Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT: Estimare de crestere anuala cu 6,8% a investitiilor productive, pana in 2022
BT: Estimare de crestere anuala cu 6,8% a investitiilor productive, pana in 2022
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 13 Nov 2020 10:20
Institutul National de Statistica (INS) a comunicat datele cu privire la evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare in septembrie si primele noua luni ale anului curent. Datele indica redinamizarea comenzilor noi in industria prelucratoare (dupa sase luni cu ritm anual negativ, pe fondul incidentei pandemiei), evolutia componentei bunuri de capital confirmand intrarea intr-un nou ciclu economic. Astfel, conform INS comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 14.2% an/an in septembrie (cel mai bun ritm din noiembrie 2018), dupa sase luni de declin (determinat de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent).
Se evidentiaza majorarea comenzilor noi de bunuri de capital cu 22.3% an/an (cea mai buna evolutie din octombrie 2018), dinamica care confirma intrarea intr-un nou ciclu economic, proces sustinut de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice in implementare (la nivel mondial, in Uniunea Europeana si pe plan intern).
De asemenea, comenzile de bunuri de folosinta indelungata s-au majorat pentru a patra luna consecutiv in septembrie, cu un ritm in accelerare la 38.7% an/an, evolutie care exprima premise favorabile pentru dinamica consumului privat in trimestrele urmatoare.
Totodata, comenzile de bunuri intermediare au revenit pe crestere in septembrie, cu 3.5% an/an (cea mai buna evolutie din iulie 2019). Pe de alta parte, comenzile de bunuri de uz curent au scazut pentru a opta luna consecutiv in septembrie, cu un ritm anual in intensificare la 12.6%.
Prin urmare, in perioada ianuarie-septembrie 2020 comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 8.8% an/an, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent. Comenzile de bunuri intermediare, bunuri de capital si bunuri de uz curent au scazut cu ritmuri anuale de 7.8%, 10.5%, respectiv 11%.
Se evidentiaza insa majorarea comenzilor de bunuri de folosinta indelungata cu 20.8% an/an, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare dupa incidenta pandemiei.
Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare din perspectiva evolutiei comenzilor noi in primele noua luni din 2020 au fost: echipamente electrice (3% an/an), calculatoare, produse electronice si optice (3.9% an/an) si farmaceutica (4.6% an/an).
La polul opus, cele mai severe ajustari ale comenzilor noi au fost inregistrate de ramurile: masini, utilaje si echipamente (-11.4% an/an), produse textile (-16% an/an), metalurgica (-17.5% an/an), alte mijloace de transport (-20.8% an/an) si articole de imbracaminte (-23.1% an/an).
Estimarile econometrice elaborate (si evidentiate in al treilea grafic din partea dreapta) indica evolutia comenzilor in industria prelucratoare sub ritmul potential pentru a sasea luna consecutiv in septembrie, pe fondul incidentei pandemiei, un soc exogen care a determinat finalul ciclului economic post-criza si tranzitia spre un nou ciclu.
In scenariul macroeconomic central previzionam cresterea investitiilor productive cu un ritm mediu anual de 6.8% in perioada 2020-2022, intr-o evolutie sustinuta de persistenta costurilor reale de finantare la un nivel redus, de programele lansate recent de Uniunea Europeana (Next Generation si cadrul financiar multianual) si potentialul de dezvoltare pentru economia Romaniei in acest deceniu (indeosebi din la nivelul infrastructurii critice).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
konsent
CONCEPT STRUCTURE
noark
EDIT-Structural
DRS
rigips
GEWISS
BogArt
MAKITA
EURO BUILD
quadratum
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
CDS
strabag nivel 1
Acvatot 2019
SIGM
concelex
leviatan
theda mar
VEGO
SSAB
ELECTROGRUP

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<