Greenpeace: Guvernul incalca regementarile si sustine CEO cu 241 milioane euro |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 09 Apr 2021 12:59 |
Pe 31 martie, prin Ordonanta de Urgenta nr. 21 din 31 martie 2021, Guvernul Romaniei a decis sa acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO) un grant de 241,4 milioane euro, inainte ca investigatia Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare sa fie finalizata. Greenpeace, alaturi de alte organizatii importante de mediu din Europa, sesizeaza printr-o scrisoare comuna aceasta grava incalcare a reglementarilor referitoare la ajutoarele de stat Comisarului European pentru Competitie, Margrethe Vestager.
Conform noii ordonante de urgenta, acest grant de salvare ar fi parte a implementarii planului de restructurare al CEO. Totusi, Romania nu a notificat aceasta masura suplimentara Comisiei Europene si nu a primit autorizarea forului european de a implementa planul de restructurare. Prin urmare, grantul de salvare este ilegal si contravine articolului 108(3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. Mai mult, Romania intentioneaza sa ofere acest ajutor de salvare in conditii mult mai favorabile decat cele care s-au aplicat precedentului ajutor de salvare, aprobat de Comisie in luna februarie 2020.
„Inainte de pronuntarea unei decizii finale, statul membru in cauza nu poate pune in aplicare masurile preconizate.”
(Tratatul privind functionarea Uniunii Europene - PARTEA A TREIA: POLITICILE SI ACTIUNILE INTERNE ALE UNIUNII - TITLUL VII: NORME COMUNE PRIVIND CONCURENTA, IMPOZITAREA SI ARMONIZAREA LEGISLATIVA - Capitolul 1: Regulile de concurenta - Sectiunea 2: Ajutoarele de stat - Articolul 108)
De asemenea, acordand un grant si nu un imprumut, guvernul transfera catre cetateni costurile emisiilor de CO2, care ar trebui sa fie suportate de Complexul Energetic Oltenia, incalcand principiul „poluatorul plateste” asa cum este el descris in articolul 191(2) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.
„In acest moment, Ministerul Energiei se joaca cu focul. Prin adoptarea acestei ordonante de urgenta, domnul Virgil Popescu sfideaza regulile si institutiile europene, periclitand sansele CEO de a obtine finantare si de a se restructura cu adevarat odata cu inchiderea investigatiei.
Sa fie foarte clar: suntem pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, insa nu in orice conditii. Intelegem ca acest proces nu se poate intampla fara sprijin financiar, insa el trebuie acordat in conditiile legii. In acelasi timp, banii publici nu trebuie sa sustina productia de energie din carbune sau alti combustibili fosili toxici. CEO are viitor si perspective de dezvoltare doar daca lasa in urma combustibilii fosili si se concentreaza pe energia regenerabila.” a declarat Vlad Catuna, coordonator de campanii la Greenpeace Romania.
Investigatia aprofundata se afla, pana pe 19 aprilie, in faza de consultari; toate partile interesate sunt invitate sa isi prezinte observatiile referitoare la planul CEO de restructurare si decarbonare. Desi in nota de fundamentare a ordonantei de urgenta mentionate Ministerul Energiei vehiculeaza modificari ale planului initial propus Comisiei, nicio o varianta actualizata nu a fost pusa la dispozitia publicului larg. Practic, partile interesate sa contribuie nu au la dispozitie informatiile necesare pentru a trimite comentarii pertinente in cadrul procesului de consultare publica.
|