Agenda Constructiilor
Sambata, 26 Octombrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - GREENPEACE cere revocarea acordului de mediu privind proiectul Neptun Deep
GREENPEACE cere revocarea acordului de mediu privind proiectul Neptun Deep
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 29 Iul 2024 10:34
Greenpeace Romania a trimis o plangere prealabila catre Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta, in care cere revocarea acordului de mediu privind proiectul Neptun Deep. Acest fapt vine ca urmare a deciziei APM Constanta de a elibera acordul de mediu, in ciuda problemelor semnalate de catre Greenpeace. Printre acestea se numara:
- Lipsa unei evaluari adecvate a impactului pe termen lung asupra apei: Autoritatile romane refuza sa publice ce substante toxice vor fi deversate in Marea Neagra;
- Lipsa unei evaluari adecvate a impactului asupra schimbarilor climatice: Studiul de impact asupra mediului trebuia sa detalieze emisiile de gaze cu efect de sera pe tipuri de emisii, nu sa le combine intr-un calcul total al poluantilor. Astfel, din cauza informatiilor incomplete, acordul de mediu a concluzionat ca emisiile de gaze cu efect de sera ar fi de mica magnitudine, iar impactul acestora ar fi unul moderat.
- Lipsa unei analize de risc prin raportarea la starea de razboi din zona: Nu a fost luata in considerare problema prezentei minelor marine care, aflate in apropierea proiectului, pot avea efecte dezastruoase. In Marea Neagra au fost descoperite, de la inceputul razboiului din Ucraina, peste 100 de mine marine.
- Lipsa unei analize din perspectiva geologica: Este necesara o analiza in detaliu a structurii geologice si a activitatii de exploatare, care sa includa riscurile eruptiilor necontrolate de gaze la adancimi si presiuni mari. Aceste eruptii pot genera emisii semnificative de metan, un gaz care contribuie major la schimbarile climatice.
- Lipsa unei consultari efective a publicului cu privire la riscurile asociate acestui proiect: Nu s-a realizat o dezbatere efectiva care sa presupuna aducerea la cunostinta publicului, intr-un limbaj accesibil, a avantajelor, dar si a dezavantajelor proiectului pe termen scurt, mediu si lung, astfel incat sa se asigure informarea corecta si completa pentru a participa la discutii in deplina cunostinta de cauza.
“Suntem foarte curiosi sa vedem cum reprezentantii Autoritatii de Protectie a Mediului Constanta vor raspunde plangerii formulate. Nu avem asteptari foarte mari, caci pana acum autoritatile de mediu au dovedit ca mai mult sustin interesele private decat interesele cetatenilor si a mediului. Daca raspunsul nu este unul pozitiv si nu vor revoca Acordul de Mediu nr. 14/28.06.2024, atunci urmatorul pas firesc pe care o sa il facem, este sa mergem in instanta si sa cerem suspendarea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep. Acest proiect va bloca Romania in era combustibililor fosili si va accelera si mai mult efectele crizei climatice pe care deja le resimtim puternic. Valurile de caldura pe care le-am experimentat saptamanile trecute, vor fi mai multe si mai intense. ” Vlad Catuna, coordonator campanii Clima si Energie.
Greenpeace Romania a actionat in instanta companiile OMV Petrom si Romgaz, Primaria si Consiliul Local Tuzla, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” pentru nereguli in procesele de aprobare si lipsa de transparenta in legatura cu date cruciale ce vizeaza substantele toxice ce vor fi deversate in Marea Neagra.
 
hiltiRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
SSAB
SIGM
theda mar
ness project
quadratum
konsent
BogArt
CDS
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
MAKITA
DRS
leviatan
Ubitech
rigips
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
noark
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
concelex
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<