Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - CNSC: Scadere a numarului contestatiilor, ca urmare a modificarii legii
CNSC: Scadere a numarului contestatiilor, ca urmare a modificarii legii
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 28 Iun 2013 12:06
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a solutionat, anul trecut, un numar de 5.997 contestatii formulate de operatorii economici, din care 2.644 au avut ca obiect executia de lucrari. Acest gen de contestatii au fost formulate in cadrul unor proceduri de achizitie publica pentru atribuirea anumitor lucrari de proiectare si executie ce vizeaza extinderea/ modernizarea retelelor de alimentare cu apa si canalizare sau alte utilitati, reabilitarea unor drumuri comunale/ judetene/ nationale, inclusiv proiectarea sau constructia de autostrazi. Procentual, contestatiile formulate anul trecut de catre operatorii economici in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, avand ca obiect executia de lucrari, au reprezentat 44,09% din total. In ceea ce priveste contestatiile admise, din cele 5.997 de solicitari, CNSC a dispus admiterea contestatiilor in 1.585 de situatii.
Interviu cu Bogdan Lehel Lorand, presedintele CNSC.
 
- Cate contestatii privind lucrarile de constructii aveti in analiza in prezent?
- In intervalul 1 ianuarie - 15 iunie 2013, la CNSC au fost inregistrate un numar de 2.480 de contestatii formulate de catre operatorii economici in cadrul unor proceduri de achizitie publica avand ca obiect atat executia de lucrari, cat si furnizarea de produse sau prestarea de servicii. Ca si anul trecut, ponderea contestatiilor formulate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica avand ca obiect executia de lucrari se mentine ridicata. Chiar daca numarul contestatiilor pentru a caror solutionare este investit se mentine ridicat, Consiliul a respectat intocmai termenele legale, care obliga institutia de a rezolva pe fond o contestatie in termen de cel mult 20 de zile de la data primirii dosarului achizitiei publice de la autoritatea contractanta, respectiv in maximum 10 zile in situatia incidentei unei exceptii care impiedica analiza pe fond a contestatiei. In ansamblu, termenul mediu pentru solutionarea pe fond a contestatiilor de catre CNSC este de aproximativ 13 zile.
 
- Ce obiecte au avut aceste contestatii?
- O analiza a obiectului contestatiilor formulate impotriva cerintelor impuse in cadrul documentatiei de atribuire arata ca sunt contestate cu precadere sunt cerintele restrictive referitoare la criteriile de calificare sau specificatiile tehnice, criteriile de atribuire si factorii de evaluare, mentionarea in cadrul documentatiei de atribuire a unor denumiri de tehnologii fara a se utiliza sintagma "sau echivalent", impunerea unor clauze contractuale excesive ori nedivizarea achizitiei pe loturi. In ceea ce priveste documentele formulate impotriva rezultatului procedurii, contestatiile au vizat procesul-verbal al sedintei de deschidere a ofertelor, respingerea ofertei contestatorului de catre o autoritate contractanta ca fiind neconforma sau inacceptabila, pretul aparent neobisnuit de scazut, neprecizarea in cadrul adresei de comunicare a rezultatului a motivelor de respingere a ofertei, nesolicitarea de catre autoritatea contractanta de clarificari referitoare la oferta unui operator economic sau anularea procedurii de atribuire de catre o autoritate contractanta.
 
- Care sunt companiile de constructii ce depun cele mai multe contestatii nefondate?
- OUG nr. 34/2006, modificata si completata, care guverneaza piata achizitiilor publice, prevede ca "orice persoana care se considera vatamata intr-un drept ori intr-un interes legitim printr-un act al autoritatii contractante, prin incalcarea dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice, poate solicita, prin contestatie, anularea actului, obligarea autoritatii contractante de a emite un act, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim pe cale administrativ-jurisdictionala". Ca atare, orice operator economic care participa la o procedura de achizitie publica si se considera lezat de catre o autoritate contractanta poate formula o contestatie. Imi este dificil sa indic un clasament al contestatorilor "de profesie" din domeniul constructiilor. Pot spune insa ca, drept urmare a modificarilor legislative, apetitul operatorilor economici pentru contestarea unor proceduri a fost diminuat prin introducerea in legislatie a unei prevederi care permite "sanctionarea", cu retinerea unei cote din garantia de participare, in situatia in care CNSC va respinge contestatia ca nefondata.
 
- Ce obiective are CNSC in perioada urmatoare?
- In pofida deselor modificari legislative aduse ordonantei de urgenta, in cei sapte ani de la infiintare, Consiliul si-a demonstrat eficienta, utilitatea si credibilitatea pe piata achizitiilor publice, ca urmare a respectarii intocmai a principiilor expres reglementate de legislatia autotohtona si europeana aplicabila in solutionarea contestatiilor cu care a fost investit. In activitatea noastra, suntem preocupati in mod continuu de solutionarea cu celeritate a contestatiilor in spiritul si litera legii, de cresterea transparentei institutionale, a eficientei si competitivitatii pietei achizitiilor publice, de promovarea celor mai bune practici la nivel european si de diseminare a propriilor experiente in domeniu catre partenerii institutionali. De aceea, acordam o importanta deosebita activitatii de perfectionare a personalului propriu, in paralel cu cea de prevenire si descurajare a practicilor anticoncurentiale in domeniul achizitiilor publice si a sanctionarii potentialelor conflicte de interese. In acest context, CNSC acorda o deosebita importanta colaborarii institutionale cu organisme care au atributii pe piata achizitiilor publice, cum ar fi Consiliul Concurentei, ANRMAP, UCVAP sau ANI.
 
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
ness project
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
viarom
siniat
CDS
quadratum
theda mar
noark
rigips
Acvatot 2019
leviatan
MAKITA
strabag nivel 1
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander