ANALIZA: Sectorul constructiilor se afla la pragul minim al ultimilor opt ani |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 24 Sep 2014 17:11 |
Sectorul constructiilor, domeniu ce ar trebui sa reprezinte unul dintre motoarele unei economii stabile, inregistreaza cele mai slabe performante din 2006 si pana in prezent, in conditiile in care in primele sapte luni din 2014 la nivelul volumului de lucrari ingineresti s-a consemnat cel mai mare declin din ultimii 8 ani, de cand exista date disponibile la Institutul National de Statistica (INS). Potrivit datelor interpretate de analistii companiei de informatii de afaceri si management al creditului KeysFin Romania, declinul de 26,9% (date ajustate sezonier) inregistrat de constructiile ingineresti in perioada ianuarie-iulie 2014 este fara precedent din 2006 pana in prezent. Cel mai slab rezultat inregistrat pana acum era anul trecut, de 7,6%. Constructiile ingineresti se refera, in principal, la lucrarile de infrastructura precum drumuri, poduri sau cai ferate, investitii care sunt realizate in principal de stat. Cum Guvernul a redus puternic investitiile in 2014, sectorul a intrat intr-o adevarata prapastie. "Statistica arata ca in primele sapte luni, statul a blocat o mare parte din investitii, motivul invocat fiind, bineinteles, cel financiar. «Gaura» tot mai mare din buget a facut ca statul sa stopeze investitiile pentru a avea cu ce sa acopere celelalte cheltuieli", au explicat analistii KeysFin. Astfel s-a ajuns ca, in ansamblu, sectorul constructiilor sa inregistreze, in intervalul analizat, o scadere de 11%, declin ce nu a mai fost depasit, in ultimii 8 ani decat o singura data, in 2010, cand sectorul constructiilor ingineresti a scazut cu 15,9% fata de nivelul din 2009.
Potrivit analistilor, daca situatia nu se va indrepta in a doua parte a anului in curs, este posibila inregistrarea unui nou record negativ in domeniu (din 2006 pana in prezent), urmand a fi depasit recordul negativ din 2010, cand piata a scazut cu 14,4%. Totodata, potrivit Eurostat Romania si-a consolidat ultima pozitie din clasamentul european in ceea ce priveste activitatea din constructii, pentru luna iulie a.c. raportandu-se o contractie cu 19,7% fata de aceeasi luna a anului 2013, in timp ce blocul comunitar a marcat un avans modest de 0,6%. In topul negativ la nivel european, pe locul doi se afla Portugalia, cu un declin de 9%, urmata de Slovacia (-6,1%), in timp ce la polul opus, cel mai mare avans din domeniu s-a inregistrat in Slovenia (+25%), urmata de Ungaria (+17,5%) si Spania (11.6%).
Se mai pot cheltui 3 miliarde dolari fara a afecta tinta de deficit din 2014
Potrivit analizei KeysFin, dincolo licitatiile contestate, conditiile climatice si birocratie, autoritatile sustin ca statul mai poate cheltui peste 3 miliarde dolari pana la sfarsitul anului, fara a fi afectata tinta de deficit, ceea ce inseamna ca in al doilea semestru am putea asista la initierea unor investitii ce ar putea relansa sectorul constructiilor. "Este, insa, putin probabil sa asistam la un reviriment in acest domeniu, avand in vedere dificultatile financiare majore prin care trece Guvernul. In plus, in toamna lui 2014 va interveni factorul climatic. Cum ploile iata ca nu s-au lasat asteptate, este putin probabil ca statul sa recupereze la capitolul constructii de autostrazi, drumuri si alte obiective edilitare, sezonul constructiilor fiind deja pe final", se mai arata in analiza KeysFin.
Patru din zece analisti sunt optimisti referitor la evolutia economiei
Mai mult, datele INS arata ca sectorul construtiilor a contribuit negativ (-0,2%) la formarea PIB in primul semestru al acestui an, afectand intreaga economie. Daca involutia va continua si in a doua jumatate a anului, influenta negativa la formarea PIB se va accentua, iar recesiunea va fi confirmata. Interesante, in context, sunt previziunile analistilor chestionati de institutul german ZEW, potrivit carora asteptarile economice pentru Romania s-au deteriorat semnificativ pe parcursul ultimelor trei luni. "Indicatorul asteptarilor economice pentru Romania a coborat cu 26,2 puncte la un nivel moderat optimist de 20 de puncte in august. Este a doua cea mai puternica scadere intre economiile est-europene analizate, dupa cea inregistrata de Turcia", se arata in studiul ZEW. In prezent, patru din zece analisti chestionati de institutul german anticipeaza o imbunatatire a situatiei economiei in urmatoarele sase luni, in timp ce tot patru din zece nu vad vreo modificare. Diferenta de 20% dintre analistii chestionati de ZEW considera ca activitatea economica se va inrautati in urmatoarele sase luni.
|