Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - Greenpeace: Prioritizare energie regenerabila si nu arderii combustibililor fosili
Greenpeace: Prioritizare energie regenerabila si nu arderii combustibililor fosili
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 15 Apr 2021 08:15
Activistii de mediu ai Greenpeace Romania solicita Ministerului Energiei sa accelereze tranzitia energetica verde in tara noastra si, in acelasi timp, sa nu mai acorde, ilegal, sume generoase din bani publici subventionarii carbunelui.
Potrivit unui comunicat de presa al organizatiei, un grup de sapte activisti Greenpeace au format o blocada in fata Ministerului Energiei, afisand bannere cu mesajele "Oamenii au viitor, carbunele nu" si "Energie regenerabila, nu carbune".
"Mesajele sunt adresate Ministrului Energiei, Virgil Popescu, si decidentilor din institutie, care refuza sa accelereze tranzitia energetica verde in Romania, acordand in acelasi timp, ilegal, sume generoase din bani publici subventionarii carbunelui. Activistii intentioneaza sa ramana pe pozitii pana la incheierea programului de lucru al Ministerului, urmand ca in perioada urmatoare sa continue sa transmita aceleasi mesaje ministrului, in diverse moduri, pana cand acesta va prioritiza energiile regenerabile. Arderea carbunelui pentru producerea energiei electrice genereaza, la nivel mondial, cele mai multe emisii de gaze cu efect de sera. Acestea cauzeaza incalzirea globala si accentueaza efectele schimbarilor climatice, pe care le resimtim cu totii: seceta, furtuni, inundatii, temperaturi anormale, distrugeri ale biodiversitatii. Carbunele e si o problema pentru sanatate: aproximativ 20.000 de decese premature si 10.000 de cazuri de bronsita cronica sunt cauzate anual in Europa de aerul toxic generat de arderea carbunelui", noteaza activistii, care mentioneaza, totodata, ca valoarea costurilor de sanatate, cauzate de arderea cu carbune, se ridica la aproximativ 60 de miliarde de euro, anual.
In viziunea organizatiei non-guvernamentale, planurile de eliminare a carbunelui trebuie sa contina masuri care sa sustina sistemul energetic national si care sa asigure locuri de munca alternative decente pentru oamenii care lucreaza acum in industria mineritului.
"Romania se numara printre ultimele tari din Europa care nu au anuntat o data clara pentru renuntarea la carbune, nu are un plan realist pentru eliminarea acestui combustibil fosil din mixul energetic national si nici pentru inlocuirea acestuia cu noi capacitati de energie regenerabila. De asemenea, Romania este una dintre tarile U.E. cele mai afectate de schimbarile climatice. Avertizarile meteorologice cod rosu cresc exponential de la an la an in Romania si vizeaza valuri de caldura, inundatii, averse, intensificari ale vantului, temperaturi extreme etc. Tocmai acest lucru a fost ignorat de Guvernul Romaniei care, pe 31 martie, a decis sa acorde ilegal Complexului Energetic Oltenia un grant de 241,4 milioane euro pentru plata certificatelor de emisii", atentioneaza reprezentantii organizatiei de mediu.
Responsabilul de campanii al Greenpeace Romania, Vlad Catuna, sustine ca "ministrul Energiei se incapataneaza sa ramana ancorat in trecut".
"Am venit aici sa ii transmitem foarte clar domnului Virgil Popescu ca nu vrem ca Romania sa fie codasa la capitolul tranzitie energetica. Cerem ca energia regenerabila sa fie prioritizata in fata arderii combustibililor fosili. Este inadmisibil ca Guvernul Romaniei aloca de ani de zile sute de milioane de euro din buzunarele romanilor pentru o industrie murdara, care ne omoara cu zile si care ne-a dus pe marginea prapastiei. Banii ar trebui sa mearga pentru o dezvoltare sustenabila a regiunilor miniere, cu focus pe alternative economice, energie verde, eficienta energetica. Iar Ministerul Energiei si Guvernul sa sprijine judetele Gorj si Hunedoara sa acceseze bani europeni pentru a crea noi locuri de munca", afirma Catuna.
Conform Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), pe segmentul energie regenerabila si eficienta energetica, componenta 6 a Pilonului I Tranzitie verde, se are in vedere, printre altele, decarbonarea productiei de energie electrica, prin restructurarea marilor producatori de energie care folosesc combustibilii solizi fosili (CEO/CEH).
Documentul prevede, printre altele, actualizarea legislatiei primare si secundare pentru a include noile si viitoarele Directive si Regulamente ale UE (Regulamentul UE 943/2019 si Directiva UE 944/2019, Pachetul Fit for 55%) precum si actualizarea PNIESC conform recomandarilor Comisiei Europene si cresterea tintei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030, la 55%.
Bugetul initial de negociere al componentei "Energie regenerabila si eficienta energetica" este de 1,3 miliarde de euro.
PNRR este documentul strategic care fundamenteaza prioritatile de reforma si domeniile de investitii la nivel national pentru instituirea Mecanismului de redresare si rezilienta.
Mecanismul este gandit pe sase piloni, si anume: Tranzitie verde; Transformare digitala; Crestere inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare si inovare, precum si o piata interna functionala, cu intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) puternice; Coeziune sociala si teritoriala; Sanatate, precum si rezilienta economica, sociala si institutionala, in scopul, printre altele, al cresterii nivelului de pregatire pentru situatii de criza si a capacitatii de reactie la criza; Politici pentru generatia urmatoare, copii si tineret, cum ar fi educatia si competentele.
 
SISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EURO BUILD
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
leviatan
theda mar
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
MAKITA
EDIT-Structural
Arduro
konsent
strabag nivel 1
SSAB
CDS
GEWISS
rigips
SIGM
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
concelex
DRS
noark
AED
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<