GUVERN: Fonduri pentru infrastructura si imprumut pentru cofinantare |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 19 Aug 2015 19:36 |
Pe agenda de lucru a sedintei Guvernului din 19 august a.c. (prima dupa o vacanta estivala), membrii Executivului au aprobat, printre altele, mai multe hotarari sau ordonante ce vizeaza lucrarile de infrastructura. Astfel, printr-o hotarare, Guvernul a decis repartizarea pe judete a sumei de 300 de milioane de lei pentru finantarea lucrarilor la drumurile judetene si comunale. Alocarile pe judete au fost realizate in functie de lungimea drumurilor si de capacitatea financiara a fiecarui judet in parte. “Practic, primul criteriu urmareste repartizarea direct proportionala a banilor, in functie de lungimea drumurilor din judetul respectiv. Criteriul privind capacitatea financiara se aplica invers proportional, in asa fel incat s-au alocat sume de bani mai mari pentru judetele cu o capacitate financiara redusa. Cele doua principii asigura repartizarea echilibrata a banilor pe judete, ceea ce va contribui la reducerea discrepantelor dintre ele”, informeaza reprezentantii autoritatii centrale. In consecinta, toate cele 41 de judete, ce includ 2.861 de comune, vor primi fonduri pentru reabilitarea infrastructurii, sumele fiind cuprinse intre 5,58 milioane de lei pentru Ilfov si 8,53 milioane de lei in Vaslui.
Totodata, prin memorandum, Guvernul a avizat acordul de principiu privind contractarea unor facilitati de finantare de la Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare cumulata de pana la 700 de milioane de euro. Fondurile vor fi destinate acoperirii partiale a contributiei bugetului de stat la Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Capital Uman si anumite axe prioritare din Programul Operational Infrastructura Mare.
„Potrivit strategiei de management a datoriei publice pentru perioada 2015-2017, Ministerul Finantelor Publice are in vedere continuarea parteneriatului cu institutiile financiare internationale pentru a beneficia de termenii si conditiile avantajoase oferite de aceste institutii. Astfel, facilitatea BEI reprezinta o sursa de finantare a deficitului bugetului de stat in conditii favorabile, imprumutul urmand sa fie acordat pe o perioada de pana la 15 ani, cu pana la 5 ani perioada de gratie si la costuri de finantare foarte reduse. BEI si-a manifestat disponibilitatea de a sprijini in continuare eforturile Guvernului in vederea finantarii deficitului bugetar, creat ca urmare a asigurarii cofinantarii proiectelor si cresterii gradului de absorbtie al fondurilor europene pentru noua perioada de programare 2014-2020. Astfel, la Programul Operational Infrastructura Mare se propune o facilitate de finantare de pana la 300 de milioane de euro pentru sustinerea investitiilor de mediu din cadrul programului, respectiv: conservarea si protectia mediului si promovarea utilizarii eficiente a resurselor, protejarea si conservarea biodiversitatii, promovarea adaptarii la schimbarile climatice, a prevenirii si gestionarii riscurilor etc. La celelalte programe, inclusiv pentru anumite axe prioritare selectate in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare, se propune o facilitate de finantare de pana la 400 de milioane de euro pentru a sprijini investitiile in cercetare-dezvoltare, tehnologia informatiei, e-guvernare, inovatie, investitiile in capitalul uman in sectoare-cheie, inclusiv sprijin pentru sectorul IMM, educatie si instruire, incluziune sociala si ocuparea fortei de munca, investitii in domeniul energiei, respectiv reabilitarea siturilor poluate si cresterea calitatii aerului”, subliniaza oficialii guvernamentali.
Studii de prefezabilitate pentru constructia unor centre aflate in subordinea Ministerului Justitiei
In aceeasi sedinta, membrii Executivului au autorizat, printr-o hotarare, Ministerul Justitiei, ca prin Administratia Nationala a Penitenciarelor sa efectueze cheltuieli pentru achizitia a doua studii de prefezabilitate destinate construirii a doua penitenciare in comuna Berceni, judetul Prahova si in municipiul Caracal, judetul Olt. Fondurile necesare achizitiei celor doua studii sunt in valoare de un milion de lei si se suporta din bugetul aprobat al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, din sumele alocate printr-o hotarare anterioara de guvern. “Cele doua penitenciare vor dispune de o capacitate de cazare de 1.000 de locuri, fiind construite in conformitate cu standardele impuse de Uniunea Europeana. Potrivit acestora, se va asigura o suprafata de 4 mp pentru o persoana privata de libertate cazata la comun, respectiv 9 mp pentru o persoana privata de libertate cazata individual”, informeaza un comunicat al Guvernului.
In alta ordine de idei, urgentarea initierii lucrarilor la autostrada Lugoj-Deva s-a aflat la randul sau in atentia Executivului, ce a aprobat, printr-o hotarare, declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul suplimentar al acestui obiectiv de utilitate publica, de interes national. Cele 1.582 de proprietati (terenuri extravilane) care urmeaza a fi expropriate se afla pe raza localitatilor Dumbrava, Faget si Margina, din judetul Timis si a localitatilor Lapugiu de Jos, Dobra, Gurasada, Ilia si Branisca, din judetul Hunedoara. “Lungimea viitoarei autostrazi va fi de 99,5 km, lucrarile fiind impartite pe patru loturi - si anume 1: Traian Vuia – Sanovita (27,4 km), 2: Cosevita – Traian Vuia (28,6 km), 3: Ilia – Cosevita (21,2 km) si 4: Soimus – Ilia (22,1 km)”, se mai precizeaza in documentele elaborate de Guvern.
De asemenea, Guvernul a aprobat si va supune dezbaterii publice un proiect de hotarare prin care se stabilesc Strategia Nationala si Planul National pentru Gestionarea Siturilor Contaminate. “Inventarul national al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului a fost actualizat in luna noiembrie 2013, iar pe baza datelor obtinute de la autoritatile publice locale s-a constatat un total de 1.183 de situri potential contaminate, judetele cu cele mai multe astfel de amplasamente fiind Giurgiu (223), Arges (111) si Maramures (109). Numarul de situri contaminate a inregistrat un total de 210, cele mai afectate judete fiind Hunedoara si Caras-Severin. Judetele in care se afla cele mai putine zone poluate sunt Iasi, Tulcea si Satu Mare. Costurile estimative pentru evaluarea riscurilor si remedierea celor 1.183 de situri potential contaminate se ridica la 7,145 miliarde euro, iar in cazul celor 210 situri contaminate, la un total de 1,264 miliarde euro, investitii ce vor fi asigurate prin accesarea de fonduri structurale UE, prin finantare de catre stat, dar si prin finantari externe si resurse alocate de sectorul privat”, se mentioneaza in expunerea de motive a acestui proiect legislative, al carui scop il constituie, printre altele, “crearea de oportunitati pentru aparitia unor noi locuri de munca si a premiselor pentru dezvoltarea pietei imobiliare in zonele regenerate”.
***
In fine, dar nu in ultimul rand, la inceputul sedintei de guvern, seful Executivului a reiterat cateva dintre obiectivele primordiale ce vor fi urmarite in continuare. „Vom duce mai departe cel mai important obiectiv, acela de a avea crestere economica, mai ales ca dupa primul semestru PIB s-a majorat cu 3,7%. Din acest punct de vedere este foarte importanta aprobarea si promulgarea cat mai rapida, pana la finele lunii august a.c., a Codului Fiscal, in care TVA sa se reduca de la 24% la 20% (ceea ce, coroborat cu TVA de 9% la alimente, inseamna 16% in medie), iar celelalte lucruri care privesc alte taxe si impozite pot fi discutate de catre oamenii politici. Mai mult, cele patru puncte de TVA, care inseamna un impact negativ de 7 miliarde lei, daca exista crestere economica, in conditiile unei organizari in continuare bune a ANAF si cu cheltuieli inutile pe care le eliminam, nu reprezinta in niciun caz nicio problema pentru economie. In primele sase luni a.c. am incasat zece miliarde lei in plus, prognozand ca anul viitor sa incasam suplimentar macar sapte miliarde lei”, a declarat premierul Victor Ponta. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
|