Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - HOSPICE: Doar 2 din 10 pacienti din Romania au acces la ingrijiri de paliatie
HOSPICE: Doar 2 din 10 pacienti din Romania au acces la ingrijiri de paliatie
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 27 Apr 2022 09:54
 
Anul acesta, HOSPICE Casa Sperantei implineste 30 de ani de activitate. In toata aceasta perioada, peste 45.000 de pacienti si peste 100.000 de apartinatori au beneficiat de ingrijire paliativa, iar acest lucru a fost posibil datorita tuturor celor care s-au implicat: sponsori, donatori, companii si voluntari.
Pentru a celebra momentul in care HOSPICE a fost infiintat in Romania – 22 aprilie 1992 – la sediul organizatiei a avut loc evenimentul ZIUA PORTILOR DESCHISE.
 
Aparitia HOSPICE coincide cu momentul T0 in domeniul ingrijirii paliative
Accesul la ingrijiri paliative este esential, acesta fiind considerat un drept al omului. Din pacate, insa, Romania este tara in care peste 172.000 de pacienti au nevoie anual de acest tip de ingrijiri, dar doar 2 din 10 pacienti au acces la ingrijiri de paliatie (18% grad de acoperire a nevoii). Oricat de sumbre par aceste cifre, lucrurile erau si mai dramatice in urma cu 30 de ani, atunci cand Graham Perolls, fondatorul organizatiei HOSPICE, a simtit ca trebuie sa faca ceva si la noi in tara pentru a alina durerile copiilor si adultilor cu boli incurabile.
“Imi amintesc ca, dupa Revolutie, am mers la Spitalul de Oncologie din Brasov si am vazut un tanar cu dureri severe, care a si murit pe holurile spitalului, fara ca nimeni sa il ajute. Pentru mine, acela a fost momentul care a declansat totul, am stiut ca nu am cum sa accept asa ceva, am stiut ca ma asteapta o calatorie lunga, poate si anevoioasa, dar era una foarte necesara pentru copiii si adultii din Romania pe care diagnostice grele ii chinuie. Ma bucur ca aceasta calatorie implineste 30 de ani si sper sa aiba viata cat mai lunga”, mentioneaza Graham Perolls.
 
Un loc care trebuie multiplicat astfel incat nevoia de ingrijire paliativa sa fie acoperita
Prezent la evenimentul organizat de Fundatie a fost si Excelenta Sa, Andrew Noble, Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania. Acesta detine si titlul de patron onorific HOSPICE Casa Sperantei.
“Sunt mandru sa vad cum aceasta fundatie infiintata de un cetatean britanic, urmand modelul de functionare britanic, a ajuns un reper in sistemul medical romanesc. La o analiza, nici macar nu e necesara una detaliata, se observa ca beneficiile sunt numeroase, cu impact pozitiv in viata celor direct afectati – pacienti, dar si cei dragi, cei apropiati lor. Insa si asupra sistemului de sanatate. In aceste momente, nu pot decat sa dau asigurari ca voi ramane aproape si voi sustine intotdeauna activitatea Fundatiei”, a afirmat Excelenta Sa, Andrew Noble.
 
Alexandru Rafila, primul ministru al sanatatii in functie care viziteaza HOSPICE Casa Sperantei
Evenimentul aniversar a marcat si o premiera: Alexandru Rafila este primul ministru al sanatatii in functie care a vizitat HOSPICE Casa Sperantei, in cei 30 de ani de existenta a fundatiei:
“HOSPICE este locul care inseamna pentru Romania schimbarea de paradigma. S-a demonstrat, prin eforturi colective, prin munca unei echipe multidisciplinare, prin profesionalism, ca un diagnostic crunt, cum e cel de cancer, nu inseamna automat si privarea de viata traita cu demnitate. Si trebuie sa marturisesc, poate in premiera absoluta, ca locul acesta este cel care ma va face sa militez oricand, orice pozitie publica as avea, pentru introducerea ingrijirii paliative ca drept fundamental al omului”, a dat asigurari Alexandru Rafila, Ministrul Sanatatii.
 
HOSPICE Casa Sperantei, Spitalul Anului in Romania
La finalul evenimentului, concluziile despre ce inseamna HOSPICE, despre felul in care HOSPICE a schimbat lumea, au fost trase de catre Mirela Nemtanu, CEO HOSPICE Casa Sperantei.
“Cea mai grea provocare ar fi sa sintetizez cei 30 de ani in momente, povesti, oameni cheie. La HOSPICE, fiecare zi e una care schimba statisticile si, sper ca, astfel si mentalitatile. Cred ca un moment de referinta in istoria HOSPICE este legata de castigarea titlului de SPITALUL ANULUI IN ROMANIA, distinctie obtinuta la sfarsitul anului trecut in cadrul Romanian Healthcare Awards. Spun ca e de referinta pentru ca fundamenteaza un statut – un spital care a fost construit si care functioneaza din donatii – poate sa fie in top, poate sa fie etalon. Cei 30 de ani sunt despre sponsori, donatori, voluntari, ambasadori, mass media care ne-a transmis mesajele si povestile, despre echipa, despre pacienti care lupta, despre pacienti tinuti de mana in ultimele clipe, despre apartinatori care nu sunt lasati singuri si abandonati dupa ce pierd oamenii dragi. Cei 30 de ani sunt despre speranta ca durerile atroce pot fi imblanzite. Iar acest moment reprezinta pentru mine o oportunitate sa spun un mare MULTUMESC tuturor celor care s-au conectat povestii HOSPICE”, a declarat aceasta.
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
noark
Acvatot 2019
leviatan
ELECTROGRUP
DRS
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
MAKITA
VEGO
SSAB
EURO BUILD
AED
GEWISS
rigips
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
konsent
CDS
concelex
strabag nivel 1
Arduro
quadratum
BogArt

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<