Agenda Constructiilor
Marti, 28 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Actualitatea interna - FSDI: Primii pasi in infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii
FSDI: Primii pasi in infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 13 Feb 2017 16:19
Guvernul a adoptat, recent, un memorandum pentru crearea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), ce va fi alcatuit, in principal, din companiile de stat profitabile si care va avea o valoare de peste 10 miliarde euro, conform programului de guvernare. Potrivit memorandumului, scopul FSDI este de a dezvolta si finanta proiecte de investitii rentabile si sustenabile, fiind un mecanism de finantare care va identifica si materializa oportunitati investitionale cu impact in dezvoltarea economica durabila si crearea de noi locuri de munca pe termen lung. In acelasi timp, FSDI va contribui atat la eforturile Romaniei de obtinere a statutului de piata emergenta pentru piata autohtona de capital prin cresterea lichiditatii pe Bursa de Valori Bucuresti, cat si la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinantare a proiectelor de investitii, dupa cum se arata in memorandum.
Statul roman, prin Ministerul Economiei, va fi actionar unic in toata perioada de functionare a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii.
De asemenea, memorandumul prevede constituirea unui grup de lucru interministerial, care sa analizeze modalitatile si forma optima de infiintare a FSDI si din care sa faca parte reprezentanti ai ministerelor implicate, precum si ai altor entitati relevante in dezvoltarea acestui instrument de investitii.
Conform informatiilor incluse in planul de guvernare al coalitiei PSD-ALDE, FSDI va fi alcatuit, in principal, din companiile de stat profitabile, urmand a avea o valoare de peste 10 miliarde euro. "Fondul se va putea folosi de veniturile din dividende ale acestor companii, precum si de veniturile provenite din emisiuni de obligatiuni sau din vanzarea de active neperformante (case de odihna, hoteluri - apartinand unor companii al caror obiect de activitate este cu totul altul). Scopul fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri in domenii prioritare pentru statul roman, care sa se sustina economic (deci, cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau impreuna cu alte fonduri de investitii sau investitori privati", se arata in programul de guvernare.
 
Proiecte de autostrazi, propuse la finantare prin FSDI
Coalitia aflata la putere estimeaza ca fonduri de peste 10 miliarde euro vor intra in economia Romaniei in urmatorii patru ani prin FSDI, banii urmand a fi folositi pentru constructia de fabrici si unitati productive in agricultura si industrie, dar si pentru capitalizarea unor companii de stat, precum Tarom, CFR, Santierul Naval Constanta, CEC, Nuclearelectrica.
Astfel, cele mai mari investitii prin FSDI in urmatorii patru ani se vor realiza in sanatate, prin constructia unui spital republican si a opt spitale regionale. Valoarea totala finantata din FSDI este de circa 3,5 miliarde euro. Alte 3 miliarde euro vor viza constructia de autostrazi si cai ferate rapide, avand prioritate autostrazile care nu pot fi definitivate sau demarate din fonduri europene pana in 2020. "FSDI, impreuna cu alte banci internationale, BEI, BERD si Banca Mondiala, care si-au exprimat deja interesul in discutiile pe care le-am avut, va construi in parteneriat public-privat autostrazi pe care le va detine pentru o perioada de 30 ani si care vor fi cedate inapoi statului roman, pe masura ce bugetul de stat va avea disponibilitati pentru a le rascumpara", se mai arata in programul de guvernare.
Prin FSDI vor putea fi construite 5 autostrazi, dintre care Sibiu-Pitesti este prevazuta a se finaliza din fonduri europene pana in anul 2021. Celelalte patru, daca nu vor fi finantate de la buget, vor fi lansate prin aceste fonduri: Targu Mures - Iasi, Timisoara - Bucuresti (Autostrada Sudului, ce ar trece prin Alexandria), Comarnic - Brasov si Iasi - Bucuresti.
De asemenea, prin acest fond suveran se vor mai aloca sume pentru extinderea transportului feroviar de mare viteza si pentru dezvoltarea industriei de armament (prin extinderea capacitatilor existente).
"Desi bugetul de stat se va diminua, initial, cu 2,6 miliarde lei, bani care nu se vor mai incasa din dividendele companiilor de stat, datorita activitatii economice puternice a FSDI, ulterior se vor incasa la buget sume din taxe si impozite de aproximativ 9 miliarde lei. In acest fel, in 2020, surplusul anual adus la bugetul de stat de catre FSDI va fi de cel putin 6 miliarde lei", au estimat guvernantii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMhiltiABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
MCA
BogArt
GEWISS
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
MAKITA
konsent
EDIT-Structural
strabag nivel 1
CDS
concelex
Ubitech
noark
SIGM
EURO BUILD
AED
Acvatot 2019
Arduro
leviatan
DRS
rigips
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<