Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Punct de vedere - Rodica Purcel, RoGBC: Un sistem financiar ipotecar verde este deja prezentul
Rodica Purcel, RoGBC: Un sistem financiar ipotecar verde este deja prezentul Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 07 Aug 2020 05:05
Un sistem financiar ipotecar verde nu mai este de viitor, este deja prezentul. Noi incercam sa il dezvoltam deja de un an si cu siguranta deja influenteaza si urmeaza sa influenteze si pe parcurs piata de constructii.
In contextul actual al pandemiei, auto-izolarii, carantinei, s-a creat cumva contextul propice pentru a reflecta asupra locuintelor si a cladirilor in care ne desfasuram activitatea. Asadar, este momentul potrivit sa vorbim despre certificarea Green Homes, care, impreuna cu sistemul ipotecar verde, creeaza proiectul Smarter Finance for Families. Cerintele stabilite prin programul de certificare Green Homes sunt axate pe reducerea impactului asupra mediului in timpul constructiei, dar si in timpul utilizarii acesteia. Concluzia la care cred ca multi dintre noi in perioada pandemiei am ajuns tine de sanatatea, bunastarea si siguranta locuitorilor.
 
RoGBC a creat o certificare pentru locuinte verzi la un cost accesibil si a elaborat un set de criterii adaptate la situatia sociala economica si de mediu in Romania. Acesta cuprinde toate aspectele esentiale in evaluarea si identificarea pe piata a celor mai performante proiecte rezidentiale care folosesc principiile unei constructii sustenabile. Acum lansam versiunea a treia a sistemului de certificare, conceput special pentru imbunatatirea sectorului rezidential. In prezent, in Romania au fost pre-certificate si certificate peste 10.000 de locuinte, cu o valoare ce depaseste 1,5 miliarde euro. Este un semn bun, care arata ca se poate. Acest sistem de certificare vizeaza toate etapele constructiei, de la concept, proiectare, pana la executie, partea finala fiind predarea locuintei catre beneficiar.
 
Pe langa toate criteriile existente de pana acum, in aceasta versiune noua am introdus, pe langa testarea calitatii aerului interior, si monitorizarea, controlul si reducerea expunerii la gazul radon. Totodata, atragem atentia mai mult la materialele durabile si la celelalte cerinte de proiectare, care reduc mai multe substante chimice din materiale de constructii, printre cele mai comune aflandu-se formaldehida, compusii organici volatili, si limitam expunerea la poluarea cu particule in locuinta. Totodata, in perioada de constructie incercam sa prevenim poluarea. Astfel, certificarea ne cere o reciclare a minimum de 30% din deseurile de pe santier. Mai exista si obligatia dezvoltatorilor de a furniza un sistem de colectare separata a biodeseurilor, preferabil cu posibilitatea de a le trata la fata locului sau in zona, sau macar de a contracta un operator de salubritate. Toate detaliile acestea sunt foarte frumoase si avantajoase pana in momentul in care apare intrebarea costului, a pretului, daca ne permitem sa facem aceasta.
 
Fiind o problema sistemica, am propus si o solutie sistemica. In acest sens, RoGBC a lansat Ipoteca Verde, program ce isi propune sa uneasca bancile, dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de solutii pentru cladiri verzi, prestatorii de servicii si furnizorii de materiale de constructii prietenoase cu mediul, certificatori RoGBC si, desigur, cel mai important din toata schema aceasta omul, beneficiarul final. Astfel s-a optat pentru reducerea ratei dobanzii pentru a minimiza riscul de neplata a ipotecii si pentru a acorda o valoare mai mare a imobilului, in comparatie cu o casa obisnuita. Este vorba de o suma mai mare de bani, o investitie suplimentara, conform calculelor noastre de la 5% pana la 15%, dar care se amortizeaza in timp, deoarece costul lunar al detinerii unei astfel de locuinte este mult mai mic, ceea ce ofera o siguranta atat bancilor cat si locuitorilor.
 
Referitor la bifarea de complezenta a criteriilor de certificare, cunoastem foarte bine situatia actuala, insa noi, ca terta parte, nu ne permitem astfel de «traditii». Noi lucram cu auditori energetici si toate certificatele de performanta energetica sunt verificate de o echipa tehnica, confirmate sau infirmate. Noi nu ne uitam doar la rezultate. Pentru a obtine o certificare Green Homes nu este necesar numai acest certificat de performanta energetica, sunt mult mai multe criterii si conditii.
 
*** Opinii exprimate de Rodica Purcel, Project Specialist la Romania Green Building Council (RoGBC), in cadrul videoconferintei EURO-Constructii, din data de 23 iulie 2020. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
SISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
konsent
Ubitech
quadratum
SIGM
Acvatot 2019
ness project
MAKITA
VEGO
Arduro
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
leviatan
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
concelex
viarom
AED
BogArt
DRS
noark
rigips
CDS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<