Agenda Constructiilor
Miercuri, 19 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Actualitatea interna - FIC: Noul pachet de masuri fiscale pune investitiile private sub semnul intrebarii
FIC: Noul pachet de masuri fiscale pune investitiile private sub semnul intrebarii
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 22 Sep 2023 10:14
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) trage un semnal de alarma asupra recentelor propuneri de modificari fiscale, care nu doar schimba substantial legislatia fiscala si introduc o serie de taxe noi sau majorari, dar totodata, anuleaza principiul fundamental al Codului care acorda un timp de 6 luni necesar pentru ajustarea afacerilor la noile reguli.
"Pentru multe dintre noile masuri fiscale este imposibil de estimat impactul cu acuratete, iar avand in vedere situatia precara a bugetului si economiei, este important ca alegerea masurilor sa fie facuta doar in functie de capacitatea de a estima impactul acestora", au declarat reprezentantii FIC.
Potrivit acestora, in lipsa unor schimbari majore de gestionare a finantelor publice, de reducere a cheltuielilor cu administrarea serviciilor publice, de imbunatatire a colectarii, de asigurare a echitatii fiscale si de reducere a zonelor gri, sustenabilitatea bugetului de stat ramane fragila. Totodata, impozitarea disproportionata a marilor contribuabili pune in pericol capacitatea de redresare a economiei, cu riscul chiar ca unele companii sa nu mai poata continua activitatea in tara noastra pentru ca isi vor pierde rentabilitatea sau sa migreze unele activitati in alte tari UE. Competitivitatea Romaniei in raport cu alte state ar putea fi periclitata de o astfel de impozitare a cifrei de afaceri, aceasta practica fiind aproape inexistenta in tarile dezvoltate. De asemenea, impozitarea cifrei de afaceri poate produce distorsiuni competitive chiar si pe piata interna, favorizand firmele deja prezente pe o piata, prin comparatie cu firmele nou create si creaza conditii de concurenta inegala in randul producatorilor competitivi de bunuri similare.
In plus, reprezentantii FIC mai arata ca accelerarea procesului legislativ care vizeaza modificari substantiale ale Codului Fiscal pericliteaza increderea investitorilor in Romania. "Este vital ca pachetul de proiecte legislative sa fie discutat si analizat impreuna cu mediul de afaceri pentru a avea o imagine completa a efectelor pe termen mediu si lung asupra economiei reale, si implicit, asupra societatii.
Investitiile private reprezinta unul dintre motoarele de crestere a economiei, dar si una dintre principalele surse de finantare a bugetului de stat. FIC analizeaza periodic perceptia marilor investitori asupra economiei din Romania, in comparatie cu alte locatii in care sunt prezente companiile pe care acestia le reprezinta, cu ajutorul instrumentului intitulat „Business Sentiment Index” (BSI). De-a lungul celor 10 ani in care FIC a derulat acest sondaj la nivelul CEOs, stabilitatea si predictibilitatea cadrului fiscal au ramas criterii vitale pentru investitiile private. Ultimele luni de incertitudine sunt reflectate si in cele mai recente date transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR) referitoare la ISD, care arata ca investitiile straine directe in Romania au scazut cu 14% in prima jumatate a anului 2023, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2022.
Romania se afla intr-un proces important de aderare la OECD, organizatie ce are la baza promovarea cresterii incluziva si durabila la nivel mondial prin cooperare internationala si reforme de politici in sprijinul investitiilor. Masurile recent publicate vor ingreuna si intarzia procesul Romaniei de aliniere la standardele impuse de OECD pentru crestere economica sustenabila si sprijinirea investitiilor", au adaugat reprezentantii FIC.
FIC reitereaza necesitatea unui cadru legislativ predictibil si consultarea cu mediul de afaceri pentru a ajunge la cele mai bune solutii care sa asigure sustenabilitatea bugetului de stat si a economiei, evitarea hiperinflatiei ca efect al majorarii preturilor de consum si in acelasi timp, retransmite deschiderea pentru dialog cu autoritatile statului pentru a pune la dispozitie analizele si cunostintele expertilor din mediul privat.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
konsent
theda mar
MAKITA
viarom
leviatan
Acvatot 2019
CDS
Ubitech
siniat
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
concelex
noark
EDIT-Structural
quadratum
strabag nivel 1
rigips

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander