Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - C&W Echinox: Fundamente macroeconomice puternice pentru piata imobiliara
C&W Echinox: Fundamente macroeconomice puternice pentru piata imobiliara
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 10 Sep 2020 13:37
Tranzactiile semnate in ultimele saptamani, cu o valoare cumulata de peste 400 de milioane de euro, demonstreaza ca piata investitionala din Romania ramane robusta si atractiva chiar si in perioada pandemiei Covid-19, nemaifiind privita ca o piata marginala a Europei Centrala si de Est, apreciaza consultantii firmei Cushman & Wakefield Echinox.
Un consortiu format din Resolution Property si Zeus Capital a cumparat recent proiectul de birouri Floreasca Park din Bucuresti, in timp ce AFI Europe a finalizat achizitia portofoliului de birouri detiunute in Romania de NEPI Rockcastle, constand in proiectele Floreasca Business Park, The Lakeview, Aviatorilor 8 (toate in Bucuresti) si City Business Center din Timisoara.
Cushman & Wakefield Echinox a asistat GLL Real Partners GMBH in procesul de vanzare a proiectului Floreasca Park, tranzactie care marcheaza intrarea unui nou jucator de anvergura in piata imobiliara locala si reflecta rolul principal al companiei de consultanta imobiliara la nivelul Europei Centrale si de Est in atragerea de nou capital in regiune din intreaga lume.
Tim Wilkinson, Partner Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „In ultimele 12 luni, am reusit sa atragem in Romania Morgan Stanley - pentru achizitia America House, Resolution / Fosun (via Zeus Capital Management) - pentru Floreasca Park, si am sprijinit Equest la vanzarea principalului activ - Equest Logistic Park – trei tranzactii cu o valoare cumulata de peste 200 de milioane de euro, doua dintre acestea fiind inchise in perioada pandemiei. Ne asteptam ca, pana la finalul anului, sa reusim sa mai inchidem cateva tranzactii importante, astfel incat volumul investitional ar putea depasi in 2020 pragul de 1 miliard de euro, pentru prima data din 2014.”
Pana la declansarea pandemiei Covid-19, respectiv sfarsitul primului trimestru al anului 2020, fundamentele macroeconomice si cele specifice pietei imobiliare din Romania au fost la fel de puternice precum in anii precedenti. Apoi am fost loviti de pandemia Covid-19.
Rezultatele inregistrate pe segmentul investitiilor imobiliare in T2 si T3 2020 au confirmat cateva aspecte esentiale:
- Inchiderea celor doua tranzactii mentionate confirma faptul ca interesul investitorilor pentru Romania continua sa ramana unul ridicat.
- Asocierea Zeus Capital Management & Resolution (Fosun Group) demonstreaza ca noi fonduri sunt pregatite sa intre in Romania, o tendinta remarcata in ultimii ani.
- Puterea acordurilor cu chiriasii in orice cladire este esentiala si va fi analizata si mai atent de catre investitori in viitor.
- Calitatea unei cladiri va deveni din ce in ce mai importanta, in conditiile in care vanzatorii isi doresc sa maximizeze pretul obtinut si sa atraga o gama larga de investitori.
- Finantarile bancare vor continua sa fie disponibile, insa ne asteptam ca bancile sa fie mai selective in acest sens, punand accent pe aspecte ce tin de bonitatea chiriasilor si calitatea proprietatilor.
Bogdan Gubandru (foto), Director Investment Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Succesele inregistrate in ultimele luni vor trimite un mesaj pozitiv cu privire la evidenta maturizare a pietei locale, reflectata de aceste tranzactii. Romania a fost, in general, vazuta ca o piata marginala a Europei Centrale si de Est, dar ne asteptam ca acest statut sa fie modificat intr-o directie pozitiva. Treptat, observam un numar mai mare de investitori care inteleg faptul ca Romania ofera randamente atractive pentru proprietati de o calitate ridicata, cu pretul unei usoare ajustari a coeficientului de risc, comparativ cu pietele principale din Europa Centrala si de Est.”
Lichiditatea in Bucuresti ramane mai scazuta fata de Varsovia, Praga si Budapesta, iar pana cand acest lucru se va schimba, investitorii inca vor avea semne de intrebare cu privire la posibilitatile de a face exit din investitiile realizate in momentul in care isi doresc sa faca acest lucru. Fiecare nou investitor in piata imbunatateste acest aspect. Pe masura ce mai multi investitori vor decide sa investeasca in Romania, in mod natural vom vedea o lichiditate imbunatatita.
In timp ce evenimentele din 2020 arata faptul ca piata imobiliara locala este mai rezistenta ca niciodata, schimbarile din industrie, comportamentul consumatorilor si tendintele ocupantilor se schimba rapid, accelerate de pandemia Covid-19. Dupa cum am vazut in perioada 2008 / 2009, Romania poate fi afectata de factori declansati in afara tarii, de probleme economice la nivel european si global, insa aceste riscuri au fost prezente si in ultimii ani, perioada in care piata locala a continuat sa se dezvolte.
Tim Wilkinson, Partner Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox: „Dezvoltatorii, investitorii si bancile trebuie sa evolueze rapid pentru a tine pasul cu o lume aflata in schimbare. Vor exista obstacole, dar piata din Romania a depasit multe astfel de provocari in ultimii 12 ani. Piata romaneasca functioneaza in continuare la un nivel de activitate mai scazut decat potentialul sau maxim, avand in vedere fundamentele si dimensiunea sa, fata de alte tari europene. Investitiile in infrastructura sunt esentiale pentru a sprijini in continuare dezvoltarea imobiliara. In plus, solutii mai flexibile de finantare ar ajuta piata sa concureze mai bine cu vecinii sai din Europa Centrala si de Est, pentru a sprijini investirea locala a capitalului propriu.”
 
SISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
concelex
CDS
AED
Ubitech
noark
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
theda mar
SIGM
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
leviatan
ELECTROGRUP
EURO BUILD
Acvatot 2019
BogArt
EDIT-Structural
VEGO
rigips
quadratum
strabag nivel 1
konsent
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<