Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - BNR: Firmele de constructii au cel mai ridicat risc de creditare
BNR: Firmele de constructii au cel mai ridicat risc de creditare
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 16 Oct 2015 13:47
Recent, oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au dat publicitatii raportul asupra stabilitatii financiare, aferent anului in curs, ce reprezinta o analiza complexa a diverselor sectoare ale economiei nationale. In document, se precizeaza ca, „din prisma sectorului de activitate, companiile din ramura de constructii si de pe segmentul imobiliar prezinta in continuare cel mai ridicat risc de credit, rata imprumuturilor neperformante in acest caz inregistrand cea mai mare valoare (23,9% in iunie 2015), dar trebuie precizat ca s-a consemnat o ameliorare importanta a acestui indicator in raport cu decembrie 2013 (de la 29,2%). Cea mai redusa rata a lipsei de performanta au avut-o firmele din servicii si utilitati (12,7% in iunie 2015), acestea fiind urmate de cele din industrie (care se asteapta sa contribuie la modificarea sustenabila a tiparului de crestere economica), al caror grad de risc al creditarii se plaseaza la 16,4%”. Reticenta de a contracta imprumuturi nu reprezinta, insa, o caracteristica exclusiva a mediului bancar, ci se reflecta si in atitudinea unor antreprenori, deoarece, potrivit BNR, companiile care au demonstrat o capacitate mai redusa de a face fata unor conditii economice nefavorabile (cum sunt cele din constructii si imobiliare) au, in prezent, o abilitate mai redusa de contractare a unor noi datorii. In ceea ce priveste creditarea companiilor nefinanciare, in acest an s-a constatat ca finantarea firmelor (excluzand creditele scoase in afara bilantului) a cunoscut scaderi generalizate pentru majoritatea tipurilor de imprumuturi, iar in perioada decembrie 2013 – iunie 2015, majoritatea sectoarelor principale de activitate au inregistrat reduceri ale finantarii, cea mai importanta producandu-se in cazul sectorului constructiilor (-12,9%), cu exceptia agriculturii, unde s-a inregistrat un avans al finantarii de 5,5%. Aceasta atitudine este explicabila, deoarece BNR arata, in cadrul unui capitol distinct al studiului, ca “institutiile de credit au deja o expunere directa insemnata asupra companiilor din sectoarele de constructii si imobiliar, ponderea imprumuturilor acordate acestor firme reprezentand 23,5% din stocul creditelor aferente companiilor nefinanciare la iunie 2015. Riscul de credit aferent sectorului de constructii se mentine ridicat, rata creditelor neperformante in acest caz avand o valoare de 39,3% in iunie 2015 (in scadere de la 43,2% in decembrie 2013). Totusi, companiile din sectorul imobiliar au consemnat o rata a lipsei de performanta de 15,6%, inregistrand o ajustare importanta fata de sfarsitul anului 2013, de 5,7 puncte procentuale”..
Sectorul constructiilor – cel mai vulnerabil si afectat de criza
In opinia expertilor BNR, evolutiile din sectorul constructiilor si cel imobiliar merita in continuare atentie, in contextul vulnerabilitatilor pe care acestea le-au demonstrat in perioada de criza. „Companiile din cele doua ramuri de activitate sunt caracterizate de valori ridicate ale gradului de indatorare, cu niveluri semnificativ peste media pe economie (indicatorul de parghie in cazul firmelor din sectorul imobiliar s-a situat la 6,2 in decembrie 2014, iar in constructii la 3,8, in timp ce, la nivelul economiei nationale, raportul dintre datorii si capitalurile proprii a fost de 2,2). Mai mult, disciplina la plata a companiilor din cele doua domenii se mentine la un nivel redus, acestea fiind responsabile pentru circa 16% din volumul total al restantelor generate de companiile nefinanciare in anul 2014, cota similara anului precedent. Aceste firme genereaza o proportie importanta din incidentele majore de plati din economie (de 22%, in scadere insa comparativ cu anul 2013, cand ponderea se situa la peste 40%). In primele sase luni ale anului 2015, ponderea in total a incidentelor majore de plati aferente companiilor din constructii si din sectorul imobiliar a fost de 17%, aproape la jumatate fata de aceeasi perioada a anului precedent. In plus, societatile din sectorul imobiliar si din domeniul constructiilor prezinta vulnerabilitate si la nivelul structurii de finantare, fiind expuse riscului privind modificarile in perceptia investitorilor straini. Acestea acceseaza 32% din datoria externa totala la nivelul sectorului real, iar companiile din sectorul imobiliar cu datorie externa tind sa aiba o performanta mai slaba”, se mai precizeaza in raportul bancii centrale.
Conform BNR, perspectivele pietei analizate sunt, insa, pozitive, cu precadere pe segmentul constructiilor de locuinte, deoarece, in pofida unor probleme inerente, dinamica pietei imobiliare continua sa sustinuta atat de factori de cerere, cat si de oferta. Intentia populatiei de achizitionare a unei case s-a mentinut relativ stabila, dar bancile se asteapta la o majorare a cererii in urmatoarea perioada (conform sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare si populatiei, elaborat in august 2015). In plus, incepand cu anul 2015, se observa o accelerare a activitatii sectorului de constructii, in special pe segmentul imobilelor rezidentiale. Totodata, volumul investitiilor in lucrari de constructii noi a crescut la 16,2% in martie 2015 (la o baza de comparare anuala).
***
In concluzie, reprezentantii BNR mai explica faptul ca, in ianuarie-iunie 2015, soldul de credite acordate societatilor active in sectorul de constructii si segmentul imobiliar s-a cifrat la aproape 25 miliarde lei, ceea ce inseamna ca finantari de peste 6 miliarde lei figureaza ca neperformante. Daca se analizeaza structura imprumuturilor acordate companiilor, in functie de domeniul de activitate a acestora, firmelor din ramura de constructii si din imobiliare li s-a acordat o cota de 23% din totalul creditelor destinate entitatilor non-financiare, ceea ce reflecta, de fapt, gradul ridicat de expunere pe care bancile din sistem il au fata de acesti agenti economici. Pentru a descarca raportul complet, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMTotalEnergieshiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Acvatot 2019
rigips
concelex
EDIT-Structural
konsent
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Arduro
leviatan
MAKITA
ness project
quadratum
AED
SSAB
DRS
CDS
noark
Ubitech
SIGM
viarom
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
BogArt

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<