Adrian Caciu: Romania va avea in 2022 cel mai mare buget de investitii din istorie |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 13 Dec 2021 11:31 |
Romania va avea in urmatorii 4 ani un buget de investitii, coroborat fonduri europene, PNRR si fonduri publice, pe care nu l-a avut niciodata in istorie, a afirmat ministrul Finantelor, Adrian Cacium citat de Agerpres.
"Din perspectiva finantarii, statul roman nu va avea nicio problema sa rezolve finantarea. Asta pot sa o spun ca declaratie ferma a ministrului de finante. In schimb, statul roman, prin ministerele de resort, trebuie sa-si intareasca capacitatea administrativa a de a implementa proiectele de investitii, de a iesi din zona acesta, din punctul meu de vedere, putin cam prea exagerata, a intarzierilor prin diverse tertipuri si juridice dar mai ales de seriozitate a furnizorilor de lucrari publice pentru ca in contextul actual pot sa spun public urmatorul lucru: Romania va avea un buget de investitii, coroborat fonduri europene, PNRR si fonduri publice, pe care nu l-a avut niciodata in istorie, in urmatorii 4 ani. Doi, in legea bugetului de stat veti regasi investitii publice de 7% din PIB. As vrea ca la final, rectificarea ultima din 2022 sa nu ma aduca in situatia ca ministru de finante sa iau bani de la investitii pentru ca nu s-au folosit. Ce este de facut, din perspectiva normativa, din perspectiva fiscal - bugetara, din perspectiva contractuala, de la mine, tot sectorul si pe orizontala sa, atat administrativa, dar si pe partea de parteneri contractuali, va beneficia de intreg sprijinul astfel incat la finul anului 2022 sa avem investitii de 7% din PIB. Ca sunt pe feroviar, ca sunt pe transporturi rutiere, ca sunt pe cladiri, ca sunt pe diverse obiective, pe porturi, problema finantarii odata cu venirea mea ca ministru, si voi sta ca ministru cat pot sa asigur finantarea. Nu trebuie sa vand iluzii. Eu sigur voi cauta sa asigur o finantare structurala astfel incat cine va veni ministru sa nu mai spuna "nu am bani". Nu aceasta va fi cauza pentru care nu se realizeaza investitii in Romania", a sustinut Adrian Caciu.
El a mentionat ca sunt mesaje pe care vrea sa le dea mai transant in sensul de a incuraja ministerele si companiile care sunt implicate in realizarea investitiilor sa transmita in orizontala mesajul: "haideti sa ne apucam de treaba".
"Toata lumea din aceasta tara, dar nu numai, se uita la noi si se intreaba oare cum ati ramas asa de incorsetati in mecanisme administrative sau tot felul de motivatii, ca a plouat, ca nu au fost bani la buget, cu sunt claim-uri, ca sunt tot felul de chestiuni si totusi la final fiecare guvern spune nu a reusit sa faca investitiile. Mi-as dori ca acesta sa fie obiectivul zero al Guvernului Romaniei actual si sa reuseasca cat mai mult din ceea ce isi propune. Din perspectiva finantarii nu va exista niciun fel de intarziere si sunt adeptul formulei prin care imprumuturile statului trebuie sa se regaseasca nu in consum, ci direct catre investitii. Deficitul public al statului sa fie creat pe investitii si nu pe alte elemente de cheltuiala bugetara. Plecand de la acest lucru va spun ca problema nu va fi la Ministerul de Finante, cea mai mare presiune, sa spun asa, va fi pe ministerele de resort, unde eu voi fi colaboratorul onest si proactiv in a sprijini. Dar presiunea va fi pe dansii si pe functionarii sau pe angajatii de la stat din companii, dar va fi presiune si pe partenerii contractuali", a subliniat ministrul Finantelor, la o dezbatere organizata de DC News Media Group, cu tema "Anul european al cailor ferate in Romania: este nevoie de un Pact National pe Transporturi Feroviare?" .
Acesta a transmis ca la propunerea Ministerului de Finante deja in prioritizarea investitiilor Guvernul a aprobat finantarea a 177 de proiecte de investitii publice prioritare. Valoarea acestora este de 221 de miliarde de lei, dar nu toate vor fi finantate in 2022.
Intrebat ce proiecte va finanta statul pe partea de cale ferata, ministrul a mentionat ca bugetul de proiecte se ridica la 2,8 miliarde de lei. Fondurile vor fi insa alocate in functie de performanta si de necesar, nu vor sta alocate unui minister "doar ca sa le luam la sfarsitul anului". Cei care au executie mai slaba vor pierde fonduri, iar acestea se vor duce pe ceea ce se poate realizaa mai spus Caciu.
Nu in ultimul rand, ministrul Finantelor considera ca vor fi finantate in principal proiecte mature, 80% din prioritatile strategice de investitii sunt proiecte mature, prioritate avand si proiectele care vor fi decontate din PNRR.
|