ALB LEASING: Finantarile pentru achizitia de utilaje s-au dublat in T1 |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 28 Iul 2015 08:26 |
![]() "Este imbucurator faptul ca rezultatele primului trimestru din 2015 continua sa consolideze evolutia optima a industriei de leasing din ultima perioada, ceea ce ne face sa fim increzatori intr-o dinamica buna a pietei, care se va mentine pe tot parcursul anului. Cu atat mai benefic este faptul ca evolutia leasingului se afla in linie cu o dinamica buna a pietei auto si a economiei in ansamblu, in primul trimestru al acestui an, context in care se evidentiaza inca o data rolul pe care industria de leasing il are in sustinerea cresterii economice, ponderea majoritara a finantarilor in leasing fiind alocate sectoarelor care au avut performante bune si la nivelul economiei: auto, agricol si cel al productiei", a declarat Felix Daniliuc, presedintele ALB.
Anul trecut, valoarea totala a pietei locale de leasing financiar nou-finantat s-a situat la 1,32 miliarde euro, in crestere cu 7% fata de nivelul din 2013. In ceea ce priveste finantarea achizitiilor de utilaje pentru constructii, in 2014 s-au acordat fonduri totale de 40 milioane de euro, suma cu 25% sub nivelul din 2013, in special ca urmare a traiectoriei dificile traversate de piata constructiilor in primul semestru.
In topul finantarilor s-a situat, in continuare, sectorul mijloacelor de transport (76% din total, respectiv circa un miliard de euro), in timp ce segmentul imobiliar a beneficiat de 3% din suma totala, adica de circa 41 milioane de euro, iar sectorul echipamentelor (in care sunt incluse utilajele pentru constructii) a avut o cota de 21% din total (282 milioane de euro, din care 14% reprezinta segmentul utilajelor pentru constructii).
Datele anuale raportate de ALB Leasing indica faptul ca aproximativ 97% din numarul total al clientilor constituie persoane juridice, urmate de persoanele fizice (2%) si de sectorul public (1%). Durata de finantare cea mai des intalnita este de 4-5 ani (31%), urmata de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 1 an (4%) si 7-15 ani (4%). Aceasta ultima perioada este caracteristica finantarii sectorului imobiliar.
Cea mai mare cota de piata este inregistrata de subsidiarele specializate in leasing ale bancilor (75% din total), urmate de firmele captive producatorilor (20%) si de companiile independente de leasing financiar (5%). Entitatile juridice membre ALB detin o pondere totala de 89% din totalul pietei locale de leasing.
|