ANALIZA: Posibila reluare a investitiilor, datorita cresterii ratingului Romaniei |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 04 Aug 2011 08:41 |
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a repozitionat Romania in categoria tarilor recomandate pentru investitii. Potrivit celui mai recent raport emis de publicatia IHS Global Insight, cresterea calificativului tarii noastre de la «speculative grade» la «investment grade» a fost determinata de redresarea economiei si reducerea deficitului extern si a celui fiscal. Drept urmare, potrivit analistilor companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL), Romania ar trebui sa poata reveni pe pietele de capital pentru investitii. Prima tranzactie incheiata in tara noastra in trimestrul al doilea a.c. a fost reprezentata de achizitia Astoria Business Center de catre fondul elen Bluehouse Capital, in urma unei investitii de aproximativ 10 milioane de euro. De asemenea, Immofinanz a preluat si diferenta de 69% din actiunile grupului Adama, un portofoliu constand in special in proprietati rezidentiale. Tranzactia a fost estimata la aproximativ 42 milioane de euro. Cu toate ca activitatea investitionala din prima jumatate a anului s-a situat la un nivel restrans, este de asteptat ca interesul investitorilor sa cresca. Astfel, cateva fonduri institutionale care pana la aceasta data nu au luat in considerare Romania sau care s-au retras de pe piata in momentul declansarii crizei, se arata interesate de a investi in tara noastra.
Numarul de cladiri de birouri si industriale livrate va scadea in 2012
In a doua jumatate a anului in curs, in Bucuresti se vor afla in diverse etape de constructie cladiri de birouri insumand peste 150.000 mp, majoritatea urmand a fi definitivate in a doua jumatate a lui 2011. Principalele proiecte planificate a fi livrate pe piata in 2012 sunt: Hermes Business Campus, AFI Offices, Monolit Center si Aviatorilor Center, iar acestea nu vor depasi 50.000 mp. In prezent, stocul modern de spatii de afaceri (clasele A si B) este de 1,85 milioane de metri patrati.
Ca urmare a faptului ca spatiile industriale sunt dezvoltate la cerere, este dificila realizarea unor estimari privind oferta viitoare. Totusi, analistii JLL apreciaza ca pana la finele anului in curs vor fi definitivate unitati ce vor insuma aproximativ 70.000 mp la nivel national. O parte importana a proiectelor va fi dezvoltata de investitori care au obtinut fonduri europene sau care desfasoara demersuri pentru accesarea acestora. "Desi existenta unor specificatii de cladiri «verzi» nu reprezinta, in prezent, un avantaj competitiv in procesul de selectie a spatiilor industriale, suntem de parere ca, in viitor, acest trend va influenta decisiv cererea si pretul final de vanzare. In acest sens, dezvoltatorul belgian Alinso Group a realizat o hala cu o arie de 17.800 mp in cadrul Ploiesti West Park, care detine certificarea BREEAM, reprezentand o contributie importanta din acest punct de vedere pe piata locala", se arata in documentul Bucharest City Report, realizat de specialistii JLL in trimestrul al doilea al acestui an.
Pana la sfarsitul lui 2011 vor fi deschise sase centre comerciale
In ceea ce priveste sectorul comercial, pana la sfarsitul acestui an, la nivel national sunt programate a fi deschise patru centre noi si extinse alte doua existente. Fara nicio inaugurare importanta in prima jumatate a anului, stocul de spatii comerciale moderne din Capitala este de aproximativ 570.000 mp, in timp ce la nivel national s-a atins valoarea de 1,45 milioane mp. In trimestrul al doilea a inceput sa functioneze si reteaua Lidl, care a dezvoltat, in Romania, o retea de 107 magazine (noi sau redenumite). Pana la finele lui 2011, stocul din Bucuresti va creste cu 73.000 mp ca urmare a inaugurarii parcului de retail Colosseum si a extinderii Baneasa Shopping City. In afara Capitalei, cele mai importante proiecte sunt Maritimo Shopping Center, din Constanta (avand o arie inchiriabila de 51.000 mp) si Galleria Arad (32.500 mp). Calea Victoriei se mentine, in continuare, principala artera comerciala stradala din Bucuresti, in timp ce lucrarile intense de infrastructura din centrul istoric, aflate in etape avansate de executie, aduc noi oportunitati comerciale. In semestrul al doilea ar putea fi inaugurate sase proiecte ce insumeaza 170.000 mp. In 2012 vor fi deschise cateva extensii ale unor parcuri de retail, precum si cateva centre comerciale noi, insa specialistii JLL sunt de parere ca nu vor fi mai mult de opt inaugurari, cu o suprafata totala de circa 250.000 mp.
Piata rezidentiala se va afla in recesiune cel putin pana la finele anului viitor
Activitatea pe piata proiectelor rezidentiale noi din Bucuresti se desfasoara, inca, la un nivel scazut, atat din punct de vedere al cererii, cat si al ofertei. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, anul trecut, in Capitala au fost finalizare 2.735 de unitati locative, realitate ce confirma situatia de criza in care se afla, inca, acest domeniu. De fapt, efectele recesiunii sunt mult mai vizibile din perspectiva proiectelor blocate si a numarului relativ mare de dezvoltatori care au intrat in insolventa. "Dificultatea principala este reprezentata de blocajul de pe piata creditelor ipotecare, situatie ce se va mentine cel putin pana la finele acestui an. Mai mult, majoritatea celor interesati de achizitia unei locuinte prin intermediul programului guvernamental Prima Casa aleg apartamente din stocul existent, creand dificultati suplimentare pentru dezvoltatorii care doresc sa vanda proiecte de locuinte noi", sunt de parere analistii departamentului rezidential din cadrul JLL. Situatia actuala a Romaniei se caracterizeaza, inca, prin performante economice slabe, reflectate in puterea de cumparare a populatiei si in nivelul increderii potentialilor clienti. O parte din proiectele anuntate nici nu au fost incepute, in timp ce majoritatea celor demarate nu au fost finalizate la termen, fiind deosebit de dificila previzionarea evolutiei acestui domeniu. Pentru informatii suplimentare, www.joneslanglasalle.com
|