Agenda Constructiilor
Joi, 28 Mai 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - BUCURESTI: Finantare de 100 milioane de euro pentru modernizarea retelei termice
BUCURESTI: Finantare de 100 milioane de euro pentru modernizarea retelei termice
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 29 Dec 2017 10:11
Ministerul Energiei, Primaria Generala a Capitalei si compania japoneza Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Intelegere privind crearea unui parteneriat cu scopul modernizarii Sistemului Centralizat de Alimentare cu Energie Termica (SACET) al Municipiului Bucuresti. Prin acest document, compania japoneza se angajeaza ca, in primul trimestru al anului 2018, sa elaboreze un Studiu de Fezabilitate care sa analizeze oportunitatea implementarii in cadrul SACET Bucuresti a unor tehnologii noi de producere in cogenerare de inalta eficienta a energiei termice si electrice, necesare incalzirii, alimentarii cu apa calda menajera si electricitate a populatiei Capitalei.
Costurile acestui studiu de fezabilitate vor fi suportate dintr-un grant oferit de Guvernul Japoniei (prin Ministerul Economiei, Comertului si Industriei - METI), intermediat de firma Itochu Corporation. Un aspect extrem de important este ca, in masura in care solutiile tehnice rezultate ca optime din studiul de fezabilitate vor fi acceptate de partea romana, finantarea unei astfel de investitii, estimata la acest moment la peste 100 milioane de euro, va fi asigurata dintr-un imprumut acordat de Guvernul Japonez prin Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala in conditii financiare deosebit de avantajoase pentru partea romana.
"Este pentru prima oara in ultimii aproape 30 de ani cand exista un interes real, atat din partea Guvernului, prin Ministerul Energiei, cat si din partea Primariei Generale a Bucurestiului pentru gasirea unei solutii concrete de eficientizare a serviciului de termoficare a Capitalei. Colaborarea dintre Ministerul Energiei si Primaria Capitalei este una foarte buna, iar prin aportul companiei japoneze Itochu cred ca suntem mai aproape de identificarea solutiilor potrivite pentru sistemul integrat de termoficare. Am convingerea ca aducerea sub o autoritate unica a acestui sector este singura varianta fezabila pentru ca toti consumatorii de agent termic din Capitala sa aiba acces la un serviciu de calitate. Prin memorandumul semnat astazi se marcheaza un pas important pentru revitalizarea sectorului de producere si furnizare a energiei termice catre locuitorii Capitalei", a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.
Acest studiu va lua in considerare si va urmari incadrarea propunerilor in liniile directoare ale "Strategiei de alimentare cu energie termica in sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucuresti", aprobata in acest an de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Implementarea solutiilor japoneze va fi analizata atat pentru amplasamentele actualelor CET-uri din Bucuresti, cat si pentru trei amplasamente noi in zona de nord-est a Capitalei, zona deficitara din punct de vedere al transportului si distributiei apei fierbinti.
***
Firma japoneza Itochu Corporation, infiintata in anul 1858, este unul din cele mai mari grupuri comercial-industriale ale Japoniei, cu o cifra anuala de afaceri de peste 45 miliarde USD, avand peste 90.000 de angajati si desfasurand operatiuni in mai mult de 120 de tari, din toate regiunile lumii. Firma este activa in Romania inca din anii '70 si s-a implicat activ in proiecte de modernizari industriale sub finantare japoneza, dar mai ales in reabilitarea termocentralelor Bucuresti Sud, Braila, Mintia, Iasi si Suceava, darsi la realizarea noului grup energetic de 150 MW din CET Paroseni. Japonezii au mai executat si modernizarea si extinderea Statiei Electrice 400/220 kV de la Brazi Vest (GIS), contribuind si la extinderea retelei de fibra optica operata de Transelectrica SA.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADALLBIMCOVID-19TeraSteel
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere