INS: Centru, Nord-Vest si Nord-Est - zone optime pentru constructia de locuinte |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 06 Dec 2016 19:45 |
![]() Cresteri semnificative in Nord-Vest, Nord-Est si Sud-Est
Din cele 36.957 de locuinte, cele mai multe au fost construite in Bucuresti-Ilfov (7.510 unitati), urmand regiunile de dezvoltare Nord-Est (6.186 de unitati), Nord-Vest (6.138 de unitati) si Centru (cu 4.397 de locuinte). Alte zone in care numarul de imobile rezidentiale finalizate a fost relativ optim sunt constituite de Sud-Est (3.988), Sud-Muntenia (3.694) si Vest (3.441), cele mai putine locuinte fiind construite in Sud-Vest Oltenia (1.603). „Comparativ cu primele trei trimestre din 2015, la nivelul lunilor ianuarie-septembrie 2016 distributia in profil regional, stabilita pe plan national, subliniaza o tendinta de crestere cvasigeneralizata a numarului locuintelor terminate (cu doua exceptii), cele mai semnificative majorari avand loc in urmatoarele regiuni de dezvoltare, astfel: Nord-Vest (+2.078 unitati), Nord-Est (+1.794 de locuinte), Sud-Est (+1.044 de unitati), Vest (+459 locuinte), Centru (+342 unitati) si Sud-Muntenia (+251 de unitati). In schimb, in doua regiuni de dezvoltare s-au inregistrat scaderi, zonele respective fiind constituite de Sud-Vest Oltenia (-131 de locuinte) si Bucuresti-Ilfov (-54 de unitati)", se mai precizeaza in comunicatul INS. In perioada de raportare, constituita de primele trei trimestre ale anului 2016, s-a observat inca o modificare in ceea ce priveste modul de finantare a imobilelor rezidentiale, pe fondul unui progres semnificativ al cotei locuintelor dezvoltate din fonduri private. Astfel, se poate observa ca, de fapt, acestea si-au majorat ponderea, de la 97,7% la 98,5%. In aceste conditii, efortul investitional al dezvoltatorilor privati (institutionali sau persoane fizice) ramane si in continuare preponderent, intrucat cota ce revine investitiilor statului a regresat de la 2,3% in primele noua luni din 2016 la 1,5% in ianuarie-septembrie 2016, pentru ca s-au finalizat doar 556 de locuinte din fonduri publice, in toata tara, reflectand astfel dezinteresul autoritatilor centrale si locale fata de programele de construire a unor unitati locative. Din punct de vedere structural, pe regiuni de dezvoltare, in ianuarie-septembrie 2016, ponderea a fost detinuta de unitatile locative finalizate in Bucuresti-Ilfov (cu 20,3% din total), urmate de cele din: Nord-Est (16,7%), Nord-Vest (16,6%), Centru (12%), Sud-Est (10,8%), Sud-Muntenia (10%), Vest (9,3%) si Sud-Vest Oltenia (4,3%), toate datele fiind rectificate fata de cele prezentate anterior.
In fine, dar nu in ultimul rand, expertii INS confirma si ca, in trimestrul al treilea din 2016, au fost date in folosinta 12.851 de locuinte, in crestere cu 1.211 unitati fata de acelasi trimestru din 2015. „Pe medii de rezidenta, in iulie-septembrie a.c., cele mai multe locuinte au fost construite in mediul urban (53,4%). Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, in cele trei luni analizate, fata de trimestrul similar din 2015, numarul locuintelor terminate a crescut atat din fondurile private (cu 996 de unitati), cat si din fondurile publice (+215 locuinte). Distributia in profil regional evidentiaza, la randul sau, o crestere a numarului locuintelor terminate, in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord‐Vest (+654 de locuinte), Nord‐Est (+527 unitati), Sud‐Est (+229 de locuinte) si Sud‐Muntenia (+168 de unitati). Scaderi s‐au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Bucuresti‐Ilfov (‐178 de locuinte), Vest (‐75 de unitati), Sud‐Vest Oltenia (‐68 de unitati) si Centru (‐46 de locuinte)”, se mai arata in comunicatul institutului de statistica.
***
Potrivit INS, locuinta (apartamentul) este constructia, formata din una sau mai multe camere de locuit situata la acelasi nivel al cladirii sau la niveluri diferite, prevazuta in general cu dependinte (bucatarie, baie, etc.) sau alte spatii de deservire, independenta din punct de vedere functional, avand intrare separata din casa scarii, curte sau strada si care a fost construita, transformata sau amenajata in scopul de a fi folosita, in principiu, de o singura gospodarie. Sunt considerate locuinte terminate acelea care nu au existat anterior si ale caror elemente, inclusiv fundatia s-au construit pentru prima data, la care s-au finalizat toate lucrarile prevazute in documentatia tehnica si care au fost receptionate de beneficiari.
Cercetarea statistica este exhaustiva, intrucat nomenclatorul care sta la baza raportarii este format din toti operatorii economici, inclusiv unitatile specializate in contractarea, construirea si vanzarea locuintelor catre populatie, unitatile administratiei publice care au finantat constructiile de locuinte din surse proprii sau atrase, organizatiile obstesti, precum si consiliile locale (municipale, orasenesti, comunale) care urmaresc si locuintele terminate executate de populatie in regie proprie. Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro, iar pentru a descarca datele sursa click aici!
|