ADITBI: Modernizarea retelei de termoficare a Capitalei costa peste 5 miliarde euro |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 19 Mai 2021 06:03 |
Modernizarea retelei de termoficare din Capitala ar costa 5 miliarde de euro, bani pe care Bucurestiul de unul singur nu ii poate aloca niciodata in mod direct, a declarat directorul general al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Termoenergetica Bucuresti-Ilfov, Andrei Creci, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Din toate calculele facute de toti specialistii numai modernizarea retelei de termoficare ar costa, la virgula, si nu este un pret estimativ, 5 miliarde de euro. Sunt calcule foarte clare: trebuie sa modernizezi reteaua termica primara, trebuie sa modernizezi racordurile din reteaua primara, trebuie sa modernizezi retele termice secundare aferente Punctelor Termice, aferente Centralelor Termice, modernizarea Centralelor Termice de cvartal, cate au mai ramas, Punctele Termice cate au mai ramas si iata ca, inclusiv cu dispecerarea, suma ar ajunge la 5 miliarde de euro, fara TVA. Sunt bani pe care Bucurestiul de unul singur nu ii poate aloca niciodata in mod direct", a declarat Andrei Creci.
El sustine ca, din punct de vedere administrativ, ar trebui regandite obligatiile pe care sectoarele Capitalei le au catre oras, astfel incat acestea sa contribuie si la bugetul termoficarii si al transportului, in conditiile in care Municipalitatea nu poate acoperi toate aceste costuri numai din resurse bugetare.
"Astazi avem aproape 1.000 de kilometri de conducte in reteaua termica primara, din care 65% au peste 25 de ani vechime. Avem 3.000 de kilometri in reteaua termica secundara, care insa a mai fost modernizata, si doar 47% din retea are peste 25 de ani. In total, sunt deservite 8.091 de blocuri, aproximativ 1,2 milioane de locuitori, iar din totalul energiei termice furnizate in Bucuresti, consumul populatiei reprezinta peste 92%", a precizat Andrei Creci.
Specialistul a subliniat ca, in ultimii 30 de ani, s-au realizat foarte putine lucrari de modernizare, respectiv aproximativ 20 km de retea primara si 45 km de retea termica secundara, 24 de puncte termice din zonele Berceni Giurgiu si Berceni Oltenita, si s-au inlocuit schimbatoare de caldura in aproximativ 200 de puncte termice.
Andrei Creci a mai precizat ca in sectorul energiei termice ar trebui facut un plan pe 10-15 ani, acceptat de toata lumea si de care sa se tina "absolut toti primarii si toate guvernele".
Pentru a citi interviul integral, click aici!
|