Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - SMARTER Finance: Locuintele verzi, o "oportunitate de mai multe trilioane de euro"
SMARTER Finance: Locuintele verzi, o "oportunitate de mai multe trilioane de euro"
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 24 Iul 2024 13:32
Piata in plina dezvoltare a locuintelor verzi din Europa este o oportunitate de mai multe trilioane de euro – dar creditorii trebuie sa fie atenti la greenwashing, a avertizat un consortiu paneuropean.
Potrivit Alexandrei Hedesiu, managing partner la EnerSave Capital si purtator de cuvant Smarter Finance for EU: „Nevoia de a trece rapid la un stoc de locuinte europene ecologice, cu amprenta de carbon redusa, reprezinta o oportunitate de mai multe trilioane de euro – si este una pe care comunitatea financiara trebuie sa o imbratiseze.” Hedesiu a vorbit dupa evenimentul de lansare Smarter Finance for EU pentru sectorul bancar, „Banking on green homes: explorer the world of sustainable finance”. Desfasurat la Bruxelles pe 23 mai, evenimentul s-a concentrat pe sprijinirea sectorului bancar si pe procesul de „ecologizare” a portofoliilor bancare.
Finantat de Uniunea Europeana, Smarter Finance for EU este un consortiu de consilii pentru constructii verzi, agentii de energie, ONG-uri si experti sectoriali. Proiectul isi propune sa demareze ecologizarea si decarbonizarea in masa a parcului de locuinte din Europa prin deblocarea unui stoc de locuinte verzi aliniate la taxonomia UE in valoare de 100 de miliarde de euro. Din acestea, peste 10 miliarde de euro au fost deja investite in locuinte verzi.
La evenimentul de la Bruxelles, la care au participat finantatori imobiliari si investitori, a fost lansat si un program de formare profesionala pentru specialistii din sectorul financiar care doresc sa se perfectioneze in domeniul finantarii verzi pentru sectorul imobiliar, cu scopul de a isi imbunatati competentele in ceea ce priveste ecologizarea portofoliilor. Hedesiu a spus ca instruirea va juca un rol cheie in dotarea profesionistilor din domeniul financiar cu cunostinte si abilitati specializate in finantarea verde, concentrandu-se pe proiecte de locuinte durabile si strategii de investitii ecologice.
In deschiderea evenimentului, Ciaran Cuffe, raportor special al Parlamentului European pentru Directiva reformata privind performanta energetica a cladirilor (EPBD) recent adoptata, a declarat: „Finantarea joaca un rol cheie in asigurarea unei tranzitii energetice. Fara fonduri adecvate, Acordul Verde European pur si simplu nu va avea succes. Potrivit Comisiei Europene, un total de 275 de miliarde de euro vor fi investiti in renovarea cladirilor in fiecare an pentru a atinge obiectivele initiativei de renovare. In plus, directiva incurajeaza statele membre sa creeze un cadru politic de sprijin care sa stimuleze adoptarea de masuri de eficienta energetica in cladiri. Aceasta presupune dezvoltarea unor programe de sprijin financiar precum imprumuturi verzi, credite ipotecare pentru eficienta energetica si alte mecanisme financiare care ofera termeni si conditii favorabile ocupantilor, proprietarilor si dezvoltatorilor de cladiri”.
 
 
Toate locuintele noi din Europa trebuie sa indeplineasca obiective tinta obligatorii referitoare la impactul climatic pe toata durata ciclului de viata a cladirii (de exemplu, emisiile de gaze cu efect de sera eliberate in etapele de constructie, operare si deconstruire/demolare) si sa produca zero emisii pana in 2030. Acesta a fost mesajul pe care Thibault Roy, reprezentantul Comisiei Europene DG Ener, l-a transmis delegatilor. Rostislav Rozsypal, reprezentantul DG Fisma a vorbit despre cadrul de reglementare al taxonomiei UE.
Noua directiva include, de asemenea, cateva prevederi suplimentare privind cladirile ecologice, cum ar fi cerinte pentru mobilitate durabila, infrastructura de incarcare a vehiculelor electrice, efect redus de insula de caldura, calitatea aerului interior si asigurarea confortului ocupantilor.
Vorbind despre implicatiile directivei, Dr. Ec. Monica Ardeleanu, coordonatorul initiativei Smarter Finance for EU, a declarat: „Noua EPBD presupune o schimbare de paradigma. Orice finantator sau dezvoltator care pana acum a incercat sa adopte o interpretare redusa a cerintelor ecologice, in temeiul noii politici UE trebuie sa-si schimbe abordarea. Raspunsul este adoptarea unei certificari exhaustive pentru locuintele verzi, bazata pe dovezi.”
Cladirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul de energie al UE si 35% din emisiile de gaze cu efect de sera. De aceea, intentia UE este exprimata la inceputul primului articol al directivei, stabilind contextul „realizarii unui stoc de cladiri cu emisii zero pana in 2050.”
Potrivit Monicai Ardeleanu: „Vremea eforturilor simbolice pentru imbunatatirea mediului a apus de mult. Sectorul imobiliar se confrunta cu o conjunctura favorabila de factori care vor obliga dezvoltatorii imobiliari, investitorii si proprietarii sa treaca rapid la locuinte de inalta performanta, cu impact redus asupra mediului, locuinte verzi cu beneficii atat pentru cetatenii europeni, cat si pentru investitori si planeta.”
Delegatii au vazut studii de caz despre produse de finantare ecologica de succes de la Noel Ross, seful de management al portofoliului al companiei irlandeze Ardcairn Capital si Vladimir Kalinov, Vicepresedinte Retail la Raiffeisen Bank Romania.
Potrivit lui Vladimir Kalinov: „Au trecut mai bine de 10 ani de cand cooperam cu Romania Green Building Council, chiar de cand acesta nu era un subiect foarte popular, deoarece piata nu era pregatita la acel moment. Raiffeisen Bank Romania a stabilit standardul in acest sens, deoarece noi am fost pionieri in finantarea durabila. Si de fapt astazi, dupa introducerea politicilor europene, ramanem in topul finantatorilor caselor verzi. Romania Green Building Council are misiunea de a emite certificarile si de a oferi astfel incredere investitorilor si viitorilor cumparatori, misiune care este in linie cu viziunea Raiffeisen Bank de a continua sa construiasca o societate durabila in Romania. Suntem foarte increzatori ca este abordarea corecta si rezultatele ne-au dovedit ca suntem pe drumul cel bun in finantarea caselor verzi pentru romani”.
 
