UTILBEN: Crestere de 8-10% pe piata de utilaje pentru constructii, in urmatorii 3 ani |
Utilaje & Echipamente Publicat de Elena Icleanu 18 Aug 2022 06:15 |
Valoarea pietei romanesti de utilaje pentru constructii a fost de aproximativ 1,1 miliarde de euro anul trecut, in crestere cu aproximativ 12% fata de 2020, iar in semestrul I al acestui an, sectorul echipamentelor de constructii din Romania a crescut cu 8,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit informatiilor oferite de UTILBEN, dealer de utilaje pentru constructii si agricultura. Contextul economic volatil, inflatia record care erodeaza veniturile romanilor si razboiul din Ucraina afecteaza grav sistemul economic, lantul de aprovizionare si investitiile. In pofida acestor imprejurari nefavorabile, Ruben Marian, CEO-ul UTILBEN, estimeaza o crestere de 8-10% in urmatorii 3 ani pe segmentul utilajelor de constructii in Romania, cererea urmand a proveni din sectoarele de energie, petrol si gaze, infrastructura, utilitati, precum si constructii rezidentiale si comerciale.
"Ne asteptam ca vestile bune sa continue in semestrul al doilea din 2022 si sa inregistram un an bun pentru industria utilajelor de constructii, mai ales pentru ca cererea din partea clientilor continua sa fie ridicata. Cea mai mare provocare a noastra tine de intarzierile pe lantul de aprovizionare, care continua sa afecteze productia si distributia de echipamente de constructii. Cumulat cu cererea mare de utilaje, intarzierile pe lantul de aprovizionare si pe liniile de productie au ingreunat accesul clientilor la produsele de care au atat de mare nevoie pentru a-si duce la bun sfarsit proiectele. Daca luam in calcul si deficitul de forta de munca, cresterea preturilor materiilor prime si lipsa de componente electronice, imaginea este completa", spune Ruben Marian.
Din cauza acestor factori perturbatori, timpul de asteptare pentru livrarea unui utilaj nou a ajuns la 12 sau chiar 24 de luni. Totodata, costurile de fabricare si cele de aprovizionare cu materiale urmeaza un curs imprevizibil, asa ca industria utilajelor a pierdut mult la capitolul predictibilitate. "Facem tot ce tine de noi pentru a veni in sprijinul clientilor nostri cu produse performante si servicii ireprosabile. La UTILBEN, ne facem stocuri din timp si investim in achizitia de echipamente noi si second-hand, pentru a fi prompti in livrarea acestora catre clientii nostri. La capitolul servicii, notam reparatiile profesioniste efectuate de tehnicienii nostri", a precizat reprezentantul companiei.
In primele sase luni ale acestui an, UTILBEN a inregistrat vanzari de 8,73 milioane de euro, in crestere cu 57% fata de anul trecut. Ca urmare, proiectia la nivel de grup pentru anul in curs este de 30 de milioane de euro, respectiv o crestere cu 75% fata de 2021. "Cele mai vandute utilaje de constructii pana acum au fost buldoexcavatoarele, cu un cuantum de 15% din total, urmate de excavatoare, cu 10%, si miniexcavatoare, cu 8%. Incarcatoarele frontale se afla pe locul 4 in topul vanzarilor din acest an, cu 7% din total, urmate de miniincarcatoare frontale, cu 6%. Ca brand-uri, romanii au preferat si in acest an producatorul Sunward, recunoscut la nivel mondial pentru fabricarea de utilaje durabile, fiabile si simplu de operat. Am vandut nu mai putin de 98 de echipamente de constructii marca Sunward in 2022. Buldoexcavatoarele Çukurova au castigat si ele teren anul acesta si sunt tot mai apreciate de catre clientii nostri, datorita fortei de lucru si robustetei de care dau dovada", a subliniat Ruben Marian.
Plan de investitii pe 10 ani
Anul trecut, UTILBEN a deschis doua sedii multifunctionale, specializate in service de utilaje si vanzari, in Bucuresti si in localitatea clujeana Baciu. De curand, compania a inaugurat un sediu in Iasi, pentru a fi mai aproape de clientii din Moldova. "Misiunea noastra este sa le oferim clientilor din industrie cel mai inalt grad de satisfactie posibil, acesta fiind principalul motiv pentru care investim puternic in crearea unei retele performante de service. Urmeaza sa investim peste doua milioane de euro in dezvoltarea service-ului la nivel national si in imbogatirea flotei de utilaje destinate inchirierii. Ne dorim sa le furnizam clientilor nostri produse exceptionale si servicii ireprosabile, sa reprezentam o binecuvantare pentru toti cei 110 angajati UTILBEN si sa devenim un exemplu de bune practici pentru furnizorii si partenerii nostri", a declarat CEO-ul UTILBEN.
