Agenda Constructiilor
Luni, 28 Septembrie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - ASRO: Noul set de standarde permite BIM sa se dezvolte in cadrul proiectelor
ASRO: Noul set de standarde permite BIM sa se dezvolte in cadrul proiectelor
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 11 Feb 2019 08:54
La nivel mondial, industria constructiilor se afla in plina expansiune, aducand in prim-plan proiectele globale de constructii si necesitatea unor instrumente eficiente, precum Building Information Modelling (BIM) pentru managementul informatiilor. Un nou set de standarde internationale tocmai a fost publicat, pentru a permite BIM sa se dezvolte in cadrul proiectelor si dincolo de toate granitele, aducand beneficii intregii industrii in ansamblu, informeaza un comunicat al organismului national de standardizare ASRO, in cadrul caruia se mai precizeaza ca aceste standarde – si nu numai – pot fi achizitionate de cei interesati prin intermediul serviciului de vanzari al asociatiei.
„Pe masura ce comunitatile si economiile cresc, nevoia de locuinte si infrastructura se mareste, estimandu-se o crestere in industria globala a constructiilor de pana la 85% – sau 15,5 trilioane USD – pana in 2030. Astfel, o crestere a activitatii din industria constructiilor determina la randul sau o nevoie mai mare de aplicare a unor moduri mai eficiente de lucru, motiv pentru care abordarea bazata pe proiectarea 3D a BIM in realizarea proiectelor de constructii castiga tot mai mult teren la nivel mondial”, subliniaza specialistii ASRO.
Potrivit comunicatului, BIM ofera arhitectilor, inginerilor si profesionistilor din domeniul constructiilor capacitatea de a planifica, a proiecta si a gestiona mai eficient proiectele de constructie. BIM devine din ce in ce mai popular, creand astfel necesitatea unui cadru international care sa permita industriei sa colaboreze in cadrul proiectelor dincolo de granitele nationale.
Pentru a implementa acest lucru, au fost publicate primele doua parti ale standardului ISO 19650, despre organizarea si digitizarea informatiilor despre cladiri si lucrari de inginerie civila, inclusiv BIM – Managementul informatiilor utilizand BIM, oferind un cadru pentru managementul informatiilor in scopul colaborarii cu BIM.
Jøns Sjøgren, presedintele subcomitetului tehnic ISO care a elaborat standardele, a mentionat ca, prin aplicarea acestui standard, se va permite o utilizare mai larga a BIM si, prin urmare, o dezvoltare a proiectelor de constructii si infrastructura mai eficiente.
„Standardul ISO 19650 a fost elaborat pe baza standardului britanic consacrat BS 1192 si a specificatiei disponibila public PAS 1192-2, documente care au aratat deja ca pot ajuta utilizatorii sa economiseasca pana la 22% din costurile de constructie. Elaborand aceste standarde la nivel international, nu inseamna doar o colaborare mai eficienta in proiecte globale, ci se permite proiectantilor si contractorilor care lucreaza pentru toate tipurile de lucrari de constructii sa aiba un management mai clar si mai eficient al informatiilor”, a precizat Jøns Sjøgren.
ASRO mai informeaza ca standardele viitoare ale seriei includ partea a 3-a, referitoare la gestionarea fazei operationale a activelor si partea a 5-a, dedicata modelarii informatiilor privind cladirile, a mediului construit digital si managementul inteligent al activelor.
ISO 19650-1 si ISO 19650-2 au fost elaborate de comitetul tehnic ISO ISO/TC 59, Cladiri si lucrari de inginerie civila, subcomitetul SC 13 - Organizarea si digitizarea informatiilor despre cladiri si lucrari de inginerie civila, inclusiv BIM.
***
ASRO – organismul national de standardizare – este o asociatie, persoana juridica romana de drept privat, de interes public, care functioneaza in baza Legii nr. 163/2015 privind standardizarea nationala si pune la dispozitia pietei si industriei standardele necesare desfasurarii activitatii. ASRO reprezinta Romania in procesul de standardizare europeana si internationala si coordoneaza activitatea nationala de standardizare, astfel incat sistemul de standardizare sa contribuie la realizarea obiectivelor strategice ale economiei nationale, in special in domeniul politicii industriale, al serviciilor, al inovatiei si al dezvoltarii tehnologice. ASRO este membru al organizatiilor de standardizare internationale (ISO, IEC) si europene (CEN, CENELEC si ETSI).
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKALLBIMallbimElmas 375VideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
hilti
rigips
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ROGBC 2016
AICPS_30
AHK 2018
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere