BT(INS): Inversare de trend, +15% la autorizatii de construire eliberate in august |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 30 Sep 2020 13:22 |
Institutul National de Statistica (INS) a comunicat astazi datele cu privire la dinamica autorizatiilor de construire cladiri rezidentiale in august si primele opt luni ale anului curent. Statisticile indica redinamizarea acestui indicator avansat pentru sectorul constructiilor rezidentiale (cel mai bun ritm anual din decembrie 2019), evolutie care confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta crizei sanitare si pozitionarea la inceputul ciclului post-pandemie.
Astfel, conform INS autorizatiile de construire cladiri rezidentiale s-au majorat cu 15% an/an (cel mai bun ritm din decembrie) la 4,331 unitati in august (maximul din iulie 2018). Se evidentiaza cresterea inregistrata la nivelul componentei urbane, cu 26.8% an/an la 1,518 unitati (cel mai ridicat nivel din iulie 2018). De asemenea, pe segmentul rural s-a inregistrat o crestere cu 9.5% an/an la 2,813 unitati, nivelul maxim din mai 2018.
Cu toate acestea, in perioada ianuarie-august 2020 autorizatiile de construire cladiri rezidentiale s-au diminuat cu 7.1% an/an la 26,323 unitati, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent. Se evidentiaza ajustarea componentei urbane cu 13.5% an/an la 8,557 unitati, determinata de restrictiile introduse pentru contracararea crizei sanitare. De asemenea, pe segmentul rural autorizatiile s-au ajustat cu 3.7% an/an la 17,766 unitati in primele opt luni din 2020.
Apreciem ca redinamizarea autorizatiilor de construire in luna august a fost determinata de nivelul redus al costurilor reale de finantare (aspect evidentiat in al doilea grafic alaturat), precum si de continuarea programului de sustinere a pietei imobiliare (Noua Casa) si de politica de venituri relaxata. Evolutia autorizatiilor in luna august confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta crizei sanitare si pozitionarea la inceputului ciclului post-pandemie.
Pentru noul ciclu prognozam o crestere cu un ritm ridicat pentru constructiile rezidentiale, pe fondul consecintelor incidentei crizei sanitare (inclusiv persistenta costurilor reale de finantare la un nivel accesibil pe termen mediu) si continuarii procesului de convergenta a economiei interne spre nivelul mediu din Zona Euro (inclusiv din perspectiva calitatii vietii).
|