Agenda Constructiilor
Miercuri, 08 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA BT: Constructiile, in crestere cu un ritm anual de 15,9% in 2020
ANALIZA BT: Constructiile, in crestere cu un ritm anual de 15,9% in 2020
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 16 Feb 2021 11:16
Institutul National de Statistica (INS) a comunicat datele privind dinamica sectorului de constructii in decembrie si anul 2020. Cifrele indica redinamizarea acestui sector intensiv in capital si forta de munca, la final de 2020, evolutie sustinuta de ameliorarea perceptiei de risc investitional. Cu toate acestea, constructiile au evoluat sub ritmul potential pentru a cincea luna consecutiv, in decembrie 2020.
Conform INS, sectorul de constructii a crescut cu un ritm lunar de 2,2% in decembrie, evolutie determinata de majorarea componentei constructii noi cu 5,3% luni/ luni. Pe de alta parte, lucrarile de reparatii capitale si cele de reparatii curente s-au ajustat cu dinamici lunare de 0,4%, respectiv 10% in decembrie.
Ritmul anual al sectorului de constructii a accelerat de la 5% in noiembrie la 12,6% in decembrie. Se evidentiaza accelerarea lucrarilor de constructii noi de la 4,7% an/an in noiembrie la 19% an/an in decembrie. De asemenea, lucrarile de reparatii capitale au accelerat de la 20,7% an/an in noiembrie, la 24,2% an/an in decembrie. Pe de alta parte, lucrarile de reparatii curente au scazut, pentru a doua luna consecutiv in decembrie, cu 8,6% an/an.
Analiza din perspectiva obiectelor de constructii evidentiaza accelerarea lucrarilor de constructii ingineresti de la 6,7% an/an in noiembrie la 22,5% an/an in decembrie (cel mai bun ritm din luna mai). Pe de alta parte, lucrarile de constructii de cladiri rezidentiale au decelerat de la 16,9% an/an in noiembrie la 14,5% an/an in decembrie (cel mai redus ritm din iulie), iar lucrarile de cladiri nerezidentiale s-au ajustat, pentru a doua luna consecutiv, in decembrie, cu 0,7% an/an.
Astfel, in anul pandemic 2020 constructiile au consemnat un avans de 15,9% an/an, dat fiind ca incidenta crizei sanitare a fost contrabalansata de implementarea unui mix relaxat (fara precedent) de politici economice. Constructiile noi, reparatiile curente si reparatiile capitale s-au majorat cu ritmuri anuale de 9,3%, 24,4%, respectiv 46% in 2020.
Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii, componentele cladiri nerezidentiale, cladiri rezidentiale si constructii ingineresti s-au majorat cu dinamici anuale de 10,9%, 17,8%, respectiv 18,5%.
Din estimarile econometrice elaborate, rezulta evolutia constructiilor la un ritm sub potential pentru a cincea luna consecutiv, in decembrie.
"Prognozam cresterea sectorului de constructii cu ritmuri ridicate in acest deceniu, scenariu sustinut de o serie de factori: perspectivele de persistenta a costurilor reale de finantare la un nivel redus, date fiind consecintele incidentei pandemiei, un soc sanitar fara precedent in ultimul secol (de altfel, bancile centrale din lume au semnalat perspectiva continuarii abordarii acomodative a politicii monetare pe termen mediu); inceputul ciclului economic post-pandemie, cu premise favorabile pentru dinamica investitiilor productive (mai ales ca fluxurile investitionale au continuat inclusiv in anul pandemic 2020); implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta pandemiei; continuarea procesului de convergenta economica europeana pentru Romania si programului de sustinere a pietei imobiliare; potentialul ridicat de dezvoltare la nivelul infrastructurii critice; perspectivele de mentinere la un nivel ridicat pentru raportul investitii publice/ PIB", comenteaza dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica in cadrul Bancii Transilvania, autorul analizei.
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
theda mar
viarom
siniat
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
EDIT-Structural
CDS
strabag nivel 1
leviatan
quadratum
rigips
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
concelex
ness project

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander