IFC colaboreaza cu UniCredit Bank pentru finantarea de proiecte verzi si renovari |
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 25 Nov 2024 15:25 |
O noua investitie IFC in obligatiuni de rang superior emise de UniCredit Bank S.A., subsidiara romaneasca a UniCredit S.p.A., reprezentand prima transa din investitia totala de 108 milioane de euro aprobata pentru Programul Euro Medium Term Notes al UniCredit Bank, va imbunatati accesul la imprumuturi verzi pentru IMM-uri si persoane fizice, cu o transa dedicata imprumuturilor pentru locuinte verzi acordate femeilor, pentru a consolida piata de finantare a proiectelor dedicate schimbarilor climatice din Romania si pentru a sprijini tranzitia sa verde.
Intensitatea energetica a Romaniei ramane cu peste 60% mai mare decat media UE, chiar si dupa o reducere de 30% in ultimul deceniu. Desi acest lucru reprezinta o provocare, Romania s-a angajat sa-si majoreze consumul de energie din surse regenerabile la 30,7% pana in 2030. Raman provocari semnificative in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES), in special in sectoarele energiei si locuintelor, care impreuna genereaza o parte substantiala a emisiilor.
Investitia IFC este dedicata in intregime finantarii proiectelor dedicate schimbarilor climatice, jumatate fiind alocata imprumuturilor verzi pentru IMM-uri, iar cealalta jumatate imprumuturilor verzi pentru locuinte, inclusiv creditelor ipotecare si imprumuturilor pentru renovari. Aproximativ jumatate din imprumuturile pentru locuinte verzi sunt dedicate femeilor. Aceasta finantare face parte dintr-un program mai amplu de consolidare a pietei emergente de finantare a proiectelor dedicate schimbarilor climatice din Romania, promovand concurenta si incurajand implementarea unor proiecte similare de catre alte banci.
Conform Raportului de tara privind clima si dezvoltarea (CCDR) din 2023 al Grupului Bancii Mondiale pentru Romania, aceasta necesita investitii totale de 356 miliarde dolari pentru a atinge emisii nete zero pana in 2050, doua treimi dintre acestea urmand sa fie finantate de sectorul privat. In conformitate cu aceste previziuni, IFC sprijina activ obiectivele de decarbonizare ale Romaniei si tranzitia catre o economie cu emisii reduse de carbon.
Romania se situeaza pe primul loc in ceea ce privesc investitiile IFC in Europa, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, si este a noua tara ca ordin de marime in portofoliul global al IFC.
|