Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - EUROCONSTRUCT: Piata europeana de constructii va creste cu 3,8% in acest an
EUROCONSTRUCT: Piata europeana de constructii va creste cu 3,8% in acest an
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 24 Iun 2021 06:24
Recuperarea industriei europene de constructii este mult mai rapida decat se estima initial, cea mai mare parte a pierderilor generate de pandemia de coronavirus urmand a fi recuperate in 2021. Potrivit celor mai recente estimari, volumul lucrarilor de constructii din zona Euroconstruct va creste cu 3,8% in 2021, dupa contractia de 5,1% confirmata pentru 2020. Cele 19 tari monitorizate de Euroconstruct sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia si genereaza peste 90% din valoarea pietei europene de constructii.
"Comparativ cu perviziunile anterioare, declinul din 2020 a fost mai putin sever decat ne-am asteptat, nivelul anterior crizei urmand a fi atins in 2022. Pe fondul conditiilor economice semnificativ mai bune din cele 19 tari Euroconstruct, industria constructiilor beneficiaza, de asemenea, de o redresare economica rapida. Totusi, spre deosebire de anii anteriori, sectorul va inregistra o dinamica de crestere sub ritmul economiei globale incepand din anul 2022. In timp ce ratele de crestere ale industriei de constructii vor fi de +3% in 2022, respectiv +2,1% in 2023, economia din Euroconstruct-19 va inregistra evolutii de +4,4% in 2022, respectiv +2% in 2023", confrom datelor prezentate in cea mai recenta editie a conferintei Euroconstruct, ce a avut loc in luna iunie 2021.
Anul 2020 a adus contractii severe pe aproape toate pietele de constructii din regiunea Euroconstruct, exceptii fiind Danemarca, Finlanda, Portugalia si Suedia. Franta, Irlanda, Spania, Marea Britanie, Ungaria si Slovacia au raportat declinuri procentuale de doua cifre.
 
 
"Industria constructiilor din tarile nordice a fost mult mai rezilienta in pandemie, cu dinamici pozitive in mai multe state. Aceasta tendinta a contrastat cu trendul negativ din estul Europei, unde numai Cehia si Polonia au inregistrat rezultate relativ bune (n.r. Romania nu este inclusa in analiza). In ansamblu, evolutia pietelor de constructii din sudul continentului a fost eterogena. In timp ce productia din sector s-a prabusit in Franta, Germania si Elvetia au raportat cresteri procentuale minore, putin peste 0. Pierderi moderate au fost consemnate in Austria si Belgia. Portugalia a reusit sa evite dinamica negativa din tara vecina, Spania, in timp ce tarile anglo-saxone au raportat, la randul lor, scaderi bruste in 2020", se arata in comunicatului Euroconstruct din iunie.
 
Revenirea va fi diferita pentru fiecare piata
Ratele de crestere aproape unanim negative ale industriei constructiilor din tarile Euroconstruct in 2020 vor fi urmate de dinamici diferite de crestere pentru fiecare piata, iar pierderile generate de criza nu vor fi recuperate in totalitate in acest an.
"Acest lucru este deosebit de clar in cazul Irlandei, Ungariei, Slovaciei, Spaniei si Frantei, care au suferit scaderi foarte mari in productia totala de constructii in 2020 si vor putea recupera doar partial pierderile din pandemie in 2021. Irlanda si Ungaria se asteapta chiar si la scaderi suplimentare in acest an, in timp ce cresteri suplimentare, dupa evolutiile bune din 2020, sunt estimate in Portugalia si in tarile din Europa de Nord (Danemarca, Finlanda, Suedia si Norvegia)", mai arata datele Euroconstruct.
Dintr-o perspectiva sectoriala, ingineria civila, care a inregistrat rezultate semnificativ peste media din sectorul de constructii din ultimii ani, are cele mai promitatoare perspective de crestere anuala pana in 2023. Constructiile nerezidentiale, care au fost cel mai puternic afectate de criza, vor traversa o perioada mai lenta de recuperare in urmatorii ani, in timp ce sectorul rezidential va continua sa ofere rate de crestere stabile, desi dinamica de crestere este estimata sa scada considerabil dupa 2021.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
GEWISS
concelex
Arduro
BogArt
noark
EDIT-Structural
DRS
ELECTROGRUP
konsent
SIGM
EURO BUILD
AED
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
Acvatot 2019
rigips
VEGO
Ubitech
MAKITA
quadratum
CDS
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
leviatan
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<