FIEC: Recuperarea continua, dar intr-un ritm lent |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 14 Sep 2016 16:50 |
Dupa un progres estimat la +2,4% al pietei constructiilor din Uniunea Europeana in 2015, fata de anul anterior, pentru 2016 este prevazuta o noua crestere in domeniu (+2,1%), echivalenta unui trend de recuperare continua a sectorului, dar intr-un ritm relativ lent. Potrivit previziunilor reprezentantilor Federatiei Europene a Industriei Constructiilor (FIEC), in pofida unei perioade in care s-au consemnat derapaje majore, industria constructiilor ramane unul dintre „motoarele” importante ale dezvoltarii economice din UE, deoarece reprezinta 8,5% din Produsul Intern Brut (PIB) comunitar si reuneste 3,2 milioane de intreprinderi, din care majoritatea este formata din IMM. „Dupa ce s-a atins pragul minim in 2013, activitatea in constructii s-a inscris pe un trend de recuperare treptata, iar in 2015 s-a remarcat, in sfarsit, o crestere ceva mai semnificativa comparativ cu nivelul pe care l-am estimat initial. Ne asteptam ca tendinta respectiva sa se manifeste si in 2016, dar cu o rata mai redusa de crestere. In general, in Europa exista numeroase situatii politico-economice nesigure, cum ar fi, de exemplu, rezultatul referendumului Brexit din Marea Britanie, fluxul de imigranti si aspectele geo-politice din Orientul Mijlociu. Toate acestea au un impact nefavorabil asupra investitiilor si, dupa cum se cunoaste, nu exista crestere fara investitii. Salutam, astfel, decizia de a prelungi asa-numitul «Plan de Investitii Juncker», care a avut rezultate pozitive pana in prezent, urmand, insa, sa discutam diverse probleme impreuna cu vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, la viitoarea adunare generala a federatiei, programata in iunie 2017”, a declarat Jean-Louis Marchand, vicepresedinte al FIEC, responsabil pentru probleme economice.
Anul trecut, piata constructiilor din UE s-a situat la 1.241 miliarde euro, fiind consemnata o sporire cu +2,4% fata de nivelul din 2014, iar pentru 2016 este previzionata inca o crestere (+2,1%) care, in opinia lui Jean-Louis Marchand, constituie o situatie pozitiva, dar „ar mai trebui timp pentru ca industria sa ajunga la nivelurile ante-criza”.
Disparitatile dintre tarile membre sunt semnificative
Potrivit statisticilor FIEC, anul trecut, in pofida unei cresteri medii a sectorului constructiilor din UE evaluata la +2,4%, disparitatile dintre statele membre raman semnificative, cu Suedia ce a inregistrat cea mai mare rata a majorarii (+10%) si Grecia la polul opus (-15,1%). „Totodata, sporirea activitatii in constructii, la nivelul lui 2015, s-a datorat in principal lucrarilor de constructii ingineresti (inginerie civila), ce s-au majorat cu +6,2%, precum si celor efectuate la imobile noi de locuinte (+3,5%), in timp ce sectorul nerezidential a consemnat o depreciere a volumului lucrarilor (-0,5%), desi pe segmente au avut loc fluctuatii atat in ceea ce priveste cladirile finantate din fonduri private (+0,3%), cat si cele a caror constructie este sustinuta din resurse publice (-2,4%). Lucrarile de reparatii (renovari) si intretinere curenta au fost relativ stabile de-a lungul crizei economice (+2,6% in 2015), avand astfel un efect pozitiv pentru intregul sector de constructii. Trendul ascendent al acestora ar putea continua si in viitorul apropiat. In general, activitatile de inginerie civila au fost mai mari cu +6,2%, anul trecut, in spatiul UE, dar rata respectiva se datoreaza investitiilor semnificative in infrastructura din Marea Britanie, care au compensat problemele consemnate in diverse alte tari. Gradul de ocupare a fortei de munca in constructii a crescut usor (+0,9% in 2015), dar nu trebuie uitat ca, intre anii 2008-2014, in acest sector au fost pierdute peste doua milioane de locuri de munca. Totusi, sectorul european de constructii a asigurat conditii de lucru pentru mai mult de 14,1 milioane de persoane, ceea ce reprezinta 6,4% din totalul populatiei active si care dispune de un loc de munca la nivelul UE. Daca se iau in considerare si angajarile indirecte, generate in sectoarele conexe, cu o rata de multiplicare de 1x2 (un loc de munca in constructii creeaza alte doua in domeniile conexe, totalizand trei locuri de munca), nivelul respectiv ajunge la 42,3 milioane de salariati”, se arata in cadrul unei analize a FIEC.
Germania si Marea Britanie raman cele mai valoroase piete de constructii din UE
Conform FIEC, actualmente, in Romania sunt active 77.000 de societati cu activitati in domeniul constructiilor, ce angajeaza 417.000 de lucratori, valoarea totala a pietei locale de profil apropiindu-se de 9 miliarde euro in 2015 (circa 9,84 miliarde euro, potrivit datelor interne, furnizate de ARACO - asociatie membra a FIEC). La un nivel aproape similar se situeaza pietele de constructii din Ungaria si Bulgaria (cu 7 miliarde euro fiecare), Grecia (8 miliarde euro) si Portugalia (11 miliarde euro). Cele mai mari piete europene sunt cele din Germania (297 miliarde euro), Marea Britanie (163 miliarde euro), Franta (160 miliarde euro), Italia (129 miliarde euro) si Spania (101 miliarde euro), la polul opus aflandu-se Cipru si Malta (cu 0,5 miliarde euro fiecare), respectiv Slovenia, Lituania, Estonia, Letonia si Croatia (cu cate doua miliarde euro).
La nivel global, cele mai importante piete de constructii sunt cele din SUA (971 miliarde euro) si Japonia (385 miliarde euro).
Ca structura a activitatilor, se estimeaza ca societatile europene de constructii au realizat in principal lucrari pe segmentul nerezidential (31,8% din cifra de afaceri insumata a acestora), respectiv proiecte de reabilitare (renovare) si intretinere (27,7%), lucrari de constructii la imobile rezidentiale noi (21,3%), respectiv la obiective din categoria ingineriei civile (19,2%). Ca activitati internationale (pe zone sau continente, altele decat Europa), cele mai recente date puse la dispozitie de FIEC (cele din 2014) reflecta realitatea potrivit careia societatile de constructii din UE au avut preponderent comenzi din Asia, Australia si Oceania (28%), America de Nord (26%), Africa (17,8%) si, intr-o masura mai redusa, au lucrat in tari din Orientul Mijlociu (15,1%), respectiv din America de Sud si Centrala (13,1%). In schimb, informatiile din 2015 atesta ca piata europeana de constructii a (re)devenit importanta pentru economia UE-28, valoarea acesteia, de 1.241 miliarde euro, insemnand 8,5% din PIB comunitar si avand o contributie de 43,5% la formarea bruta de capital fix. Forta de munca, estimata - dupa cum se arata anterior - la 14,15 milioane de persoane -, reprezinta 6,4% din numarul total de angajati din UE-28 si 30,9% din angajatii domeniului industrial, in particular. In fine, dar nu in ultimul rand, cele 3,21 milioane de societati de constructii (dintre care cele mai multe in Italia - 550.000, Franta - 443.000 si Spania - 406.000) fac parte, in majoritate, din categoria IMM, dar peste 95% din total lucreaza cu mai mult de 20 de angajati. Pentru a consulta datele FIEC, click aici!
|