ASI: Romania are solutii pentru a evita tragedii precum ATI Piatra Neamt |
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 20 Nov 2020 06:57 |
Recentul incendiul de la Sectia ATI a Spitalului din Piatra Neamt reface, din pacate, toate erorile care au condus la tragicul incendiu de la Maternitatea Giulesti, in care au murit 12 copii nascuti prematur si aflati in incubatoare. Aceasta dovedeste ca nu s-a invatat nimic intre cele doua evenimente si ca nu suntem cu nimic mai pregatiti in a face fata unor situatii similare in viitor. Afirm aceasta pentru ca Scenariul de securitate la incendiu (dupa care se stabilesc masurile de protectie la incendiu) s-a facut formal (si s-a aprobat tot formal), pentru ca nu se poate concepe ca timpii de evacuare in asemenea situatii au valori reale cuantificabile.
In asemenea cazuri, in care nu se poate conta pe cooperarea la evacuare a bolnavilor, iar ei trebuie evacuati de personal specializat, timpul de evacuare are valoarea matematica „infinit”, iar masurile de securitate la incendiu trebuie judecate corespunzator. Aici, singura solutie corecta este utilizarea unui sistem automat de detectie prin aspirarea (ultrasensibil) si a unui sistem de stingere automat prin inundare cu gaz Inergen.
Inergen este denumirea comerciala a unui amestec de trei gaze: azot(N2) 52%, argon(Ar) 40% si dioxid de carbon(CO2) 8%. Deoarece aceste gaze se afla in alte proportii si in atmosfera, inergenul a fost denumit si agent de stingere natural. Acesta stinge orice incendiu de tip A (combustibil solid) sau B (combustibil lichid) sub un minut (chiar si sub 30 de secunde din momentul inceperii refularii), timp in care nu se formeaza compusii toxici de ardere si nu se produc nici pagube materiale. In acest mod:
Producem in Romania acest gaz, sub licenta originala ANSUL (SUA), fiind astfel garantata reteta originala si eliminarea oricarei erori de compozitie care ar putea duce la accidente.
Gazul Inergen are multiple avantaje:
Asa cum am mai spus in toate ocaziile, cine nu invata din greselile trecutului, le va repeta cu consecinte din ce in ce mai grave! Din pacate, am devenit o Cassandra in acest domeniu, dar o mai spun inca o data: atata vreme cat nu se vor schimba responsabilitatile si legislatia domeniului (veche de 30 de ani!), lista incendiilor cu consecinte grave va creste mereu, iar adevaratii responsabili se vor ascunde dupa un „acar Paun” si vor scapa de pedeapsa binemeritata!
*** Articol realizat de arh. Horia Mihai Nicolescu, vicepresedintele Asociatiei pentru Securitatea la Incendiu a cladirilor (ASI).
|