Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - BCE: Preturile locuintelor din zona euro pot scadea in perioada urmatoare
BCE: Preturile locuintelor din zona euro pot scadea in perioada urmatoare
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 06 Iun 2023 10:21
Pretul locuintelor din zona euro ar putea sa se indrepte spre o scadere "dezordonata" pe masura ce ratele mari la creditele ipotecare fac inaccesibila achizitionarea unei locuinte de catre persoane fizice si neatractiva pentru investitori, a apreciat miercuri Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Reuters.
Acesta este doar unul dintre multele riscuri evidentiate de BCE in raportul sau semestrial privind stabilitatea financiara, alaturi de cresterea costurilor de creditare si incetinirea ritmului de crestere care afecteaza companiile si gospodariile.
Incepand din luna iulie a anului trecut, BCE a inceput sa majoreze dobanda de politica monetara de la un minim istoric, in incercarea de a contracara o inflatie ridicata, si toate semnalele arata ca BCE va continua sa majoreze costul creditului si in lunile urmatoare.
Insa impactul celei mai agresive campanii de majorare a dobanzilor din ultimele decenii abia incepe sa fie resimtit de piata imobiliara, care a inregistrat un adevarat boom in ultimul deceniu gratie creditului ieftin.
"Pe viitor, o scadere a preturilor ar putea deveni dezordonata pe masura ce majorarea dobanzilor pentru noile credite ipotecare compromite accesibilitate si majoreaza povara dobanzii pentru actualele credite ipotecare, in special in tarile unde predomina creditele ipotecare cu dobanda variabila", subliniaza BCE.
Institutia de la Frankfurt nu precizeaza care sunt aceste tari insa datele BCE arata ca Portugalia, Spania si tarile baltice se numara printre cele unde proportia creditelor ipotecare cu dobanda variabila este cea mai mare.
BCE atras de asemenea un semnal de alarma cu privire la regiunile unde investitorii institutionali si-au asumat pozitii mari pe piata imobiliara rezidentiala si care ar putea suferi o lovitura serioasa in situatia retragerii capitalului. Printre aceste zone se numara Berlinul, unele parti din Germania de Vest si unele capitale precum Paris, Madrid, Lisabona si Dublin.
Pe de alta parte, BCE sustine ca gospodariile din zona euro beneficiaza de o piata a muncii solide, ceea ce inseamna ca exista mai putini oameni care ar putea sa inceteze sa isi mai plateasca ratele la credite din cauza somajului.
Cel mai raport al BCE privind stabilitatea financiara vine la scurt timp dupa falimentele bancare din SUA si preluarea in regim de urgenta a bancii elvetiene Crédit Suisse de catre rivala UBS. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
hiltiRAWLPLUGSISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
strabag nivel 1
konsent
Arduro
GEWISS
Acvatot 2019
Ubitech
noark
leviatan
concelex
EDIT-Structural
SSAB
AED
EURO BUILD
theda mar
ELECTROGRUP
DRS
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
rigips
MAKITA
VEGO

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<