INS: Scadere drastica pe segmentul rezidential, dupa primele 5 luni |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 13 Iul 2018 13:34 |
In perioada ianuarie-mai 2018, volumul lucrarilor de constructii a scazut fata de perioada similara din 2017, ca serie bruta, cu 1,3%, iar ca serie ajustata sezonier a crescut cu 0,4%, informeaza un comunicat, dat publicitatii la 13 iulie 2018, de Institutul National de Statistica (INS).
„Ca serie bruta, in primele cinci luni a.c., volumul lucrarilor de constructii a scazut pe total cu -1,3%, diminuarea regasindu-se, din punct de vedere al elementelor de structura, in cadrul lucrarilor de constructii noi (-5%). Cresteri au fost semnalate, insa, la lucrarile de intretinere si reparatii curente, cu +10,2% si la lucrarile de reparatii capitale, cu +3,2%. Pe obiecte de constructii, tot ca serie bruta, volumul lucrarilor la cladirile rezidentiale a scazut cu -25,8%. Cresteri au fost la constructiile ingineresti (cu +12,2%) si la cladirile nerezidentiale (cu +3,9%). Ca serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier, volumul lucrarilor de constructii a crescut pe total cu +0,4%. Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la lucrarile de intretinere si reparatii curente, cu +8,3%, respectiv la lucrarile de reparatii capitale, cu +4,4%. O scadere s-a consemnat la lucrarile de constructii noi, cu -1,9%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii, ca serie ajustata a crescut - in ianuarie-mai 2018 - la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale, cu +14,3%, respectiv cu +5,5%, iar la cladirile rezidentiale s-a remarcat o scadere, cu -23,9%”, se arata in comunicatul INS.
Luna mai a adus o dinamica superioara in constructii fata de precedentele 30 de zile
Potrivit INS, in luna mai, fata de luna anterioara (deci, ca serie secventiala a datelor), volumul lucrarilor de constructii a crescut, conform seriei brute, cu +21,5%, crestere reflectata la lucrarile de reparatii capitale, cu +35,2%, lucrarile de intretinere si reparatii curente, cu +22,5% si la lucrarile de constructii noi, cu +19,2%. Pe obiecte de constructii, tot ca serie bruta, baza secventiala de comparare din luna mai a.c. arata ca au avut loc cresteri la constructiile ingineresti, cu +46,4% si la cladirile nerezidentiale, cu +3,4%, in timp ce la cladirile rezidentiale s-a constatat un regres, cu -6,2%. Ca serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier, volumul lucrarilor de constructii a crescut pe total cu +2,9%, majorare reflectata la lucrarile de reparatii capitale, cu +6,6%, la lucrarile de intretinere si reparatii curente, cu +4,9% si la lucrarile de constructii noi, cu +1,9%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la constructiile ingineresti, cu +12,5%. Scaderi au fost la cladirile rezidentiale, cu -10,4% si la cladirile nerezidentiale, cu -3,4%.
Constructiile de locuinte, mai precare decat in mai 2017
In luna mai 2018, comparativ cu mai 2017 (deci, pe baze anuale de calcul), cu toate ca raportarea se face la o baza destul de solida, volumul lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a crescut pe total cu +1,2%, sporiri fiind constatate la lucrarile de reparatii capitale, cu +24,9%, si la lucrarile de intretinere si reparatii curente, cu +9,4%. Dar o scadere s-a inregistrat, in mod oarecum neasteptat, la lucrarile de constructii noi, cu -4,1%.
Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu +23,7% la constructiile ingineresti. Scaderi au fost la cladirile rezidentiale, cu -31,2% si la cladirile nerezidentiale, cu -6,2%.
„Ca serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier, volumul lucrarilor de constructii a crescut in mai 2018, fata de mai 2017, cu +2,6%. Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la lucrarile de reparatii capitale, cu +26,8%, si la lucrarile de intretinere si reparatii curente, cu +8,7%, iar o scadere s-a constatat la constructiile noi, cu +1,5%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la constructiile ingineresti, cu +21,4%. Scaderi au fost la cladirile rezidentiale, cu -29,1%, si la cladirile nerezidentiale, cu -4,5%”, dupa cum se arata, in concluzie, in comunicatul INS. Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro
|