Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Hotarare pentru inchiderea unitatilor ce nu respecta normele anti-incendiu
GUVERN: Hotarare pentru inchiderea unitatilor ce nu respecta normele anti-incendiu
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 04 Nov 2015 15:26
Una dintre ultimele hotarari adoptate de Guvernul demis (prin depunerea mandatului, in cursul zilei de 4 noiembrie a.c., de catre fostul prim-ministru, Victor Ponta) a vizat, in urma tragediei ce a avut loc la clubul Colectiv, din Capitala (ce s-a soldat cu 32 de persoane decedate si cu 135 de raniti internati actualmente in spitale), stabilirea criteriilor pentru oprirea functionarii unitatilor care incalca normele de securitate la incendiu.
Potrivit hotararii aprobate in sedinta din 3 noiembrie 2015, atributiile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) au fost extinse, in sensul ca inspectorii ISU pot sigila constructiile si amenajarile operatorului economic in punctul de lucru in care constata incalcarea reglementarilor privind siguranta la incendiu. Potrivit legislatiei in vigoare pana la data prezentei reglementari, ISU putea dispune doar oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor, ceea ce nu era de natura sa garanteze incetarea de fapt a functionarii. „Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern completeaza Legea nr. 307/2006 si Legea nr. 170/2015 privind apararea impotriva incendiilor, care prevad si alte sanctiuni pentru nerespectarea normelor privind securitatea la incendiu. De asemenea, in scopul cresterii nivelului de securitate la incendiu, s-au stabilit o serie de criterii cumulative pe baza carora se poate dispune oprirea functionarii ori utilizarii cladirilor si spatiilor amenajate in cladiri, cu aria de desfasurare mai mare de 200 mp, avand destinatia de comert, cultura si turism. Actul normativ vizeaza atat cladirile si spatiile autorizate din punct de vedere al securitatii la incendiu, cat si pe cele care nu sunt autorizate”, informeaza reprezentantii fostului Executiv.
Vor fi verificate toate constructiile comerciale, spatiile culturale si de turism cu suprafete de peste 200 mp, indiferent daca sunt sau nu autorizate
Potrivit noii legi, in cazul constructiilor sau amenajarilor cu o suprafata mai mare de 200 mp, avand destinatia de comert, cultura si turism, autorizate din punct de vedere al securitatii la incendiu, dispunerea masurii complementare de oprire a functionarii se face in oricare din urmatoarele situatii, cand se constata: depasirea cu mai mult de 10% a numarului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizatia de securitate la incendiu; depasirea numarului de niveluri supraterane fata de valoarea de referinta admisa pentru cladirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/ grad de rezistenta la foc; desfiintarea unei cai de evacuare atunci cand, potrivit reglementarilor tehnice specifice, se impun doua sau mai multe cai de evacuare, in concordanta cu valoarea de referinta; reducerea prin elemente de constructie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinta a inaltimii/ latimii cailor de evacuare, in conditiile in care deficienta nu poate fi inlaturata pe timpul controlului; desfiintarea instalatiilor/ sistemelor de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare si avertizare la incendiu, precum si a celor de iluminat de securitate pentru evacuare.
Hotararea mai prevede ca valorile de referinta pentru aceste criterii sunt cele cuprinse in documentatiile tehnice aferente autorizatiilor de securitate la incendiu, emise de inspectoratele pentru situatii de urgenta, raportate la cerintele reglementarilor tehnice indicate in documentatia care a stat la baza obtinerii autorizatiei.
In cazul constructiilor sau amenajarilor cu suprafata mai mare de 200 mp, avand destinatia de comert, cultura si turism, care nu au autorizatie de securitate la incendiu, dispunerea masurii complementare de oprire a functionarii se face atunci cand inspectorii ISU constata oricare din urmatoarele situatii: depasirea numarului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci si restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referinta; depasirea numarului de niveluri supraterane fata de valoarea de referinta admisa pentru cladirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/ gradul de rezistenta la foc; neasigurarea numarului minim de cai pentru evacuare, fata de valoarea de referinta; reducerea prin elemente de constructie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinta a inaltimii/ latimii cailor de evacuare, in conditiile in care deficienta nu poate fi inlaturata pe timpul controlului; neechiparea  cu instalatii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare si avertizare la incendiu, in concordanta cu valoarea de referinta; neechiparea cu instalatii/sisteme de desfumare ori instalatii de iluminat de securitate pentru evacuare, in concordanta cu valoarea de referinta; existenta unor categorii de constructii sau amenajari la care nu au fost identificate data realizarii documentatiei tehnice de autorizare a lucrarilor de constructii sau momentul punerii in functiune.
De asemenea, valorile de referinta pentru aceste criterii sunt cele cuprinse in reglementarile tehnice specifice in vigoare la data realizarii documentatiei tehnice de autorizare a lucrarilor de constructii sau la momentul punerii in functiune.
Personalul ISU va colabora cu Politia si Jandarmeria
„Constatarea situatiilor mentionate anterior se va face de catre personalul inspectoratelor pentru situatii de urgenta, cu sprijinul, dupa caz, al personalului desemnat din cadrul Politiei Romane sau Jandarmeriei Romane. Totodata, masura de oprire a functionarii ori utilizarii cladirilor ori spatiilor amenajate se realizeaza pana la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, iar in situatia depasirii cu 10% a numarului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizatia, masura complementara de oprire a functionarii ori utilizarii cladirilor ori spatiilor amenajate se dispune pentru 60 de zile calendaristice, incepand cu data comunicarii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor”, mai sustin oficialii guvernamentali.
*** 
Actul normativ instituie obligatia autoritatilor competente in emiterea autorizatiilor de construire sa puna la dispozitia reprezentantilor inspectoratelor pentru situatii de urgenta documentele care au stat la baza obtinerii acestora, precum si elementele de identificare ale constructiei, data si numarul autorizatiei, denumirea lucrarilor executate, precum si data realizarii documentatiei tehnice de autorizare a constructiilor. Potrivit Hotararii Guvernului nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu, cu modificarile si completarile ulterioare, suprafata minima a cladirilor sau spatiilor amenajate in cladiri cu destinatia de comert, cultura si turism supuse avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu este de 200 mp. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
 
UPDATE: In ceea ce priveste strict situatia politica, premierul demisionar, Victor Ponta, a precizat ca la data de 4 noiembrie a.c., de la ora 16.00, va avea loc ultima sedinta a acestui Guvern, dupa care, in cursul serii, demisia efectiva a prim-ministrului va fi transmisa presedintelui Klaus Iohannis. Potrivit legilor in vigoare si Constitutiei, presedintele urmeaza sa desemneze un prim-ministru interimar, care va asigura functionarea Executivului pana in momentul formarii noului Guvern, in acest sens, in mass-media, vehiculandu-se mai multe propuneri, printre care se afla si o eventuala nominalizare a ministrului Apararii Nationale, Mircea Dusa (la propunerea lui Victor Ponta). In orice caz, potrivit articolului 110 din Constitutia Romaniei, Guvernul al carui mandat a incetat prin demisia prim-ministrului "indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern" si, in aceste conditii, atributiile prim-ministrului interimar vor fi restranse.
 
N.R. - Pentru a nu degenera intr-o criza, ce va avea grave repercusiuni economice, actuala situatie politica trebuie rezolvata cat mai rapid. Potrivit unor surse politice, principalele partide parlamentare au stabilit initial eventuale propuneri de prim-ministru, cu care se vor prezenta, atunci cand va fi momentul, la Palatul Cotroceni pentru consultari si negocieri, printre care se afla Vasile Dancu, George Maior sau Valeriu Zgonea, din partea PSD, respectiv Catalin Predoiu sau Dacian Ciolos, din partea PNL (partid care, insa, sustine mai curand initierea alegerilor anticipate, posibile insa doar prin desemnarea consecutiva, de catre presedintele tarii, a unui candidat care sa nu intruneasca acceptul Parlamentului si a carui nominalizare sa fie respinsa de doua ori de forul legislativ). O alta varianta ce se vehiculeaza ar fi formarea unui guvern de tehnocrati, sustinuti de o majoritate parlamentara, dar aceasta optiune este cea mai putin probabila. In sedinta actualei coalitii de guvernare, s-a stabilit ca Mircea Dusa sa fie propus in aceasta seara presedintelui pentru functia de premier interimar, insa ramane de vazut daca propunerea va fi acceptata de Klaus Iohannis. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
ness project
leviatan
viarom
EDIT-Structural
siniat
MAKITA
theda mar
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
rigips
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
CDS
noark
Ubitech
concelex

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander