Agenda Constructiilor
Miercuri, 08 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Programul "Prima Casa" continua sa stimuleze procesul de creditare imobiliara
GUVERN: Programul "Prima Casa" continua sa stimuleze procesul de creditare imobiliara
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 20 Dec 2012 07:32
In cadrul unui proiect de hotarare publicat pe portalul Ministerului Finantelor Publice (MFP) se arata ca Guvernul Romaniei va aloca si in 2013 un plafon de garantii, in valoare de 200 milioane de euro, care va permite acordarea a aproximativ 5.000 de credite imobiliare de tip "Prima Casa", in conditiile in care doar programul guvernamental a reusit in ultimii ani sa stimuleze piata imprumuturilor ipotecare, cu un efect mai putin vizibil asupra anumitor segmente ale sectorului de constructii. Daca se va concretiza, aceasta masura ar determina o reinitiere a programului "Prima Casa", aflat la etapa a V-a. In orice caz, in faza actuala de programare (a IV-a), fondul de garantare a fost suplimentat, pentru a permite cresterea plafonului garantiilor pana la 200 milioane de euro. Adoptata prin hotarare a guvernului in luna iunie a.c., decizia a fost explicata de viceprim-ministrul din acel moment, Florin Georgescu, acesta aratand faptul ca "Prima Casa are plafoane de garantare cam la 95% din bancile din sistem ce acorda credite cetatenilor care doresc sa acceseze acest program. Exista, insa, doua - trei entitati bancare ce si-au consumat plafonul acordat si de aceea, la nivelul intregului program, s-a suplimentat suma de garantare cu echivalentul a 200 de milioane de euro. Avand in vedere faptul ca mecanismul de garantare presupune ca 50% din suma acordata drept imprumut este garantata de stat si 50% este finantata pe baza riscului luat de imprumutator, de creditor, de banca respectiva, practic, este vorba de disponibilitatea unui plafon de indatorare de 400 de milioane de euro, adica dublul celui nominal, de 200 de milioane de euro. Aceasta masura asigura in continuare fluenta programului si buna lui desfasurare". Data fiind suplimentarea respectiva, sumele din prezent ar trebui sa fie suficiente cel putin pana la jumatatea anului viitor, iar bancile care nu utilizeaza pana la sfarsitul acestui an fondurile alocate le-ar putea folosi si in 2013. In masura in care proiectul MFP va fi aprobat, bancile vor putea beneficia de alocarea noului plafon de 200 milioane de euro imediat dupa ce au epuizat sumele anterioare, "evitandu-se astfel instalarea panicii provocate de oprirea creditarii persoanelor fizice care au intreprins demersuri si au efectuat cheltuieli pentru a intra in program, respectiv au semnat antecontracte de vanzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vanzare-cumparare", dupa cum se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.
Peste 74.000 de credite acordate din 2009 pana in prezent
Comentand posibila decizie a guvernantilor – care ar putea stimula procesul de creditare extrem de restrictiv din prezent – unii reprezentanti din mediul bancar sustin ca proiectul de hotarare este binevenit, deoarece la finele anului in curs se observa deja o sporire a cererii pentru imprumuturile garantate prin programul "Prima Casa", cel mai probabil "din cauza incertitudinii in privinta continuarii programului in 2013". Cu toate acestea, o stopare a programului este improbabila, chiar daca informatiile publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) confirma majorarea gradului de indatorare. "Soldul creditelor ipotecare a crescut in perioada crizei economice, in buna masura, datorita imprumuturilor acordate prin programul guvernamental respectiv. Astfel, in primele zece luni din 2012, creditele pentru locuinte au avut un avans de 6,21% comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand pana la echivalentul a 8,2 miliarde euro, in conditiile in care doar componenta in euro a inregistrat o crestere de 7,7%, pana la 6,86 miliarde euro", informeaza expertii BNR. Oficialii bancii centrale mai arata ca, din momentul lansarii programului, in iulie 2009, bancile au acordat peste 74.000 de credite tip "Prima Casa", valoarea acestora depasind 2,9 miliarde de euro. In primele zece luni ale acestui an, numarul de garantii acordate de stat in cadrul programului "Prima Casa" s-a ridicat la peste 22.000, garantiile depasind 415 milioane de euro. Aproximativ 85% dintre persoanele care contracteaza un imprumut „Prima Casa“ au sub 35 de ani, iar valoarea finantarii este de circa 40.000 de euro. In cea de-a patra etapa a programului guvernamental, derulata in acest an, s-au inscris 16 banci: BCR, BRD, CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, OTP Bank, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole (fosta Emporiki Bank), Leumi Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Bancpost, Alpha Bank, Millennium Bank, Piraeus Bank, Banca Romaneasca si RIB. Dintre cele mentionate anterior, primele noua au solicitat deja alocarea de sume din plafonul suplimentar de 200 milioane de euro stabilit in vara acestui an. In conformitate cu legislatia actuala, sumele respective pot fi utilizate numai pana la 31 decembrie 2012. Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata din plafonul alocat pentru acest an va fi publicata pe portalurile Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si Ministerului Finantelor Publice pana la cel tarziu 15 ianuarie 2013.
***
Dupa cum se cunoaste, in cadrul programului "Prima Casa", Guvernul Romaniei – prin intermediul Ministerului Finantelor Publice – garanteaza in proportie de 50% creditul ipotecar contractat de catre un beneficiar-persoana fizica, in vederea achizitiei sau constructiei unei unitati locative. Imprumutul respectiv poate fi contractat si de proprietarii de locuinte cu o suprafata mai mica de 50 de metri patrati. Avansul minim este de 5% din valoarea locuintei, in conditiile in care, in cazul unui imprumut clasic, avansul minim poate ajunge pana la 25%. Dobanda stabilita pentru creditele tip "Prima Casa" nu poate depasi 4 puncte procentuale plus EURIBOR la trei luni pentru imprumuturile in moneda europeana, respectiv 2,5 puncte procentuale plus ROBOR la trei luni pentru cele in lei.
NOTA: In sedinta de marti, 18 decembrie 2012, Guvernul a decis ca programul "Prima casa" sa continue si anul viitor, dar cu garantii emise in limita diferentei ramase neutilizate din plafonul alocat pentru acest an, fara vreo prevedere legata de stabilirea la acest moment a unui plafon suplimentar de garantii. Astfel, Executivul informeaza ca a adoptat, marti, o hotarare care reglementeaza un set de masuri menite sa asigure derularea programului fara sincope, creandu-se "premisele" utilizarii integrale a plafonului alocat pe anul 2012 si stabilirea unui plafon suplimentar pentru anul viitor. "Pentru a se asigura continuarea programului in conditii optime, se propune ca in anul 2013 sa se poata emite garantii cu incadrarea in limita diferentei ramase neutilizate din plafonul alocat pentru 2012", transmite Guvernul. Sursa citata nu adauga nicio mentiune privind cuantumul unui eventual plafon suplimentar de garantii pentru anul viitor. 
NOTA 2: In aceeasi sedinta s-a mai adoptat o ordonanta ce modifica programul „Prima Casa”, Guvernul motivand ca, in practica de pana acum, au aparut numeroase situatii care necesita sa fie reglementate in favoarea imprumutatilor. "Intrucat Codul civil reglementeaza in mod expres garantia vanzatorului pentru viciile bunului vandut, garantie care se aplica si in cazul locuintelor, este necesara modificarea legislatiei in vigoare in sensul de a permite novarea obiectului contractului de garantare, cu conditia ca valoarea locuintei dobandite de catre beneficiar in urma novatiei sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat, la care se adauga valoarea avansului. Actul normativ urmareste asigurarea unui tratament egal pentru beneficiarii care au achizitionat o locuinta de la un dezvoltator imobiliar care poate oferi la schimb o alta locuinta corespunzatoare calitativ, in raport cu cei care au achizitionat locuinta de la o persoana fizica, spre exemplu, care nu are aceasta posibilitate. Intrucat persoanele fizice, care au achizitionat locuinte de la un alt vanzator decat un dezvoltator imobiliar, nu pot beneficia de inlocuirea locuintei, se reglementeaza posibilitatea acestora de a accesa programul pentru a doua oara, achizitionand o alta locuinta, urmand ca aspectele tehnice sa fie detaliate la nivelul normelor de implementare. Ordonanta raspunde unor necesitati izvorate din practica si creeaza conditii pentru administrarea supla a portofoliului de garantii si pentru cresterea cadrului de utilizare a plafonului de garantii, cu consecinte directe asupra dezvoltarii pietei imobiliare si sectoarelor acesteia", sustine Executivul. Pentru informatii suplimentare, www.mfinante.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
noark
MAKITA
quadratum
viarom
concelex
Ubitech
siniat
ERBASU CONSTRUCT
rigips
Acvatot 2019
ness project
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
theda mar
strabag nivel 1
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander