Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Punct de vedere - ASI: Romania are solutii pentru a evita tragedii precum ATI Piatra Neamt
ASI: Romania are solutii pentru a evita tragedii precum ATI Piatra Neamt Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 20 Nov 2020 06:57
Recentul incendiul de la Sectia ATI a Spitalului din Piatra Neamt reface, din pacate, toate erorile care au condus la tragicul incendiu de la Maternitatea Giulesti, in care au murit 12 copii nascuti prematur si aflati in incubatoare. Aceasta dovedeste ca nu s-a invatat nimic intre cele doua evenimente si ca nu suntem cu nimic mai pregatiti in a face fata unor situatii similare in viitor. Afirm aceasta pentru ca Scenariul de securitate la incendiu (dupa care se stabilesc masurile de protectie la incendiu) s-a facut formal (si s-a aprobat tot formal), pentru ca nu se poate concepe ca timpii de evacuare in asemenea situatii au valori reale cuantificabile.
In asemenea cazuri, in care nu se poate conta pe cooperarea la evacuare a bolnavilor, iar ei trebuie evacuati de personal specializat, timpul de evacuare are valoarea matematica „infinit”, iar masurile de securitate la incendiu trebuie judecate corespunzator. Aici, singura solutie corecta este utilizarea unui sistem automat de detectie prin aspirarea (ultrasensibil) si a unui sistem de stingere automat prin inundare cu gaz Inergen.
Inergen este denumirea comerciala a unui amestec de trei gaze: azot(N2) 52%, argon(Ar) 40% si dioxid de carbon(CO2) 8%. Deoarece aceste gaze se afla in alte proportii si in atmosfera, inergenul a fost denumit si agent de stingere natural. Acesta stinge orice incendiu de tip A (combustibil solid) sau B (combustibil lichid) sub un minut (chiar si sub 30 de secunde din momentul inceperii refularii), timp in care nu se formeaza compusii toxici de ardere si nu se produc nici pagube materiale. In acest mod:
  • Se elimina din actiunea de stingere omul - ca factor subiectiv – si se apeleaza la calculator (care poate lua decizia in timp mult mai scurt);
  • Sistemul functioneaza autonom, in mod constant ziua si noaptea, fara oboseala sau „pauze de masa”.
Producem in Romania acest gaz, sub licenta originala ANSUL (SUA), fiind astfel garantata reteta originala si eliminarea oricarei erori de compozitie care ar putea duce la accidente.
Gazul Inergen are multiple avantaje:
  • este complet respirabil si este singurul agent de stingere gazos care beneficiaza de teste efectuate pe subiecti umani;
  • se stocheaza ca gaz comprimat, neproducand astfel ceata la refulare, deci nu contribuie la reducerea vizibilitatii cailor de evacuare;
  • azotul, argonul si dioxidul de carbon fiind gaze existente in atmosfera, potentialul de distrugere a stratului de ozon este zero, potentialul de crestere a temperaturii mediului ambiant este zero, potentialul de reziduuri in straturile atmosferice este zero, neavand astfel impact asupra mediului;
  • datorita compozitiei sale nu genereaza produse de descompunere termica si nici un altfel de reziduuri.
Asa cum am mai spus in toate ocaziile, cine nu invata din greselile trecutului, le va repeta cu consecinte din ce in ce mai grave! Din pacate, am devenit o Cassandra in acest domeniu, dar o mai spun inca o data: atata vreme cat nu se vor schimba responsabilitatile si legislatia domeniului (veche de 30 de ani!), lista incendiilor cu consecinte grave va creste mereu, iar adevaratii responsabili se vor ascunde dupa un „acar Paun” si vor scapa de pedeapsa binemeritata!

*** Articol realizat de arh. Horia Mihai Nicolescu, vicepresedintele Asociatiei pentru Securitatea la Incendiu a cladirilor (ASI).
 
hiltiALLBIMSISECAMABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
EDIT-Structural
AED
ELECTROGRUP
viarom
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
rigips
DRS
Acvatot 2019
ness project
konsent
BogArt
noark
theda mar
Ubitech
CDS
strabag nivel 1
leviatan
Arduro
SSAB
MAKITA
concelex
SIGM
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<