Agenda Constructiilor
Sambata, 05 Decembrie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - AC: Sectorul de constructii se pregateste pentru un sfarsit de sezon "in forta"
AC: Sectorul de constructii se pregateste pentru un sfarsit de sezon "in forta"
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 11 Aug 2020 08:16
Editia August 2020 a revistei Agenda Constructiilor cuprinde date si informatii referitoare la situatia actuala si perspectivele pietei nationale de constructii si instalatii, precum si cele mai noi estimari referitoare la impactul pandemiei de coronavirus (Covid-19) asupra economiei, in general, si a sectorului de constructii, in particular, conform datelor care erau disponibile in momentul redactarii articolelor.
Tema centrala a editiei o reprezinta analiza pietei de utilaje si echipamente pentru constructii (utilaje terasiere, sisteme de cofrare, ascensoare/ scari rulante si scule electrice), realizata pe baza rezultatelor obtinute de principalele companii din fiecare domeniu in 2019 si previziunile pentru 2020, in noul context.
 
Primul material al revistei include prezentarea celei de-a doua editii a videoconferintei EURO-Constructii - Industria de constructii, sub impactul schimbarii, ce a avut loc la 23 iulie 2020 si a fost transmisa in direct pe Facebook si Youtube. Participantii la eveniment - Emilia-Cerna Mladin (AAECR); Horia Petran (Presedintele Clusterului Pro-nZEB, Urban-Incerc); Dragos Marcu (AICPS); Adriana Iftime (FPSC); Luminita Balalau, Sef Serviciu in cadrul Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, al Guvernului Romaniei; Rodica Purcel (RoGBC) si Camelia Rata (OER) - sunt optimisti privind evolutia constructiilor sustenabile si eficiente energetic in anii urmatori, chiar daca pasii sunt marunti si startul putin dificil.
 
Analiza editiei Iunie-Iulie a revistei Agenda Constructiilor a vizat piata de utilaje si echipamente pentru constructii, fiind incluse analize pe sectoarele de utilaje terasiere, sisteme metalice de cofrare, ascensoare/ scari rulante si scule electrice. Articolul include date centralizate si comparative privind afacerile, profitul si numarul de angajati ai principalilor producatori din cele patru domenii, precum si modul in care activitatea acestora a fost afectata de pandemia de Covid-19. Datele statistice sunt intarite de opinii ale reprezentantilor pietelor de utilaje si echipamente pentru constructii, precum Irina Dragan (Products Marketing Manager la Bergerat Monnoyeur), Viorel Popescu (director general si fondator al RET Utilaje), Stefano Albarosa (CEO la Cefin Trucks, dealerul Ford Trucks in Romania), Mircea Georgescu (Managing Director Hunnebeck Romania), Emilian Paul (director comercial Kleemann Lift Ro) si Silviu Enache (Manager Expansiune la Kronlift Romania).
 
In continuare, rubrica dedicata digitalizarii are ca punct central dezvoltarea afacerilor din domeniul tehnologiei in ultimii zece ani, datele statistice centralizate indicand o majorare de circa 400% a acestora, in intervalul precizat. Materialul mai subliniaza faptul ca liderii din domeniul tehnologiei sunt si liderii in inovatii, dar si o crestere a interesului firmelor de constructii pentru accelerarea procesului de transformare digitala. O alta sectiune a analizei evidentiaza si faptul ca, in era post-Covid-19, scopul companiei va fi redefinit in context digital.
In continuare, materialul de sinteza publicat la rubrica Juridic & Afaceri sintetizeaza principalele acte normative propuse sau adoptate, ce vor ghida mediul de business din Romania in lumea post-Covid-19. Articolul are ca tema principala adoptarea unor acte normative (legi, hotarari de Guvern si Ordonante de Urgenta) care sa permita implementarea masurilor de sprijin pentru angajati si companii, prevazute in Planul National de Investitii si Relansare Economica “Recladim Romania” (PNIRE), dar si alte modificari legislative adoptate de Parlament. Acestea sunt sintetizate, analizate si explicate de avocati, consultanti si alti specialisti cu expertiza in domeniu, pentru a fi mai usor de inteles pentru reprezentantii mediului de afaceri.
Un material este dedicat si pietei muncii, acesta fiind centrat in jurul perspectivelor de evolutie a pietei muncii din Europa si din Romania in anii urmatori, in contextul digitalizarii si al noului context impus de pandemia de Covid-19. Printre temele abordate sunt referinte la evolutia numarului de salariati din constructii pana in 2030, necesitatea dobandirii de noi abilitati si competente in noua realitate economica, opinii ale managerilor de companii din Romania referitoare la nevoia de upskilling, dar si date statistice privind productivitatea angajatilor romani, comparativ cu cei din celelate tari europene.
 
Sectiunea de Produse & Tehnologii trece in revista cateva din principalele tehnologii care vor influenta dezvoltarea pietei de constructii pe termen scurt, intre cele mai importante fiind cele legate de digitalizare (BIM, aplicatii de management, drone si realitate virtuala/ augmentata). Articolul mai face referire si la noile materiale si tehnologii ce vor fi dezvoltate in contextului noului concept de arhitectura verde (Urban green), care castiga tot mai mult teren, dar si influente ale proceselor de integrare a dispozitivelor de comunicare si cum pot fi acestea folosite in constructii. Rubrica mai include si alte tehnologii inovatoare specifice sectorului de constructii, promovate de companii precum Kleeman Lifts, Bergerat Monnoyeur (Caterpillar) si Saint-Gobain Isover.
 
Rubrica de opinii include estimari privind evolutia pietei de scule electrice in perioada pandemiei si nu numai, din perspectiva lui Ionut Murgu, directorul Diviziei de scule electrice a Robert Bosch SRL. Celalalt interviu inclus la aceasta sectiune este cu Marian Stanciucu, administratorul si directorul executiv al companiei Wise, unul dintre cei mai dinamici producatori de pavase si pavele din beton. Compania pregateste o investitie de 3,7 milioane de euro in dezvoltarea unei noi fabrici si intentioneaza sa se dezvolte pentru a ajunge in topul producatorilor de profil din Romania.
 
Sectiunea Info-Santiere se deschide cu o analiza a planului de investitii al companiei Hidroelectrica, ce vizeaza proiecte de circa 27 miliarde lei in urmatorii ani, inclusiv in extinderea pe piata furnizarii de energie din surse solare si eoliene, pe baza de biomasa, dar si in crearea unei retele de alimentare a masinilor electrice. In continuare, la aceeasi rubrica sunt prezentate date despre cele mai noi proiecte lansate de dezvoltatori, dar si stadiul unor mari proiecte publice si private. Revista se incheie cu sectiunea Corporatii, ce include rezultatele financiare ale unor mari grupuri internationale cu activitati in sectorul de constructii, precum Etex, Globalworth, Lasselsberger, Lindab, Skanska si Wilo.
 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMelmas_1octAUTODESKVideoConfAC-iulCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
hilti
CELCO 2020
rigips
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AHK 2018
ef-de-n
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere