Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - EUROCONSTRUCT: Cresterea pietei constructiilor din Europa continua moderat
EUROCONSTRUCT: Cresterea pietei constructiilor din Europa continua moderat
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 26 Iun 2018 07:29
Piata europeana a constructiilor se dezvolta sustinut, pe fondul ratelor scazute ale dobanzilor, al cresterii economice optime si al nevoilor de locuire. Estimarile pentru anii urmatori continua sa fie favorabile, in contextul in care rata somajului se va reduce, exporturile vor creste ratele dobanzilor se vor mentine scazute si increderea consumatorilor si oamenilor de afaceri in viitor este la un nivel ridicat. Astfel, veniturile fiscale vor creste, permitand, de exemplu, majorarea bugetelor alocate pentru investitii in constructii publice, retele de transport si alte infrastructuri. In continuare, insa, urbanizarea, imigratia si migratia interna, precum si imbatranirea populatiei reprezinta factori ce vor influenta negativ sectorul european de constructii.
Conform prognozei Euroconstruct din luna iunie 2018, piata europeana a constructiilor va creste cu 2,7% in acest an - ritmul moderandu-se, insa, de la nivelul de 3,9% din 2017. Evolutia va continua si in 2019 si 2020, insa intr-un ritm mai lent, iar sectorul constructiilor nu va mai reprezenta motorul dezvoltarii economiei europene. Totusi, piata va creste la nivelul tuturor sectoarelor sale: rezidential, nerezidential si inginerie civila, atat in cazul constructiilor noi, cat si al renovarilor. Dinamica segmentului rezidential va incetini, insa o dezvoltare accentuata se va inregistra la nivelul sectorului de inginerie civila. Euroconstruct monitorizeaza date despre sectoarele de constructii din 19 tari ale Europei: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia.
 
In pofida cresterilor din ultimii ani, piata se mentine sub nivelul din 2007
Piata constructiilor din Europa a inregistrat fluctuatii mari in ultimii zece ani. Dupa recesiune, sectorul a inregistrat declinuri anuale timp de cinci ani si a revenit pe crestere in 2014. Anul 2018 va reprezenta, astfel, al cincilea an de evolutie consecutiva. Intrucat sunt previzionate cresteri si pentru 2019 si 2020, piata va inregistra sapte ani de dezvoltare continua. Din 2013, insa, ratele de crestere au fost reduse, iar la finele lui 2017 sectorul constructiilor din zona tarilor monitorizate de Euroconstruct ramane cu 14% sub nivelul din 2007.
Avand in vedere cresterea nesanatos de ridicata a pietelor de constructii din unele tari europene inaintea recesiunii si colapsul foarte puternic, specialistii Euroconstruct considera ca piata va atinge, in acest an, volumele din 2007. "Un fenomen similar a avut loc in SUA, un colaps de mai multi ani fiind urmat de o lunga perioada de timp de crestere. Acolo, sectorul de constructii a reintrat pe un trend ascendent in 2011 si va ajunge la nivelul anterior crizei financiare (2006) in cativa ani.
 
Diferente mari in perspectivele regionale si nationale
In 2018 si in urmatorii doi ani, dintre statele monitorizate de Euroconstruct, cresterea din domeniul constructiilor va fi cea mai rapida in Ungaria, Polonia, Irlanda si Portugalia: de aproape 12% pe an in Ungaria si 7%-8% in celelalte tari. Evolutia sectorului se va opri in urmatorii cativa ani in Finlanda, Germania si Suedia. In estul Europei (CEE-4), cresterea sectorului de constructii este rapida (+7,5%) in timp ce in vest (CE-15) va ajunge, in medie, la 1,7% pe an.
Piata de constructii din zona nordica a sporit semnificativ in ultimii ani. In 2016 si 2017 aceasta s-a situat la aproximativ 5% pe an, in comparatie cu restul Europei, unde sectorul a evoluat cu o medie de 2,5%, respectiv 3,9%. In acest an, cresterea constructiilor din nordul Europei va incetini (+3%), iar in 2020 se va situa la circa 0,5%, potrivit prognozelor Euroconstruct, Suedia si Finlanda urmand a fi responsabile pentru incetinirea cresterii din regiune. In anii 2019 si 2020, cresterea medie va fi oarecum negativa in Finlanda si in Suedia, dar ramane pozitiva in Norvegia si Danemarca.
 
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMTotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
AED
DRS
SSAB
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
rigips
SIGM
CDS
strabag nivel 1
noark
leviatan
ness project
BogArt
Arduro
konsent
theda mar
Ubitech
EDIT-Structural
viarom
VEGO
quadratum
concelex
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<