Incertitudinea globala si cererea in scadere duc la cresterea stocurilor in 2019 |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 16 Iul 2019 06:43 |
In martie 2019, raportul dintre stocuri si noile comenzi ale companiilor active in zona euro a atins un nou prag maxim, reprezentand cel mai inalt nivel de la criza din 2012 si mult peste media globala. Starea de incertitudine in ceea ce priveste perspectivele economiei mondiale si activitatile de aprovizionare anticipata cu materii prime conteaza cu o cota de aproape 30% la cresterea stocurilor. Analistii companiei de consultanta Euler Hermes, care au elaborat un raport in acest sens si au identificat problemele respective, estimeaza ca stocurile se afla, in prezent, intre 20% si 30% peste pragul considerat a fi normal, in timp ce nivelul cererii este in principiu acelasi sau inregistreaza un trend descendent. De altfel, expertii Euler Hermes, care au ajuns la aceste concluzii, arata ca deviatia raportului dintre inventar (stoc) si comenzi fata de media istorica (aspect care se consolideaza si devine tot mai vizibil, printr-un trend ascendent al stocurilor) ar putea duce la scaderea preturilor cu -0,2 puncte procentuale in 2019 si cu -0,1 puncte procentuale in 2020. In plus, acest avans al stocurilor este susceptibil de a diminua cu -0,3 puncte procentuale rata de crestere economica (a PIB) din zona euro in anul 2019 (pana la +1,2%), dupa care ar urma o revenire in 2020 (+0,1 puncte procentuale).
Un nou studiu, realizat la finele lunii iunie a.c. de Euler Hermes Economic Research si Euler Hermes Rating, indica nivelul neobisnuit de mare al stocurilor ce apartin agentilor economici din zona euro, tendinta fiind vizibila incepand cu luna iunie a anului 2018. Raportul dintre stocuri si comenzile noi (bazat pe indicatorul productiei PMI) arata o crestere a stocurilor la nivel mondial, dar in zona euro s-a atins un nivel record de 1,13 puncte in martie 2019, reprezentand cel mai ridicat prag din 2012 pana in prezent si cea mai mare rata din intreaga lume. O rata mai mare decat cea de 1,13 puncte sugereaza de obicei existenta unor probleme sistemice, impunandu-se o ajustare ulterioara, de obicei, destul de rapida.
Aprovizionarea neobisnuita de la mijlocul anului 2018
In cadrul studiului, se arata ca raportul dintre stocuri si comenzi noi a crescut constant in zona euro, in favoarea primei componente, de la sfarsitul anului 2017. In sectorul productiv, inventarul exceptional diurn (Days Inventory Outstanding - DIO), care indica cat timp dureaza in medie pentru ca o companie sa isi transforme stocul in productie vanduta, a sporit cu patru zile in 2018, comparativ cu 2017, atat pentru companiile mari (+4 zile, pana la 52 de zile), cat si pentru IMM-uri (+4 zile, la 58 de zile). Companiile mari din Spania (+11 zile) si IMM-urile italiene (+9 zile) au inregistrat cele mai mari cresteri. Specialistii Euler Hermes explica acumularea de stocuri in zona euro prin doi factori care contribuie cu aproape 30% la cresterea inventarului. Primul dintre acestia se refera la incertitudinea economica globala; astfel, marii producatori (de talia corporatiilor) sunt mai integrati decat IMM-urile in lantul global de aprovizionare si mai expusi problemelor ce afecteaza comertul exterior, care a incetinit de la inceputul anului, ceea ce a dus la acumularea de stocuri. Al doilea factor il constituie activitatile de aprovizionare anticipata, care au determinat, de asemenea, consolidarea stocurilor, deoarece cererea s-a dovedit a fi mai slaba decat s-a estimat anterior, iar vanzarile (productia vanduta) au fost, cum este si firesc, pe masura cererii.
„Managerii majoritatii companiilor europene din sectorul productiv, care au facut obiectul sondajului de tip ancheta in iunie 2019, au evaluat nivelul stocurilor ca fiind «prea mare», iar situatia respectiva se dovedeste a fi destul de costisitoare, deoarece surplusul de stocuri afecteaza resursele financiare, pe cele umane si spatiul fizic de depozitare, determinand agentii economici sa ajunga la un echilibru prin reducerea productiei si diminuarea pretului de vanzare”, a explicat Kai Gerdes, director al departamentului de analiza la Euler Hermes Rating.
Pe baza relatiei negative dintre productie si nivelul stocurilor, expertii Euler Hermes au elaborat si o prognoza a ajustarii productiei industriale, pe baza evaluarii, de managerii companiilor din zona euro, a nivelului stocurilor din sectorul productiv.
„In timp ce trendul actual indica, in mod evident, un sens descendent al productiei, ne asteptam ca fabricarea de bunuri intermediare sa sufere cel mai mult, intrucat acumularea de stocuri a fost cea mai puternica pe acest segment (+3%, la o modalitate pe baze anuale de comparare, cat se estimeaza pentru trimestrul al treilea din 2019)”, a subliniat Ana Boata, economist-sef pentru Europa in cadrul Euler Hermes .
Modelul VAR de la Euler Hermes, folosit pentru evaluare, indica un impact al acestei situatii asupra inflatiei de -0,2 puncte procentuale in 2019 si -0,1 puncte procentuale in 2020. Acumularea de stocuri in inventarul companiilor, coroborata cu o cerere mai slaba, ar putea sa determine si ponderarea cu -0,3 puncte procentuale a indicatorului de crestere reala a PIB in zona euro, in anul 2019, acesta ajungand la maximum +1,2%.
|