Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Ajutoare de stat pentru sectorul energiei regenerabile
GUVERN: Ajutoare de stat pentru sectorul energiei regenerabile
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 12 Apr 2017 19:25
Societatile care-si desfasoara activitatea in sectorul productiei de energie electrica si termica si unitatile administrativ-teritoriale/asociatiile de dezvoltare intracomunitara care produc energie electrica din surse regenerabile vor putea beneficia de ajutoare de stat, bugetul total alocat schemei fiind de 100,6 milioane euro, pentru urmatorii 4 ani, informeaza un comunicat al Executivului.
„Potrivit unei hotarari adoptate in sedinta Guvernului din 12 aprilie a.c., implementarea schemei de ajutor de stat are ca obiective cresterea resurselor de energie din surse de energie mai putin exploatate, majorarea ponderii energiei regenerabile in totalul consumului de energie primara, precum si reducerea emisiilor de bioxid de carbon in atmosfera (prin inlocuirea unei parti din cantitatea de combustibili fosili consumati in fiecare an - carbune, gaz natural etc.). Prin realizarea acestor proiecte, se urmareste cresterea cu 60 MW a capacitatii instalate de producere a energiei electrice si energiei termice din biomasa, biogaz si surse geotermale”, se mai arata in comunicat.
Oficialii Executivului mai explica faptul ca, din bugetul total alocat schemei de ajutor de stat, 85% reprezinta fonduri europene nerambursabile, asigurate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar diferenta de 15% reprezinta fonduri de cofinantare publica, asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) si de la bugetele locale.
„Ajutorul maxim care poate fi acordat pentru un proiect de investitii nu poate depasi 15 milioane de euro, iar numarul maxim de beneficiari de ajutor de stat in cadrul schemei a fost estimat la 40 de entitati. Noua schema de ajutor de stat se aplica pana la data de 31 decembrie 2020”, sustin membrii Guvernului.
Companiile din domeniu se pot inscrie pentru ajutorul de stat
Schema de ajutor de stat se adreseaza intreprinderilor mari, mijlocii sau mici, precum si unor microintreprinderi, inclusiv intreprinderi nou-infiintate, ale caror conturi nu au fost aprobate, care au inscrisa in statutul societatii activitatea privind producerea de energie electrica/termica, potrivit diviziunii 35: „Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat” din codurile CAEN. De asemenea, ca beneficiari, pot fi stabilite si unitatile administrativ-teritoriale/subdiviziunile administrativ-teritoriale sau asociatiile de dezvoltare intercomunitara. Prin sprijinul acordat, se finanteaza urmatoarele tipuri de investitii: realizarea si/sau modernizarea capacitatilor de productie a energiei electrice si/sau termice din biomasa si biogaz; realizarea si/sau modernizarea capacitatilor de productie a energiei termice din apa geotermala. Potrivit Executivului, actuala schema de ajutor de stat a fost elaborata in conformitate cu Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 si contribuie la implementarea prevederilor specifice din reglementarile comunitare si nationale, precum si ale strategiilor si politicilor nationale.
Cogenerarea, sprijinita tot prin ajutor de stat
O alta hotarare, adoptata in aceeasi sedinta, prevede ca si investitiile in cogenerare de inalta eficienta vor fi sprijinite printr-o schema de ajutor de stat, valabila tot pana la finele anului 2020. In acest caz, beneficiari ar putea fi 50 de intreprinderi (numar estimat), iar sustinerea se adreseaza intreprinderilor mari, mijlocii si mici (inclusiv microintreprinderi), pentru capacitatile nou instalate sau renovate. „Schema de ajutor se aplica pentru proiectele care propun ca actiuni realizarea/modernizarea centralelor electrice de cogenerare de inalta eficienta (maximum 8 Mwe) pe gaz natural si biomasa la nivelul intreprinderilor, respectiv realizarea sau modernizarea centralelor electrice de cogenerare de inalta eficienta care utilizeaza gaze reziduale provenite din procese industriale la nivelul intreprinderilor. Bugetul total alocat schemei de ajutor de stat este de 81,1 milioane euro, din care 85% reprezinta fonduri europene nerambursabile asigurate din Fondul European de Dezvoltare Regionala si 15% reprezinta fonduri de cofinantare publica asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul MDRAPFE. Furnizorul ajutorului de stat este Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management a Programului Operational Infrastructura Mare. Ajutorul se acorda sub forma de alocari financiare nerambursabile, dar suma maxima care se poate atribui pentru un proiect de investitii nu poate depasi 15 milioane de euro. Potentialii beneficiari sunt societatile din industrie, administratorul unui parc industrial sau distribuitorul de energie termica al unui parc industrial cu consumuri energetice de peste 200 tep/an, care pot dovedi un necesar util de energie termica pentru procesele industriale cu o durata de minim 4.000-5.000 de ore/an si care necesita simultan si o cantitate suficienta de energie electrica asigurata de grupuri de cogenerare. Beneficiarii pot depune proiecte numai individual, nu in parteneriat incheiat exclusiv in scopul depunerii aplicatiilor de finantare. Investitia/investitiile din cadrul proiectului nu trebuie sa mai fi beneficiat de finantare din fonduri publice, in ultimii cinci ani inainte de data depunerii cererii de finantare, cu exceptia studiilor preliminare (studiul de prefezabilitate, analiza geo-topografica, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de executie)”, informeaza biroul de presa al Guvernului.
***
In prezent, productia totala de energie din surse regenerabile este de 6.550 ktep (tep - adica tone echivalent petrol). Potentialul tehnic ramas neutilizat este de aproximativ 8.000 ktep, cu urmatoarele proportii: biomasa si biogaz (47%), energie solara si eoliana (19% fiecare), energie hidroelectrica (14%), respectiv energie geotermala (2%). Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
MAKITA
quadratum
Acvatot 2019
Ubitech
concelex
strabag nivel 1
rigips
ERBASU CONSTRUCT
viarom
ness project
noark
theda mar
CDS
CONCEPT STRUCTURE
FRONTALE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander