KASTEL Estate: Imobiliarele in vreme de pandemie: 2020 vs 2008 |
Punct de vedere Publicat de Stelian DINCA 08 Apr 2020 14:37 |
Economia functioneaza acum cu frana de mana trasa, in timp ce toti analistii vorbesc de o recesiune cauzata de criza sanitara prin care trecem cu totii. O serie de voci se grabesc sa faca preziceri prapastioase privind piata imobiliara locala.
Inca de la jumatatea lunii Martie suntem in stare de urgenta si cu o economie care functioneaza acum cu frana de mana trasa. Toti analistii vorbesc de o recesiune cauzata de criza sanitara prin care trecem cu totii. O serie de voci se grabesc sa faca preziceri prapastioase privind piata imobiliara locala, bazate pe experienta crizei anterioare. Este drept ca pentru unii acest scenariu este unul speculativ, visand cu ochii deschisi ca vor putea achizitiona o serie de proprietati la pret de chilipir.
Inainte de a ne grabi sa efectuam o astfel de analiza, este important sa vedem care sunt diferentele intre cele doua crize. Recesiunea din 2008 a fost datorata euforiei irationale pe piata imobiliara. Multi oameni si-au cumparat case pe care nu si le permiteau, crezand ca preturile vor continua sa creasca. Ratele dobanzilor erau scazute, fiind astfel incurajate imprumuturile care asociate pe alocuri cu lacunele sistemului bancar, au creat un exces de datorii economice. In momentul in care clientii au intampinat dificultati in achitarea creditelor, piata a intrat in panica, creand astfel spatiu pentru falimente bancare si un efect de domino in pietele externe.
De asemenea, trebuie sa avem in calcul diferenta majora dintre momentul de dinainte de criza din 2008 si cel de acum. In anii 2006 - 2008, Romania parea un taram magic al imobiliarelor. Preturile cresteau de la o zi la alta, iar ratele romanilor pe 30 ani pareau infime, pentru ca intreaga tara era bazata pe o economie puternic infloritoare. Socul puternic pe care criza din 2008 ni l-a oferit a venit insotit de o lectie dura pentru romani. A fost o lovitura care a adus o lectie importanta privind finantele proprii. Romanii au invatat ca deciziile cu impact pe termen lung trebuie atent analizate, o lectie platita scump. Cu toate acestea, aceasta lectie a fost de bun augur pentru piata imobiliara actuala. Preturile apartamentelor sunt cu pana la 40% mai mici comparativ cu varful pietei de dinainte de criza. De aceea este nepotrivit sa comparam 2008 cu 2020 si sa ne asteptam la scaderi masive similare.
Acum, suntem abia la inceputul crizei economice, o criza care are la baza o criza sanitara, insa cu un punct comun major cu anul 2008: panica. Cat de adanca va fi criza economica va depinde de masurile economice pe care le vor aplica guvernele, in egala masura cu viteza de adaptabilitate a companiilor mari si a antreprenorilor de IMM-uri. Practic, aproape ca niciun scenariu nu poate fi exclus in acest moment.
De ceea ce putem fi siguri in acest moment este ca aceasta criza va aduce o serie de modificari ale stilului de lucru la nivelul productiei, dar nu numai. Ca prim impact se pot observa modificarile privind modul de lucru. Acum lucram de acasa si cred ca multi vom continua sa lucram in sistemul teleworking. Trecem printr-o criza economica, generata de o criza sanitara cu efecte in psihologia colectiva pe termen mediu si lung, ceea ce pune presiune suplimentara inclusiv pe spatiile de birouri de tip co-working. Chiar si dupa ce restrictiile vor fi ridicate in totalitate, oamenii nu vor fi inca atat de disponibili de a lucra in comunitati mari si vor alege siguranta in detrimentul socializarii. Este o modificare de abordare care poate pune presiune pe piata imobiliara a spatiilor de birouri. Se creeaza astfel premizele unor restrangeri a spatiilor de birouri inchiriate, in special pentru contractele care expira in perioada urmatoare. Companiile testeaza acum intens sistemul home office, chiar si cele mai conservatoare, iar unele nu vor ezita sa incurajeze si pe viitor acest sistem acolo unde functioneaza. Financiar va fi mai sustenabil sa inchiriezi mai putini mp si sa muti activitatea pentru o parte dintre angajati la casele lor, chiar daca unele companii vor suporta partial sau integral chiriile angajatilor. In aceasta situatie oamenii vor avea nevoie de apartamente mai spatioase, ori sa se mute singuri pentru a lucra in liniste, de aceea credem ca piata rezidentiala va fi mai putin afectata.
* Articol realizat de Christian Tudorache, reprezentantul Kastel Estate.
|