 
Hanane El Hayek, seful departamentului de finante sustenabile la Certivea/GBC Franta a prezidat o discutie cu experti in finantare durabila pentru sectorul imobiliar, precum Eduardo Hernandez O´Reilly, analist senior in finante structurate UCI; Alexios Fragkiadakis, consilier al departamentului climat din cadrul BEI; Joao Tomaz, directorul adjunct al asociatiei bancare din Portugalia; Anna-Maria Spyriouni, sef de politica europeana la Climate Bonds Initiative; si Stephen O'Shea, seful constructiilor durabile la cel mai mare constructor de proiecte rezidentiale din Irlanda, Cairn Homes PLC.
O’Shea a confirmat in cadrul conferintei ca firma sa urmareste deja criteriile Smarter Finance for UE, prin aplicarea obiectivelor de constructie ecologice pe baze stiintifice. In 2022, Cairn a inceput sa puna in aplicare certificarea HPI in proiectele rezidentiale pentru a demonstra respectarea taxonomiei UE. Compania aplica acum HPI in toate proiectele sale.
Vorbind la eveniment, O'Shea a spus: „Cumparatorii institutionali preferau certificarile de la terte parti si am ales HPI pentru ca a fost conceput pentru a raspunde nevoilor specifice ale pietei irlandeze si era, de asemenea, aliniat la taxonomie, astfel incat am putut sa il folosim ca mijloc de evidenta a alinierii. De asemenea, am realizat ca instrumentele de evaluare a impactului asupra mediului inconjurator sunt deosebit de utile atunci cand avem de-a face cu proiecte ce se desfasoara de-a lungul a mai multor ani, cu echipe de proiectare si constructie mari. Ele servesc drept „busola proiectului”, asigurand ca scopul este atins prin mai multe actiuni individuale.”
 
 
Delegatii au vazut, de asemenea, prezentari despre programe si sprijin gata de implementat, inclusiv programele de certificare ecologica aliniate la taxonomia UE din Romania si Irlanda.
In urma invaziei Ucrainei de catre Rusia, saracia energetica este in crestere in toata Europa. Liderul Smarter Finance for EU pentru saracie energetica, Iva Merheim-Eyre de la Habitat for Humanity a lansat campania „Let’s Build Green and Elevate!”, care se concentreaza pe implicarea municipalitatilor in tranzitia ecologica a Europei, precum si pe sprijinirea si reconstructia Ucrainei, bazandu-se pe exemple inovatoare de finantare verde hibrida. Accentul lui Merheim Eyre asupra saraciei energetice a fost completat de CEO-ul Onesto, Hans Vermeulen, care a prezentat credite ipotecare verzi pentru persoanele vulnerabile.
Evenimentul a fost deschis de Hans Rhein, seful de unitate (Life Energy and Climate) de la CINEA, Agentia Executiva Europeana pentru Clima, Infrastructura si Mediu. Proiectul Smarter Finance for EU a primit finantare prin programul UE Life – Tranzitie la Energie Curata.
Vorbind dupa lansarea programului de formare pentru profesionistii din sectorul financiar care doresc sa se perfectioneze in domeniul finantarii verzi, Alexandra Hedesiu a spus: „Aceasta initiativa de formare profesionala ofera un curriculum robust, care cuprinde tematici cheie precum certificarile locuintelor verzi si alinierea la taxonomia UE, evaluarea portofoliului de credite imobiliare, raportarea, managementul riscurilor, conformitatea cu reglementarile in vigoare, precum si strategiile de marketing pentru finantarea verde. Evenimentul de lansare a atras atentia partilor interesate cheie din sectorul financiar si a subliniat rolul esential al programului in promovarea cresterii economice durabile si in abordarea provocarilor stringente”.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
Acvatot 2019
rigips
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
noark
SSAB
theda mar
concelex
EURO BUILD
DRS
Arduro
strabag nivel 1
CDS
BogArt
quadratum
konsent
VEGO
GEWISS
ELECTROGRUP
MAKITA
Ubitech
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
SIGM

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<