Agenda Constructiilor
Joi, 29 Februarie 2024
Frontale
Home - Stiri - Punct de vedere - Valentin Lazea, BNR: Va fi foarte greu de adus inflatia la 2%, daca nu imposibil
Valentin Lazea, BNR: Va fi foarte greu de adus inflatia la 2%, daca nu imposibil Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Stelian DINCA 22 Nov 2022 12:57
Procesul de aducere a inflatiei la 2% venind de la un nivel ridicat va fi destul de dificil, daca nu imposibil, mai ales in conditiile unei preferinte a societatii pentru politicile inflationiste, sustine Valentin Lazea, economist-sef la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Pana in 2019, daca ar fi sa tinem cont de factorii structurali la nivel mondial si anume sporul de demografic, intrarea Chinei pe piata mondiala, lanturile mondializate de aprovizionare, digitalizarea, tehnologia si asa mai departe, era clar ca toti acesti factori lucrau in sensul dezinflationist. Si atunci intrebarea pe care eu mi-am pus-o in studiul meu era de ce alearga bancile dupa o tinta fixa de 2%, stabilita in anii 90, cand e clar ca toti acesti factori structurali faceau greu, daca nu imposibil de atins acea tinta de 2%. Ceea ce s-a si dovedit. Oricat de mult s-ar fi dus in jos bancile centrale cu dobanda sub 0%, oricat de multi bani ar fi tiparit, factorii structurali de care am amintit faceau imposibila atingere ei. Drept pentru care in studiul meu am propus o revizuire a tintei de inflatie spre 1%, cu toate efectele negative care ar putea decurge. Acum, astazi cand vorbim, suntem in situatia inversa. Vorbim de deglobalizare, de ruperea lanturilor, de faptul ca chinezii au devenit deja bogati. Acum va fi foarte greu de adus inflatia la 2% venind de deasupra ei, destul de greu daca nu imposibil, iar daca mai adaugam si ce spunea Lucian (Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, n.r.), adica preferinta societatii pentru politici inflationiste, pot sa spun imposibil. Si atunci alegerea intelectuala este ce facem? Tinem o tinta, timp de decenii, de 2% cand chiar conditiile structurale nu sunt permisive pentru atingerea acelei tinte si o tinem asa ca sa zicem ca avem o tinta sapata in piatra, chiar daca stim ca nu o vom atinge sau adaptam tinta de inflatie la conditiile structurale care prevaleaza in lume", a spus Valentin Lazea, in cadrul unei dezbateri.
El a afirmat ca, aparent, castigul intelectual a fost de partea celor care au zis "tinem tinta neschimbata", dar in acest context se naste intrebarea daca au meritat sa fie facute politicile duse la extrem, care au urmarit sa aduca inflatia la 2%.
"Cum si acum, in perioada de acum intreb: vor merita sacrificiile enorme pe care le presupune atingerea din nou, dar de sus venind in jos, a unei tinte de 2% sau vor duce iarasi la politici suboptimale care mai mult vor bulversa lumea decat vor face bine? Asta e o intrebare deschisa care ramane ca viitorul sa raspunda la ea", a declarat Valentin Lazea.
De asemenea, el a afirmat ca la BNR nu este vorba doar de o sectie de oameni competenti tehnic, ci si de independenta de gandire si de curaj intelectual acceptat si promovat de catre conducerea institutiei, lucru foarte rar sau nemaiintalnit in institutiile romanesti.
"Este meritul conducerii, in primul rand al guvernatorului ca a acceptat aceasta independenta de gandire, a acceptat persoane care pot sa aiba idei ciudate, sau iconoclaste, sau ne in linie cu ce spune conducerea institutiei respective. Asta e reteta, e foarte simplu. Competenta poti sa gasesti si in alte parti, dar daca ea nu este dublata de acest curaj intelectual si acest curaj sa fie lasat sa se manifeste si incurajat, atunci rezultatul este cel care este in alte institutii. Si din pacate aici includ si bancile comerciale despre care voi insiva ati spus ca nu sunt cel mai grozav exemplu", a spus Valentin Lazea.
La randul sau, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a subliniat faptul ca un element solid al traditiei bancii centrale este toleranta pentru viziuni diferite pentru ca altfel nu s-ar putea lucra.
Totodata, el a mentionat ca pentru aplicarea cadrului de tintire a inflatiei este nevoie ca politica fiscala sa fie foarte disciplinata insa a subliniat ca aceasta este o "naivitate" pentru ca politica fiscala nu are "prea mare respect pentru aceasta conditie de aplicare a cadrului si isi vede de treaba ei".
Banca Nationala a Romaniei a organizat luni o dezbatere asupra lucrarilor "Politica monetara. Lucrari selectate" si "Monetary Policy. Selected works", publicate in Colectia "Biblioteca Bancii Nationale a Romaniei - Aniversar 140 de ani".
Cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la infiintare, Banca Nationala a Romaniei a initiat un proiect editorial in cadrul Colectiei "Biblioteca Bancii Nationale a Romaniei", concretizat intr-un set de volume in care sunt cuprinse lucrari si studii elaborate de specialistii Bancii Nationale a Romaniei, pe parcursul ultimelor decenii, pe diverse tematici din domeniile politicii monetare, stabilitatii financiare si economiei.
Seria reunita sub titlul "Aniversar 140 de ani" a debutat cu doua volume "Bancile centrale si calibrarea politicii monetare" si "Central Banks and Monetary Policy Calibration", autor Mugur Isarescu, si continua cu doua volume intitulate "Politica monetara. Lucrari selectate" si "Monetary Policy. Selected works", care contin o culegere de lucrari de politica monetara.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
top 500
viarom
theda mar
Acvatot 2019
Ubitech
FRONTALE
rigips
top 500
ERBASU CONSTRUCT
noark
quadratum
leviatan
CDS
top 500
concelex
MAKITA
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander