pomana. Si vei intelege cat de important este sa ne reintoarcem la munca. Azi", subliniaza Adrian Sarbu in postarea sa.
 
El face apel la toata populatia si la oamenii de afaceri sa nu mai amane nicio secunda repornirea economica a tarii.
"Esti manager, antreprenor, actionar, cap de familie, parinte. Gaura neagra, care inghite in fiecare zi 500 de milioane de euro din averea noastra, averea ta, a copiilor tai, a ajuns azi la 10 miliarde de euro. (...) Daca esti salariat, cauta-ti colegii si angajatorul si spune-le ca ti-e rusine sa primesti bani stand degeaba. Stii ca, fara activitate economica, fara generarea de valoare, fara plata de taxe si contributii, bugetul nu are de unde sa sustina ajutorul pe care ti-l promite Guvernul. Spune-le ca ai vrea sa muncesti. Cauta impreuna cu ei solutii ca produsul, serviciul pe care l-ati generat pana la oprirea economiei sa poata fi recreat si in noile conditii de carantina cu respectarea stricta a regulilor de distantare sociala. Ca poti lucra de-acasa, ca poti veni in schimburi.
Ca stii sa-ti aperi sanatatea, ca esti in picioare.
Ca nu ti-e frica.
Ca ai copii care trebuie sa se intoarca cat mai repede la scoala.
Ca nu vrei sa pierzi.
Daca angajatorul nu te ia in seama, cauta-ti altul. Sunt joburi pe piata. Schimba-ti profilul muncii, chiar si pentru cateva luni de zile.
Daca nu, fii propriul tau angajator, asa cum ai vrut de multe ori, dar ai ezitat.
Fa orice. Un produs. Un serviciu. Vinde!
E vremea oportunitatilor.
Daca esti angajator, manager, antreprenor, incepe prin a te reconecta cu principala ta resursa: angajatii.
I-ai trimis in somaj tehnic sau le-ai taiat salariile fara sa te intrebi din ce vor trai.
Sunt ingrijorati de lipsa jobului mai mult decat de amenintarea virusului. Au familii, copii. Asteapta sa le spui cand se pot intoarce la lucru.
Ai incetat sa-ti platesti furnizorii. Clientii fac la fel cu tine, furnizorul lor.
Cauta-i si vezi cum poti reinnoda relatia comerciala pe care ati avut-o. Ai castigat si tu, si ei. Acum pierdeti.
Trimite-le o bere si invita-i la o intalnire. Videoconferinta.
Spune-le ce stii: Guvernul, bugetul, nu au bani.
Asteptand ajutorul nepromis, o sa va moara businessul si, odata cu el, si voi.
Nu va imbatati cu suparare. Nu plangeti.
Vorbeste-le despre ideile tale de a-ti reporni businessul. Despre oportunitati.
Faceti un plan si puneti-l in aplicare.
Bancile sunt pregatite sa va sprijine, cu sau fara garantii guvernamentale. Si ei stiu ca, fara voi, cei care creati valoarea in economie, nu vor rezista.
Si uite asa, sprijinindu-ne unul pe altul, tot mai multi vom intra in hora. Vom reporni sutele si miile de businessuri inchise si vom aduce la munca doua milioane de oameni care astazi stau in casa din ce in ce mai nelinistiti.
Vom ajuta si guvernul, ca doar de-aia e guvern, sa fie ajutat.
Il vom ajuta si pe Dumnezeu. Sa-i ajute pe romani, ca in El le-a mai ramas speranta.
Incepem azi.
Fii tu primul!
Maine, Romania o sa piarda mai putin cu cat castigi tu.
Si vei avea surpriza ca dimineata, cand pleci la munca, vecinii, oameni pe care nu-i cunosti, distantati social, sa te aplaude. Ca pe medici, asistente, infirmieri, soferi de ambulanta, gunoieri, agenti de livrare, casiere, postasi, farmacisti.
Ca pe unul care a inviat si i-a eliberat si pe altii de frica si prostie.
Ai o misiune!", isi incheie mesajul Adrian Sarbu.
 
ABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGSISECAMTotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
GEWISS
DRS
BogArt
rigips
EURO BUILD
konsent
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
Ubitech
EDIT-Structural
MCA
leviatan
SSAB
ELECTROGRUP
CDS
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
Arduro
strabag nivel 1
concelex
quadratum
noark
Acvatot 2019
VEGO
AED

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<