GUVERN: Aprobare Program Multianual de Investitii in Cultura de 1 miliard de euro |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 20 Iul 2018 06:31 |
Guvernul a aprobat joi, 19 iulie 2018, ordonanta de urgenta prin care vor fi alocate multianual fonduri in valoare de un miliard de euro pentru achizitia, restructurarea si construirea de monumente istorice, biblioteci si muzee, conform programului de guvernare si prevederilor din Conventia Nationala pentru Cultura, informeaza un comunicat al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale (MCIN).
In consecinta, membrii Guvernului au adoptat Ordonanta de Urgenta pentru aprobarea Programului de investitii in domeniul Culturii, prin care se aproba in bugetul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, pentru implementarea programului, alocarea sumei de un miliard de euro, pe baza careia se pot incheia contracte de finantare multianuale.
„Guvernul Romaniei a facut astazi un pas extrem de important in directia corecta, tinand cont de necesitatea reglementarii de urgenta a asigurarii fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice care se afla intr-o avansata stare de degradare si pentru care exista riscul semnificativ de a disparea in timp scurt. Din pacate, ani multi de dezinteres administrativ si politic ne-au adus in situatia actuala in care, din cauza lipsei de fonduri, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale se afla in imposibilitatea de a exercita dreptul de preemtiune cu privire la imobile monumente istorice si bunuri culturale mobile clasate, statul roman pierzand astfel sansa de a achizitiona bunuri de valoare inestimabila pentru patrimoniul sau cultural. Guvernul Romaniei arata, cu acest prilej, ca sustine imbunatatirea si modernizarea societatii romanesti prin crearea unui sistem de prioritati culturale, fiind absolut necesara dezvoltarea unui mecanism transparent si competitiv de achizitii, care sa inlesneasca intrarea in patrimoniul national a creatiilor contemporane de valoare”, a declarat, dupa adoptarea actului normativ, George Ivascu, ministrul Culturii si Identitatii Nationale.
Potrivit comunicatului, „Guvernul Romaniei sustine imbunatatirea si modernizarea societatii romanesti prin crearea unui sistem de prioritati culturale, in functie de obiectivele programului de guvernare si in acord cu obiectivele majore strategice cuprinse in Conventia Nationala pentru Cultura, votata in Congresul PSD din luna martie a acestui an”.
Sumele vor fi utilizate si pentru constructia de obiective culturale
In consecinta, in conformitate cu ordonanta, Programul de investitii in domeniul Culturii prevede finantarea mai multor categorii de cheltuieli de investitii, astfel:
- achizitia de imobile monumente istorice si de bunuri culturale mobile clasate, prin exercitarea dreptului de preemtiune al statului, in conditiile legii;
- construirea de obiective culturale, reprezentand constructii cu destinatie culturala sau in care se desfasoara activitati in domeniul cultural, de informare si de educatie permanenta, se ofera servicii culturale de utilitate publica, cu rol in asigurarea coeziunii sociale si a accesului la informatie;
- realizarea de lucrari de interventie, reabilitare si/sau modernizare, consolidare, restaurare si punere in valoare a monumentelor istorice, definite la art. 3, lit. a), din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificarile si completarile ulterioare, inscrise in Lista monumentelor istorice, actualizata, cu respectarea prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- realizarea de lucrari de interventie, reabilitare si/sau modernizare, consolidare, restaurare si punere in valoare a obiectivelor culturale cum ar fi biblioteci, muzee, centre culturale, institutii de spectacole sau concerte, si alte obiective cu destinatie culturala.
Beneficiarii programului sunt autoritatile administratiei publice centrale, inclusiv Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, precum si institutiile aflate in subordine, indiferent de sistemul de finantare, precum si autoritatile administratiei publice locale.
„Prin asigurarea de urgenta a unui mecanism de finantare care sa permita realizarea de investitii in domeniul culturii, se asigura realizarea interesului general care vizeaza respectarea principiului constitutional referitor la dreptul privind accesul la cultura. Statul are obligatia de a adopta masuri care sa asigure conservarea patrimoniului cultural aflat astazi, in ansamblul sau, intr-o criza care trebuie stopata. Si pentru ca eu cred din tot sufletul in Educatie prin Cultura, cred ca in anul Centenarului Marii Uniri este momentul oportun ca din Romania mea, din Romania ta, din Romania lui, sa incepem sa facem Romania noastra”, a concluzionat ministrul Culturii si Identitatii Nationale. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
|