BNR: Dinamizarea puternica a constructiilor noi sustine redresarea rapida dupa criza |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 17 Mar 2021 09:27 |
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) s-a intrunit in cadrului celei de-a doua sedinte de politica monetara din 2021. Entitatea bancara centrala a revizuit scenariul macroeconomic central pe termen scurt si mediu prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare (externe si interne), noile prognoze fiind incluse in prima editie din acest an a raportului trimestrial asupra inflatiei (care va fi publicata maine). Conform comunicatului sedintei BNR prognozele pentru dinamica anuala a preturilor de consum au fost revizuite semnificativ in sus pe termen scurt, ritmul anual urmand sa se pozitioneze in proximitatea limitei superioare a intervalului tinta la finalul acestui an.
Pe de alta parte, entitatea bancara centrala a mentinut rata de dobanda de referinta la minimul istoric de 1.25% si nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON si valuta ale institutiilor de credit. In cadrul analizei economice (sintetizata de comunicatul sedintei) BNR evidentiaza accelerarea inflatiei la inceputul anului curent si pozitionarea peste nivelul prognozat anterior, evolutie determinata, in principal, de liberalizarea pietei energiei pentru consumatorii casnici si majorarea cotatiilor internationale la titei. Pe de alta parte, componenta CORE2 a inflatiei a decelerat de la 3.3% an/an in decembrie la 3.1% an/an in februarie, pe fondul efectelor baza dezinflationiste si deficitului de cerere agregata.
La nivelul economiei reale banca centrala evidentiaza redresarea activitatii economice cu o viteza superioara previziunilor anterioare, evolutie determinata de ameliorarea cererii interne. Se evidentiaza majorarea formarii brute de capital fix, sustinuta de climatul favorabil din sfera constructiilor, dinamica investitiilor publice si programele lansate de Administratie dupa declansarea pandemiei. Pe de alta parte, contributia exportului net la dinamica anuala a PIB s-a deteriorat in ultimul trimestru din 2020.
Totodata, analiza BNR evidentiaza si ritmul mai redus de declin din economie in anul pandemic 2020 in Romania (-3.9% an/an, -3.3% an/an daca ar fi exclusa dinamica agriculturii) comparativ cu tarile din Uniunea Europeana. In sfera economiei financiare banca centrala evidentiaza ameliorarea conditiilor in ianuarie si februarie, inclusiv in contextul deciziei din luna ianuarie privind reducerea ratei de dobanda de referinta de la 1.50% la 1.25%. Pe de alta parte, costurile de finantare s-au majorat in perioada recenta, pe fondul amplificarii volatilitatii pe piata financiara internationala.
De asemenea, banca centrala observa stabilitatea relativa a cursului EUR/RON, sustinuta de diferentialul ratelor de dobanda. Dimensiunea monetara a analizei BNR evidentiaza accelerarea creditarii in moneda nationala si majorarea ponderii creditului in RON in totalul creditului neguvernamental la inceputul acestui an.
Printre factorii de risc la adresa evolutiei inflatiei in trimestrele urmatoare banca centrala mentioneaza: dinamica pandemiei si procesului de imunizare; conduita politicii fiscale; dinamica ratei de absorbtie a fondurilor europene; evolutiile din sfera pietei fortei de munca (in contextul crizei sanitare si masurilor de sprijin guvernamental); fluctuatiile cotatiilor internationale la materii prime; majorarea recenta a ratelor de dobanda pe piata titlurilor de stat.
Nu in ultimul rand, banca centrala a aprobat si calendarul sedintelor de politica monetara, urmatoarea fiind programata pe 12 mai. Conform prognozelor noastre preturile de consum (pe indicele armonizat UE) ar putea accelera de la 2.35% in 2020 la 2.71% in 2021, o decelerare la 2.64% fiind prognozata pentru 2022.
Evolutiile macro-financiare recente (inclusiv ale preturilor de consum) exprima perspective de consolidare pentru politica monetara in acest an, cu premise de semnalare a unui proces de normalizare incepand cu 2022.
|