In urmatorii 3 ani, managerul isi va indrepta atentia catre tarile vecine, intrucat vrea sa extinda businessul la nivel international. "Ne uitam spre Ucraina, Bulgaria si Serbia, analizam oportunitatile de acolo si in ce masura contextul local ne avantajeaza. Credem cu tarie ca vom avea un impact pozitiv major in tarile emergente, mai ales datorita modului in care facem afaceri. Adica, prin punerea valorilor si principiilor sanatoase pe primul loc", a precizat Ruben Marian.
UTILBEN are un plan de investitii pe 10 ani pe care il adapteaza permanent, in functie de schimbarile mondiale si de mediul economic. "Trimestrial, analizam directia si rezultatele obtinute, pentru a ne corija strategia reportat la comportamentul pietei. UTILBEN este o companie vizionara, care se afla in continua schimbare si evolutie. Nu exista crestere fara schimbare, de aceea iubim transformarea mai mult decat frica de esec. Impreuna, putem crea valoare unii pentru altii si sa contribuim, astfel, la dezvoltarea mediului de afaceri din Romania", a explicat managerul.
Businessul UTILBEN Rental va depasi un milion de euro in 2023
Guvernele din intreaga lume cauta solutii pentru dezvoltarea infrastructurii intr-o maniera eficienta si ecologica, astfel incat orasele sa evolueze inteligent si sustenabil. Practic, se urmareste crearea si dezvoltarea de "smart cities" printr-un mod inovativ de a construi. Cladirile, spatiile verzi si facilitatile publice sunt integrate si alcatuiesc un ecosistem inteligent si automatizat, care sa le asigure cetatenilor o viata mai buna.
Obiectivul declarat al Uniunii Europene este ca, pana in 2030, nivelul de emisii de dioxid de carbon sa fie redus cu 55 de procente fata de indicatorii din 1990. Acest plan ambitios a generat directive si regulamente stricte, care sa combata schimbarile climatice, sa previna si sa controleze poluarea, dar si sa faca tranzitia catre o economie circulara.
Industria utilajelor este direct vizata de aceasta schimbare de paradigma, asa ca este in plin proces de aliniere la noua stare de fapt. "Producatorii de echipamente de constructii trebuie sa respecte standardele ridicate de protectie a mediului si sa se indrepte catre energia verde. Se merge chiar mai departe si sunt instituite masuri de gestionare a deseurilor atat in faza de utilizare a unui utilaj, cat si la finalul ciclului de viata al echipamentului respectiv. Un bun exemplu in acest sens este reutilizarea si reciclarea bateriilor si a componentelor electronice", a spus Ruben Marian. In opinia sa, vestea buna este ca piata de inchiriere de utilaje evolueaza sustinut si cu rapiditate, intrucat clientii au realizat ca nu este rentabil sa cumpere un utilaj pe care il folosesc doar 30-40% din timp. "Clientii prefera sa plateasca pentru serviciul de inchiriere in detrimentul detinerii unui echipament de constructii. Obtin, astfel, eficienta in materie de costuri si un mai bun control asupra cheltuielilor. Mai ales in aceasta perioada, clientii sunt preocupati de reducerea costurilor operationale pe durata ciclului de viata al unui utilaj si cauta sa isi reduca numarul de activitati administrative. La UTILBEN, crestem continuu numarul de utilaje aflate in flota de inchiriere si suntem in plin proces de extindere la nivel national. Ne-am specializat pe oferirea de servicii de rental pentru echipamente terasiere: miniexcavatoare, excavatoare, buldoexcavatoare, buldozere, incarcatoare frontale si gredere. Doar in ultimele 12 luni, am introdus in flota Rental 50 de utilaje noi. Pentru anul in curs, am preconizat o cifra de afaceri de 600.000 de euro doar din chirii, iar, pentru 2023, estimarea este de un milion de euro", preconizeaza managerul.
***
Grupul UTILBEN a fost creat si dezvoltat de sotii Ruben si Oana Marian. Cu o experienta de 16 ani in domeniu, compania a stabilit relatii solide cu peste 500 de furnizori de utilaje fiabile din intreaga lume. Oferta de echipamente agricole si de constructii cuprinde peste 30.000 de produse, ce se regasesc pe site-ul www.utilben.ro
|