Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - COFACE: Sectorul constructiilor concentreaza circa 10% din companiile din Romania
COFACE: Sectorul constructiilor concentreaza circa 10% din companiile din Romania
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 26 Iun 2017 13:25
Piata locala de constructii, estimata la peste 16 miliarde euro (inclusiv sectorul materialelor), are o importanta sistemica pentru mediul de afaceri local, intrucat concentreaza aproape 10% din totalul companiilor si 7% din numarul salariatilor, conform datelor Coface Romania, subsidiara locala a liderului mondial in asigurarile de credit. "Probabil procentul real este mai mare, in cazul in care luam in considerare si practica serviciilor prestate la negru prin «munca cu ziua pe santier»", a declarat Iancu Guda, Services Director in cadrul Coface Romania.
Analistii Coface estimeaza ca piata locala de constructii va avea, in 2017, o evolutie mixta.
"In pofida revenirii sectorului constructiilor rezidentiale, per ansamblu evolutia este influentata negativ de lipsa proiectelor din zona de infrastructura. Situatia financiara a companiilor se deterioreaza, pe fondul reducerii investitiilor, cuplata cu extinderea termenului de colectare a creantelor, cresterea gradului de indatorare si cu profitabilitatea modesta din sector. Investitiile in infrastructura sunt la minimul istoric, programul «Prima Casa» decelereaza, acestea in contextul in care volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 4,8% in 2016, comparativ cu anul anterior. O imbunatatire pana la finalul anului 2017 este greu de prognozat, deoarece orice proiect de infrastructura are nevoie de etapele pregatitoare (fezabilitate, licitatie etc.), ceea ce prelungeste orizontul in care va produce impact pe piata", a declarat Eugen Anicescu, Country Manager al Coface Romania.
 
Cresterea preturilor constructiilor rezidentiale nu este sustenabila
Analistii Coface avertizeaza asupra avansului nesustenabil al preturilor constructiilor rezidentiale, in crestere cu 9% la finalul primului trimestru al anului curent, fata de aceeasi perioada din 2016 si cu +18% fata de intervalul similar din 2015. "Factorii care sustin aceasta crestere sunt pur sezonieri si urmeaza sa dispara in maximum trei ani: conditiile actuale de finantare ieftina (care se va scumpi incepand cu anul urmator, aspect care trebuie considerat la contractarea unui credit pe 20 - 30 de ani), acumularea unui stoc de cerere nesatisfacuta in perioada 2010-2015 (care se revarsa acum pe piata) si oferta inelastica. Paradoxal, cererea creste, dar autorizatiile de constructii rezidentiale au scazut in anul 2016 cu -1,2%", a precizat Iancu Guda.
 
Antreprenoriatul in constructii, in cel mai slab moment din ultimii zece ani
Antreprenoriatul romanesc se afla in cel mai slab moment al sau din ultimii zece ani, numarul companiilor nou-infiintate in 2016 inregistrand un minim istoric. Potrivit datelor Coface, aproximativ 8% dintre companiile nou-infiintate s-au inregistrat in acest sector. "In pofida acestui fapt, sectorul constructiilor este afectat de un amplu fenomen de regenerare distructiva si polarizare. Raportul dintre numarul de companii care isi intrerup activitatea si cel al firmelor nou-inregistrate a avut o medie de aproape 2 in perioada 2011-2016, ceea ce face ca numarul companiilor care activeaza in acest sector sa scada de la 81.000 in 2008 la doar 65.000 anul trecut.
In prezent, in domeniul constructiilor din tara noastra sunt inregistrate, in total, 65.445 de societati, din care aproape jumatate (30.445 de firme) sunt specializate in executia de constructii de cladiri, din care aproape 250 au afaceri de peste 5 milioane de euro. In domeniul infrastructurii sunt inscrise 1.966 de societati, din care 132 au o cifra de afaceri ce depaseste 5 milioane de euro. Aproape 10.500 de companii sunt specializate in executia de lucrari de instalatii, celelalte acoperind diverse sectoare ale domeniului constructiilor: dezvoltare si promovare imobiliara (4.324 de firme), lucrari speciale de constructii (3.116), lucrari de pardosire si placare a peretilor (1.662), lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari de ferestre (1.460), lucrari de pregatire a terenului (1.221) etc.
 
SISECAMABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
VEGO
viarom
MAKITA
strabag nivel 1
concelex
ERBASU CONSTRUCT
DRS
leviatan
noark
quadratum
CDS
ELECTROGRUP
konsent
SSAB
rigips
EDIT-Structural
Acvatot 2019
Ubitech
ness project
BogArt
AED
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
Arduro

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<