Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Sustenabilitate - CTP isi certifica toate proprietatile la cele mai inalte standarde BREEAM
CTP isi certifica toate proprietatile la cele mai inalte standarde BREEAM
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 28 Ian 2021 08:30
Dezvoltatorul de centre industriale si logistice CTP a obtinut certificari BREEAM cu calificativele "Very good" sau "Excellent" pentru intregul portofoliu de proprietati pe care le detine in Europa Centrala si de Est. Compania isi propune sa atinga performanta de a-si neutraliza amprenta de carbon pana la finalul lui 2021.
Portofoliul grupului CTP include 292 de cladiri, cu o suprafata totala de 6 milioane mp de proprietati de clasa A in peste 100 de regiuni strategice in sapte tari din ECE: Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Romania, Polonia si Bulgaria.
"Certificarea intregului portofoliu a fost o provocare - niciunul dintre competitorii din regiune nu a reusit sa obtina aceasta performanta. Suntem bucurosi ca proiectul a fost unul de success, ceea ce confirma faptul ca proprietatile noastre sunt cu adevarat eficiente din punct de vedere energetic si ca indeplinesc multe criterii importante pentru mediu. Niciun alt dezvoltator din Cehia sau din Europa Centrala si de Est nu si-a supus un numar atat de ridicat de cladiri unei verificari atat de amanuntite din punct de vedere al designului, structurii, utilitatii si sustenabilitatii. La CTP, nu ne rezumam cu aceasta verificare doar la noile cladiri pe care le construim, ci la intreg portofoliul", a declarat Martin Vaidiš, responsabil de proiectarea sustenabila a cladirilor CTP.
Certificatul BREEAM In-Use se reinnoieste o data la fiecare trei ani, ceea ce presupune o investitie considerabi-la din partea CTP, avand in vedere faptul ca dezvoltatorul detine un portofoliu de dimensiuni mari de cladiri comerciale. Compania planuieste sa investeasca 1,75 milioane de euro in certificarea cladirilor sale si, din rolul de dezvoltator care si gestioneaza operatiunile pe termen lung ale proprietatilor, se asigura ca acestea sunt sustenabile de-a lungul intregului ciclu de viata. De aceea, compania a optat pentru sistemul mai costisitor, BREEAM In-Use, in cadrul caruia este evaluat si managementul facilitatilor si al chiriasilor cladirii, fara a caror cooperare certificatul nu poate fi obtinut.
Cele mai multe cladiri industriale din portofoliul CTP au obtinut rating-ul BREEAM "Very Good In-Use", iar unele au atins chiar nivelul "Excelent", ceea ce aduce standardul portofoliului CTP la nivelul BREEAM "Very Good", potrivit reprezentantilor CTP, iar ezultatul mediu al cladirilor CTP ajunge la 60,13%, pe care il considera excelent.
 
Cum arata, de fapt, o cladire verde?
Astazi, orice persoana care nu are cunostinte despre sustenabilitate isi imagineaza o cladire care are o structura acoperita cu plante verzi. Insa, daca o astfel de structura ar fi construita din materiale neecologice, prezenta plantelor verzi nu ar fi de mare ajutor, mai spun reprezentantii CTP. Pentru o evaluare corecta a calitatii mediului, trebuie aprofundata evaluarea tehnologiei utilizate, a certificatelor privind impactul materialelor asupra mediului etc.
"Acoperisurile verzi, de exemplu, foarte populare si foarte vizibile, nu sunt o solutie potrivita pentru proprietatile imobiliare industriale. Daca ar fi sa se acopere acoperisul unei cladiri industriale sau al unui depozit cu plante verzi, acest fapt ar conduce la cresterea semnificativa a amprentei de carbon cauzata de necesitatea consolidarii structurii portante a cladirii, precum si a sarpantelor", a explicat Martin Vaidiš.
Prin urmare, cladirea verde de astazi abordeaza, in primul rand, economisirea de energie printr-un invelis al cladirii de inalta calitate, iluminare eficienta cu LED si ventilatie eficienta prin utilizarea recuperarii caldurii. In viitor, utilizarea energiei in depozitele logistice va implica (partial) conceptul de insule energetice, care pot fi create cu ajutorul acoperisurilor fotovoltaice. Acoperisurile ofera mult spatiu, de obicei nu foarte utilizabil, dar excelent pentru panourile fotovoltaice. In viitorul apropiat, CTP intentioneaza sa instaleze centrale fotovoltaice pe acoperis, in parcurile sale, cu scopul de a genera peste 20 de megawati la varf. In viitorul mai indepartat, ambitia se ridica la 250 MWp. O alta caracteristica esentiala a depozitelor de astazi sunt sistemele inteligente de gestionare a cladirilor si o baza de date calitativa a datelor masurate.
Esentiala, de asemenea, este utilizarea materialelor cu emisii reduse de carbon si a produselor certificate, ecologice pe tot parcursul ciclului lor de viata. Vaidiš afirma ca viitorul depozitelor se refera, printre altele, si la utilizarea structurilor din lemn sau a materialelor reciclate. Adoptarea unei abordari corecte de reciclare a materialelor originale este necesara, de exemplu, daca o cladire veche se afla pe site-ul original brownfield.
"Daca ne referim la cladirile industriale verzi, trebuie sa abordam problema conservarii apei. Apa este economisita, de exemplu, prin spalarea toaletelor cu apa gri purificata, deja utilizata o data. Gestionarea apelor pluviale joaca, de asemenea, un rol, fie prin rezervoare de retentie pentru utilizare ulterioara (de exemplu, udare), fie prin infiltratii. Este foarte important ca apa de ploaie sa fie lasata in punctul de impact, nefiindu-i permisa scurgerea in canale sau evaporarea de pe un acoperis verde", mai spune reprezentantul CTP.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
FRONTALE
CDS
concelex
Ubitech
leviatan
noark
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
quadratum
strabag nivel 1
viarom
ness project
rigips
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander