GUVERNUL infiinteaza Comitetul de monitorizare a PNRR, cu rol consultativ |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 24 Feb 2022 10:50 |
Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea privind organizarea si functionarea Comitetului de monitorizare a Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (CM PNRR).
„Identificarea timpurie a provocarilor si dialogul social constant reprezinta instrumentele cheie pentru ca reformele si investitiile asumate prin PNRR sa poata fie implementate in termenele asumate. Acest Comitet de monitorizare joaca un rol important in deblocarea unor eventuale blocaje, dar si pentru coagularea de solutii pe care mediul asociativ le poate furniza’’, a declarat Dan Vilceanu, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.
CM PNRR este un organism interinstitutional, cu rol consultativ, de informare si dezbatere fara personalitate juridica, condus de un presedinte, reprezentat de ministrul investitiilor si proiectelor europene si are in componenta un numar impar de membri, reprezentanti ai:
- organizatiilor neguvernamentale, selectate prin apel de candidaturi de catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, in baza gradului de reprezentativitate al acestora;
- sindicatelor;
- patronatelor;
- structurilor asociative ale administratiei publice locale, respectiv: Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Oraselor din Romania si Asociatia Comunelor din Romania;
- alte forme asociative de interes general, constituite potrivit legii.
CM PNRR isi va desfasura activitatea pe baza unui regulament de organizare si functionare, care urmeaza a fi dezbatut si aprobat in cadrul primei reuniuni a CM PNRR (in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Hotararii privind organizarea si functionarea Comitetului de monitorizare a Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei). Principalele atributii exercitate sunt:
- urmarirea progresului implementarii investitiilor si reformelor (R/I) din cadrul PNRR, inclusiv prin asigurarea implicarii partenerilor sociali si societatii civile in aceasta etapa; informarea membrilor cu privire la stadiul implementarii PNRR;
- realizarea activitatii de consultare a membrilor in scopul identificarii de solutii in eventualitatea unor blocaje in implementarea R/I;
- dezbaterea aspectelor care reies din procesul de implementare efectiva a PNRR;
- informarea membrilor cu privire la contributia PNRR pentru indeplinirea obiectivelor strategiilor si programelor nationale, precum si a strategiilor Uniunii Europene.
In realizarea atributiilor sale, CM PNRR poate formula recomandari prin votul majoritatii simple a membrilor. Secretariatul CM PNRR se asigura de catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene.
Infiintarea CM PNRR era o obligatie prevazuta de art. 7^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 155/2020 privind unele masuri pentru elaborarea PNRR necesar Romaniei pentru accesarea de fonduri externe rambursabile si nerambursabile in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta.
|